REKLAMI GEÇ

İkinci elde kriz

İkinci el araç piyasası son yıllarda sanayi esnafının engellemesine takıldı. Sanayi sitelerindeki tamirci, parçacı, kaportacı, boyacı gibi esnafların da araç alım ve satım yaptığını söyleyen galericiler, “işlerine takoz koyulduğunu”, kayıt dışı satışların engellenmesi gerektiğini aksi halde tek tek kepenk indireceklerini söylüyor.

/ DENİZLİHABER / 27 Haziran 2007 Çarşamba, 00:00

Dar gelirli kesimin tercihi olan ikinci el araç piyasası durma noktasına geldi. Birinci el araçların banka kredileriyle daha kolay alınması ikinci el piyasasına büyük bir darbe vurdu. İkinci el araç satan esnafın en büyük sorunu ise sanayi içerisinde bulunan tamirci, parçacı gibi esnafların araç alım ve satımı yapması….

Vatandaşın alım gücünün düşmesinin ikinci el piyasasını derinden etkilediğini söyleyen esnaflar, seçim döneminde araç alım ve satımında hareketlilik bekliyor, “Tek umudumuz önümüzdeki bir ay” dedi.

Veli Yılmaz ( Yılmazlar Otomotiv):

“ Denizli’de 20 yıldır ikinci el araç alımı ve satımı işleriyle uğraşıyorum. Geçtiğimiz dönemlerde piyasamız bir hayli iyiydi ama son on yıldır piyasamızda önemli derecede düşüş var. Şu anda hiç iş yapmıyoruz desek yeridir. Şu anda bankalar kredileri ile 0 araçları ön plana çıkarıyor. Vatanadaş, kredi ve uzun ödeme imkanı ile yeni araçların sahibi oluyor. Bizlerin müşterilerimize sunduğumuz imkan sadece 3-4 ay taksit yapma imkanı… Bizlerin piyasasını etkileyen en önemli faktör ise sanayi içerisindeki esnafın araç alım satımı yapmasıdırMüşteri aracı sanayiye götürdüğünde sanayici müşterimizi caydırıyor ve elinde bulunan kendi araçlarını müşterimize satıyor. Bu durum bizlerin işlerini bitiriyor. Sevindik’te bulunan Oto Pazarı’nda baktığımızda, zar içerisinde hep esnaf bulunuyor, ikinci el araç satan firmalarıki esnaf hep zararda.. Şuanda birçok ikinci el araç satan otomotiv firması kapanıyor, arkadaşlarımız bu işi bırakıyor.”dedi.

Hasan Yılmaz ( Güven Otomotiv):

“Denizli’de 4 yıldır esnaflık yapmaktayım. Vatandaşların şuanda tercihi ikinci el araçlar değil. Ama vatandaşlarımız birinci el araç almakla çok zarar ediyorlar bununda farkında değiller. Banka kredileri ile alınan araçlar alan zararlarına.. Neden diye soracak olursanız. Banka kredisi ile alınan aracın fiyatı saten yüksek oluyor. Bunun uzun yıllar ödemesi var ve de araç satılırken alınan fiyatın daha da altına düşüyor. Ama bizlerin satmış olduğu araçlarda fiyatlar ucuz ve her yıl fiyatı artar. İkinci el araç alımından hiçbir vatandaşımız zarar etmez. Çin piyasasından gelen araçların bizlerin piyasasını fazla etkileyeceğini düşünmüyorum. Çünkü vatandaşlar artık Çin mallarının kalitesiz olduğunu biliyor. İkinci el piyasasında şuanda piyasa bir hayli durgun, sebebi de önünüzde seçim olması, ama seçim dönemi yaklaşıldığında ve seçimden sonra piyasamızın canlanacağını düşünüyorum.”dedi.

İbrahim İsendik ( Emniyet Otomotiv):

“Şu anda işlerimiz durgun bunun sebebi de sanayici arkadaşlarımızdır. Sanayiciler bizlerin işlerine takoz koymakta ve bizlerin göndermiş olduğu müşterileri kendilerine çekmekteler. Tabi ki durum böyle olunca işlerimiz de durgun oluyor. Sorunlarımızın en büyüyü de aramızda birlik olmaması ve bir derneğimizin bulunmaması. Eğer derneğimiz veya odamız olsaydı, haklarımızı savunan denetim yapan bir kurum olurdu arkamızda. Herkes şu anda bizlerin yaptığı işi rahatça, kayıtsız kuyutsuz yapabiliyor. Herkes de alım satım yapınca bizlerin işleri de düşüyor haliyle. Ben ilerleyen yıllarda işlerimizin iyi olacağını düşünüyorum. Şu anda vatandaşlarımız banka kredileriyle birinci el araç alıyor. Bir yıl içerisinde bu sıfır araçlar ucuz fiyata bizlerin piyasasına da girecektir. Çin piyasasından gelecek olan araçlarda bizlerin işlerini artıracaktır. Çin piyasasından gelen sıfır araçlar kısa süre içerisinde ikinci el piyasasına girince vatandaşlarımız da yeni araç yerine ucuz fiyata ikinci el araç alacaktır. Bu durumda bizlerin işlerini artıracağına inanıyorum” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı