REKLAMI GEÇ

İhracatta düşüş sürüyor

İhracatta düşüş sürüyor

DETKİB’den yapılan açıklamaya göre, Denizli’den, Ocak-Ekim 2009 döneminde yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22.1’lik düşüşle 846 milyon 795 bin dolar olarak gerçekleşti.

/ DENİZLİHABER / 3 Kasım 2009 Salı, 17:17

Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB) Başkanı Raşit Güntaş, Denizli’nin Ekim ayı, tekstil ve konfeksiyon ihracat rakamlarını açıkladı. Güntaş, Ocak-Ekim 2009 döneminde, DETKİB tarafından kayda alınan ihracat rakamının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22.1 düşüş göstererek, 846 milyon 795 bin dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

AYLIK BAZDA ARTIŞ BAŞLADI
Güntaş, sadece bu sene Ekim ayında yapılan tekstil ve konfeksiyon ihracatının ise 2008 yılı Ekim ayına göre yüzde 10.27’lik artış göstererek, 121 milyon 368 bin dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. Güntaş, tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin yanı sıra madencilik ürünleri ile beraber, Denizli’den Ekim ayında yapılan ihracatın 124 milyon 250 bin dolar olduğunu ifade etti.

ÜÇ ANA KALEMDE DÜŞÜŞ
DETKİB kayıtlarına göre, Ocak-Ekim 2009 döneminde, Denizli tekstil ve konfeksiyon ihracatının üç ana kalemini oluşturan mamullerden bornoz-sabahlık ihracatında yüzde 34.9, havlu ihracatında yüzde 33.6, çarşaf-nevresim ihracatında ise yüzde 2.7’lik bir düşüş meydana geldi. Bu üç ana kalem, Denizli’nin tekstil ve konfeksiyon ihracatı içinde yüzde 67.9’luk paya sahip.

AB’YE İHRACATTA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR
Avrupa Birliği’ne, 2009 yılında yapılan ihracat da geçen yılın Ocak-Ekim dönemine göre yüzde 19 düşüş gösterdi ve 669 milyon 373 bin dolar olarak gerçekleşti. İhracat kayıt rakamları, ülkeler bazında incelendiğinde, Denizli’nin ihracat yaptığı ilk 10 ülke içinde birinci sırayı Almanya’nın aldığı görülüyor. Almanya’ya, Ocak-Ekim 2009 döneminde, 205 milyon 496 bin dolarlık ihracat yapılmış. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.4 düşüş gösterdi. ABD’ye yapılan ihracatta, yüzde 33.7, İngiltere’ye yapılan ihracatta ise yüzde 24.1’lik düşüş görülüyor.

‘KRİZDEN ÇIKIŞ BAŞLADI’
Denizli’nin tekstil ve konfeksiyon ihracatına ilişkin rakamları değerlendiren DETKİB Başkanı Güntaş, Denizli’nin henüz 2007’nin Ekim ayındaki ihracat rakamını yakalayamadığını ancak, 2008 Ekim ihracatını yakaladığını söyledi. Güntaş, “Krizin dibini gördük artık çıkışa doğru ilerliyoruz. Denizli, krizden nasibini aldı ancak artık kriz yatay seyrediyor. Denizli’nin uçağı, havaalanı pistine girdi ancak henüz kalkışa geçmedi” dedi.

‘TEKSTİLİN BİTTİĞİ SÖYLEMLERİ ÇÜRÜTÜLDÜ’
Güntaş, “Tekstil sektörü, 2005-2009 arasında 98.3 milyar dolarlık ihracat yapmış ve 4 yıl 9 ayda, 59 milyar dolar cari fazla vermiştir. Geçmişte söylenen ‘Tekstil sektörü bitti’ lafları, bu rakamlarla çürütülmüştür. Dünya döndüğü sürece, tekstil sektörü bitmez. Tekstil ve hazır giyim sektörü, bu ülkenin en özel sektörüdür. Hükümetin bunu dikkate alması lazım” dedi.

‘İSTEKLERİMİZ YERİNE GETİRİLSE,
İHRACATIMIZ YÜZDE 15 ARTAR’
Denizli’ye gelen Enerji ve Tabii Kaynaklardan Sorumlu Bakan Taner Yıldız’a, isteklerini sıraladıkları 6 maddelik bir dosya verdiklerini belirten Güntaş, bu isteklerinin yerine getirilmesi durumunda, ihracatın en az yüzde 15 artacağını söyledi. Güntaş, “Bakan Yıldız’dan, elektrik zammının durdurulmasını ve bu ülkeye döviz kazandıranlara enerji fiyatlarında indirim uygulanmasını istedik. KGF’nin çok acil hayata geçirilmesi gerektiğini söyledik. Dolarla ihracat yapan firmalara destek olunmasını istedik. Doların 1.45 ile 1.50 seviyesinde tutulmasını, doların 1.45’in altına inmesi durumunda da açığa çıkan rakamın Hazine tarafından karşılanmasını istedik. Kıdem tazminatı konusunu gündeme getirdik ve İşsizlik Fonu’ndan, sanayiciye, kısa dönemli, Eximbank kredileri gibi, faiziyle borç verilmesini istedik. Bu isteklerimiz yerine getirilirse, eminim ihracatımız en az yüzde 15 artar. En azından, ben kendi firmam için, bu isteklerin yerine getirilmesi durumunda bunu garanti ederim” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı