REKLAMI GEÇ

İşadamları Platformu’ndan hükümete çağrı

İşadamları Platformu’ndan hükümete çağrı

Ak Parti’nin 1 Kasım seçim vaatleri arasında yer alan asgari ücretin 1.300 TL’ye çıkarılması gündemin ilk sırasındaki yerini koruyor. Denizli İşadamları Tüccarlar ve Sanayiciler Platform toplantısında da, asgari ücretin 1300 lira olmasını tartışıldı. Bu rakama itiraz etmediklerini ancak işverenlerin de taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayan platform üyeleri, “Aksi takdirde kayıt dışılık artar, istihdam düşer” görüşünde birleşti.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 16 Kasım 2015 Pazartesi, 14:47

Siyasi partilerin seçim öncesi vaatlerinden olan ve geçici hükümet tarafından da dillendirilen asgari ücretin 1.300 lira olması, işverenleri harekete geçirdi. Denizli İşadamları Tüccarlar ve Sanayiciler Platformu, Dönem Sözcüsü İbrahim Tefenlili başkanlığında toplandı. Platform üyelerinin gündeminde asgari ücretin 1.300 lira olması vardı.

TALEPLER ANKARA’YA İLETİLECEK
Asgari ücretin 1.300 lira olmasıyla işverene gelecek yükün paylaşılması, vergi yükünün azaltılmasıyla ilgili talepleri başta başbakan olmak üzere ilgili bakanlıklara ileteceklerini belirten İbrahim Tefenlili, “Asgari ücretin 1.300 lira olmasına hiç kimsenin itirazı yok. Ancak bunun işverene ciddi anlamda yük getirdiği de tartışılmaz. Devlet işverenin vergi yükünü paylaşmalıdır. Eğer sanayicimizi yaşatamazsak, ya istihdam azalacaktır ya da işveren başka yerlere gidecektir” dedi.

İŞVERENE MALİYETİ 2 BİN LİRA
Denizli İşadamları,üyesi ve Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci ise, hesapların iyi yapılması gerektiğin anlattı.

Keçeci, “Yarın bütçe, maliyet hesabı yapacağız. Bugün asgari ücretin mevcut haliyle işçimize ödediğimiz paranın 560 lira maliyeti var. Asgari ücretin üzerinde devlet yüzde 15 gelir vergisi, yüzde 14 SGK primi, yüzde 1 de işsizlik pirimi alıyor. Baktığımız zaman bugün bin lira asgari ücret işçimizin eline geçtiğinde bordosuna 1.273 lira olarak yansıyor. İşverene maliyeti ise 1.496 lira. Asgari ücret 1.300 liraya çıkarsa, bordoda görülecek rakam 1.645 lira, işverene maliyeti ise 1.933 lira olacak. Yani bir işçinin işverene maliyeti 1.500 liradan 2.000 liraya çıkıyor. Bunun kayıt dışılığını artıracağını düşünüyoruz. İmkan bulanlar işyerlerini yurt dışına götürebilir. Daha hızlı daha verimli makinelerle işgücünü azaltmak gibi bir çalışma içerisine girebilir. Neticede iş dünyası olarak denizli olarak, devletin paylaşım içinde olması gerekir. Bütün yükü işverenlerin üzerine yüklenmemeli. İşverene hadi bakalım siz yapın dememesi gerekir. Platform olarak biz, bir işçinin işverene maliyetinin 1.500 olarak kalmasından yanayız” diye konuştu.

“İŞVEREN DE İŞÇİ DE MEMNUN OLMALI”
Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer ise, asgari ücret ile ilgili görüşlerini şu sözlerle paylaştı:

“Platform olarak, her iki her iki tarafında memnun olması yönünde bir karar almak istiyoruz. İşçi temsilcileri de bizim gibi düşünüyor. Siyasi partiler seçimden önce bir takım vaatlerde bulundu. Bunlar ortaya çıkarken tavsiye niteliğinde ortaya çıktı. Hükümetin kurulmasıyla birlikte işveren, işçi temsilcileri ile hükümet bir araya gelerek asgari ücretin 1.300 bira olması tavsiyesini masaya yatıracaklar ve görüşmeler başlayacak. Biz asgari ücretin 1.300 lira olacağını inanıyoruz. Ancak, hükümetin işvereni de düşünülmesi gerektiğini inanıyoruz.”

kazim-arslan-anons

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı