REKLAMI GEÇ

İhracatta iller arasında 10. sıradayız

İhracatta iller arasında 10. sıradayız

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yılın ilk 6 ayında gerçekleştirdiği 730 milyon dolarlık ihracatla Denizli’nin en fazla ihracat yapan iller arasında 10. sırada yer aldığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 1 Ağustos 2009 Cumartesi, 16:02

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yılın ilk 6 ayında gerçekleştirdiği 730 milyon dolarlık ihracatla Denizli’nin en fazla ihracat yapan iller arasında 10. sırada yer aldığını söyledi. Temmuz ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27.15 gerileyerek 8 milyar 893 milyon dolar olduğunu anlatan TİM Başkanı Büyükekşi, “8 milyar 893 milyon dolarlık ihracat 2009 yılının rekor rakamıdır. Bu sene ilk kez bu rakamı yakaladık. Bu yılın mayıs, haziran, ve temmuz aylarına baktığımızda, mayıs ayında ihracatımız 7 milyar 260 milyon dolar, haziran da 8 milyar 123 milyon dolar ve temmuz da 8 milyar 893 milyon dolar gerçekleşmiştir. Artık trendi net olarak görülmektedir. Değer bazında düşüş gözükse de miktar endeksi bu yıl temmuz ayında yüzde 7’lik artış olmuştur. Buda iyiye gidişin göstergesidir” dedi.

Otomotiv lider
7 aylık ihracatın 52 milyar 756 milyon dolar, geriye dönük bir yıllık ihracatın ise yüzde 20,37 gerileme ile 101 milyar 69 milyon dolara ulaştığını haziranda olduğu anlatan TİM Başkanı Büyükekşi, “Temmuz ayında en fazla ihracat yapan sektörümüz 1 milyar 715 milyon dolarla otomotiv olmuştur. 1 milyar 269 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ikinci sırada, 982 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü üçüncü sırada yer almıştır. Tarım ve hayvancılık sektörü temmuz ayında 996 milyon dolarla toplam ihracat içerisinde 11,20 pay almıştır. Bu gurupta yaş meyve ve sebze, kuru meyve ve mamulleri fındık ve mamulleri ile su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörleri temmuz ayında ihracatını arttırdı. Temmuz ayında toplam ihracatımızın yüzde 85,91’ini gerçekleştiren sanayi gurubunda ise ihracatımız 7 milyar 640 milyon dolar olmuştur. Sanayi sektöründe ilk 7 aylık ihracatımız 44 milyar 552 milyon doları, son bir yıllık ihracatımız ise 85 milyar 290 milyon doları geride bırakmıştır. Madencilik sektörü ihracatı temmuz ayında 256 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Sektör 2009 yılının ilk 7 ayında 1 milyar 251 milyon geriye dönük bir yılda ise 2 milyar 538 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiştir ” dedi.

Firmalar yoruldu
TİM aylık basın toplantısı ve Türkiye ihracat rakamları Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB) ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıya TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM İcra Komitesi Üyesi Jak Eskinazi, TİM Meclis Başkanı Mustafa Çıkrıkçıoğlu, DETKİB Başkanı Raşit Güntaş, TİM İcra Komitesi Üyesi Arslan Osman Erdinç, Vali Yardımcısı Abdullah Acar, Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, sanayiciler, işadamları ve davetliler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan DETKİB Başkanı Raşit Güntaş, dünyada bütün sektörlerin ve ülkelerin etkilendiği global krizin Denizli’de de hissedildiğini söyledi. Yıllardır düşük kur yüksek faiz politikası ile mücadele eden firmaların yorulduğunu anlatan DETKİB Başkanı Güntaş, enerji ve istihdam maliyetlerinin yüksek olmasının iş dünyası ve uzmanlarca sık sık dile getirildiğini söyleyerek, “Dünya pazarının hareketlenmesiyle olumlu gelişmeler yaşanacağına inanıyoruz. Dünya Ticaret Örgütünün verilerine göre Türkiye geçen yıl 123 milyar dolar ihracatıyla dünya ihracat liginde bir basamak atlayarak 32. sıraya yükselmiştir. Dünya ithalat liginde bir sıra gerileyen Türkiye, 202 milyar dolarla 20. sıraya yerleşmiştir. Türkiye geçen yıl yüzde 22 artışla 34 milyar dolara çıkardığı hizmet ihracatıyla da bu alanda dünya da 27. sırada yer almıştır. İlimizin ihracat performansı ve ülkemize katkısı ortadadır. Diğer illere verilen teşvikler Denizlimiz açısından memnunluk vermemiştir. Yeni teşvik paketi tekstil ve konfeksiyoncuların beklentilerini yeterince karşılamamıştır. Mevcut işletmelerin sorunlarını giderecek, özellikle de istihdam deposu tekstil ve konfeksiyon sektörünün elinden tutacak bir teşvik sistemi oluşturulmalıdır” dedi.

Lobi çalışmaları etkili oldu
Ankara’da yürütülen lobi çalışmalarının etkili olduğunu, bölgesel kalkınma ajanslarından birinin merkezinin Denizli olduğunu anlatan DETKİB Başkanı Güntaş, “Ankara’da uzun süredir yaptığımız çalışmaların sonunda Denizli, Aydın ve Muğla illerini kapsayacak bölgesel kalkınma ajansının merkezi ilimiz oldu. Bu durum ilimiz için büyük bir kazançtır. Kalkınma ajansında alınacak proje ve yatırım kararlarıyla üç ilin sorunları daha hızlı çözüme kavuşturulacaktır” dedi.

Denizli önemli bir merkez
İhracatının yüzde 60’a yakınını tekstil ve hazır giyim sektöründen gerçekleştiren Denizli’nin Türkiye’nin en önemli tekstil ve hazır giyim merkezlerinden biri olduğunu anlatan TİM Başkanı Büyükekşi, tekstil ve konfeksiyon sektörünün 5 yıldır küresel ve ülkesel zorlukların içinde önemli bir değişim sergilemeye başladığını söyledi. Merkez Bankasının faiz indirmesini alkışladıklarını anlatan TİM Başkanı Büyükekşi, “Merkez Bankamızın yaptığı faiz indirimi ihracatçı ve üreticileri memnun etti. Bu faiz indirimi diğer bankalara da örnek olmalı. 2002-2008 arasında Merkez Bankası dönem başındaki yüksek enflasyon, hızlı büyüyen dünya ve Türk ekonomisi ile küresel enflasyon baskı koşulları karşısında ‘enflasyon hedeflemesi’ odaklı katı bir para politikası izledi. Bu politikalar ile enflasyon önemli ölçüde geriledi. Türk lirası da değer kazandı ve ihracatçının rekabet gücü azaldı. Ancak hızlı genişleyen dış talep ve artan ihracatla Türk lirasının değerlenmesini kısmen göğüsledik. 2008 eylül ayından itibaren yaşanan ekonomik kriz ile birlikte koşullar tamamen değişti” dedi. Kamu vergi reformunun bir an önce yapılması gerektiğini anlatan TİM Başkanı Büyükekşi, yüksek faize ve sıcak paraya muhtaç eden zaafın kamu olduğunu ileri sürdü.

Plaketler verildi
Konuşmaların ardından katılımcılara plaketleri verildi. Vali Yavuz Erkmen adına plaketini TİM İcra Komitesi Üyesi Arslan Osman Erdinç’in elinden Vali Yardımcısı Abdullah Acar aldı. Denizli Belediye Başkanı ve eski DETKİB Başkanı Nihat Zeybekci’de plaketini TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin elinden aldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı