“İşe al kurtul”
İŞKUR İl Müdürü Mevlüt Akman, eski hükümlü ve özürlü çalıştırmadığı için ceza alan işyerlerine çağrıda bulundu. Akman, “Hazırlayacağınız projelerle, hem kendinize eleman yetiştirebilirsiniz hem de yetiştirip çalıştıracağınız özürlü ve eski hükümlüler sayesinde, ceza ödemekten kurtulabilirsiniz” dedi.
/ DENİZLİHABER / 25 Mayıs 2007 Cuma, 00:00
İş Kanunu’nun 30. maddesine göre; 50 ve daha fazla sayıda işçi çalıştıran kamu ve özel sektör işyerleri, istihdamlarının yüzde 3’ü oranında özürlü, yüzde 1’i oranında eski hükümlü istihdam etmek zorunda. Bu yükümlülüklerini yerine getirmeyen işyerlerine ise ciddi oranlarda idari para cezası kesiliyor. Söz konusu para cezası, işyerinin kontenjan açığının dolduğu tarih dikkate alınarak, kişi sayısına bağlı olarak 5 yıla kadar, çalıştırılmayan her hükümlü ve özürlü için ve bunların çalıştırılmadığı her ay için geriye dönük uygulanabiliyor. Bu durumda, kesilen cezanın miktarı ise daha da büyüyor.
Denizli’de 2007 yılı Ocak-Nisan döneminde, eski hükümlü ve özürlü çalıştırma yükümlülüğünü yerine getirmeyen 6 işyerine, çalıştırmadığı her işçi ve her ay için 1 milyar 266 milyon lira idari para cezası kesildi. Bu kapsamda kesilen idari para cezaları ise özürlü ve eski hükümlülere meslek kazandırılmasına yönelik kursların düzenlenmesinde kullanılıyor.. Bu yöntemle düzenlenen kursların birisi de Denizli D Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan 18 hükümlü ve tutukluya yönelik bilgisayar işletmenliği kursu. Bozkurt Açık Kadın Cezaevi’nde de, bu yöntemle düzenlenen terzilik kursu hala devam ediyor.
İş-Kur İl Müdürü Mevlüt Akman, özürlü ve eski hükümlü açığı olan işyerlerinin de bu tür kurs projeleri hazırlayarak, hem eleman açıklarını kapatabileceklerini hem de nitelikli elemana kavuşabileceklerini söyledi. Akman, “Özürlü ve eski hükümlü eleman açığı olan işyerlerinin proje hazırlamaları halinde, biz projeleri genel müdürlüğümüze gönderiyoruz. Projeler, yetkili komisyonca inceleniyor ve uygulanabilir olduğuna karar verilirse, projenin malzeme ve eğitimce giderleri, projeden karşılanabiliyor. İşletmelerimiz bu sayede, çalıştıracakları özürlü ve eski hükümlüleri nitelikli hale getiriyor ve cezadan kurtuluyor, hem de nitelikli eleman ihtiyacını karşılayabiliyor. Bu tür projelerde yer alan özürlü ve eski hükümlülere, istihdam garantisi veriliyor. İşyerleri, kurs süresince, ücret ödemeden ve sigorta yaptırmadan, istediği nitelikteki işçiyi yetiştirmiş oluyor. Bu tür projelerde, kursiyerlere cep harçlığı veriliyor” dedi.