KANADA’DA DENİZLİ SOHBETİ!

Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Munyar, Kanada’da DENİB Başkanı Kocasert ile görüştü. Bu görüşmedeki konuşmaları köşesine taşıyan Munyar, Kocasert’in ağzından; kentin krizden sonra hızla toparlandığını, ihracat anlamında da yüzde 38 ile en hızlı ihracat artışını Denizli’nin gerçekleştirdiğini anlattı.
/ DENİZLİHABER / 1 Kasım 2010 Pazartesi, 12:53
Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Vahap Munyar, Hürriyet Gazetesi’nin bugünkü sayısındaki köşe yazısında Denizli ve ekonomik krizi konu etti. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın Kanada seyahati kapsamında Toronto’da Bombardier fabrikasını gezerken, Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert ile görüşen Munyar, Kocasert’in açıklamalarını köşesine taşıdı. “Denizli krizi atlattı, 28 bin kişi işe döndü” başlıklı yazıda Munyar, DENİB Başkanı Kocasert’in ağzından kentin krizden sonra hızla toparlandığını, 28 bin kişinin işine geri döndüğünü, ihracat anlamında da yüzde 38 ile en hızlı ihracat artışını Denizli’nin gerçekleştirdiğini ve Made in Denizli projesini anlattı.
İŞTE MUNYAR’IN KÖŞESİ
DENİZLİ KRİZİ ATLATTI, 28 BİN KİŞİ İŞE DÖNDÜ
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın Kanada seyahati kapsamında Toronto’da Bombardier fabrikasını gezerken, Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert yanıma geldi:
– Denizli, kriz sırasında tatsız olaylarla gündeme geldi. Bir yandan sevdiğimiz bir işadamının intiharı, diğer taraftan Esat Sivri gibi büyüğümüzün fabrikasını kapatmak zorunda kalması, kentimizde moralleri sıfıra indirmişti. Ama şimdi hızla toparlanıyoruz.
– Neler oluyor? Örneğin işini kaybedenler yeniden iş başı yapabildi mi?
– Kriz öncesinde, yani 2008’in ilk yarısında istihdam 150 bin kişiyi bulmuştu. Krizde 120 bine kadar indi.
– Ya şimdi?
– Şimdi 148 bine kadar çıktık. Arayı kapatmak üzereyiz.
– İhracat ne durumda?
– Yüzde 38’le en hızlı ihracat artışını biz gerçekleştiriyoruz.
Yeri gelmişken Denizli’deki ihracatçılar birliği yapısında gerçekleşen değişikliğin altını çizdi:
– Birliğimizin adı, “Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği-DETKİB”di. Şimdi “Denizli İhracatçılar Birliği’ne-DETİB” dönüştü. Diğer sektörleri de kavramış olduk.
– Toplam ihracat ne durumda?
– 2008 yılında ihracatımız 1.3 milyar dolardı. 2009’da 1 milyar dolara inmişti. Yeniden 1 milyar doları aştık. Ancak, Denizli’de üretim yapan, kayıtları bizde görünmeyen şirketleri de dikkate alırsak ihracatımız 2 milyar doları rahat buluyor.
– Anlaşılan Türkiye’deki iyileşme Denizli’ye daha fazla yansımış…
– Üzerimizdeki “ölü toprağı” kalktı… Denizli’deki müteşebbis ruh yeniden ortaya çıktı. Kentimiz sadece tekstil ve konfeksiyonla biliniyordu. Oysa bizde çimento da var, cam sanayi de…
Süleyman Kocasert başkanlığındaki DETİB, kentte canlanmayı daha fazla tetiklemek için sürekli projeler ortaya koymaya başlamış:
– Öncelikle “Made in Denizli” projemizi devreye aldık. Ayrıca, Antalya’yı “En iyi havlu Denizli’den gelir” ilanlarıyla donatacağız. Antalya’ya gelen turistlerin dikkatini daha fazla çekmek istiyoruz.
Ocak ayında Koçtaş açılışı için Denizli’ye gittiğimde o günlerin DETKİB Başkanı Raşit Güntaş’ı aramıştım. İlk ricası şu olmuştu:
– Lütfen Denizli’yi kapanan fabrikalar ve işadamı intiharlarıyla anmayın…
Süleyman Kocasert’i Bombardier fabrikası turu sırasında dinleyince anladım ki, Denizli o sıkıntılı günleri önemli ölçüde geride bırakmış…
Denizli’deki kriz, Funika Holding’in patronu Osman Nuri Sözkesen gibi bir girişimciyi intihara sürükledi… Esat Sivri gibi tekstil sektörünün duayenine fabrikasına kilit vurdurdu…
O yaraların üstünü kapatmak pek mümkün görünmese de Denizli’deki toparlanma hızlandıkça, yaşanan acıları unutturmaya yardımcı olabilir…