REKLAMI GEÇ

Keçeci’den ihracatçıya reçete

Keçeci’den ihracatçıya reçete

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, ihracattaki düşüşün tedbirler almayı gerektirdiğini belirterek, ihracatçıya markalaşmaları, katma değeri yüksek ürünler üretmeleri, ihracat yapılan ülkelerde mağazalar açmaları uyarısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 3 Mart 2015 Salı, 12:50

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat keçeci, yaptığı yazılı açıklama ile son dönemde ihracatta yaşanan düşüşü değerlendindi. 

Ocak ayında % 9.8’lik kayıptan sonra, Şubat ayında da ihracatın ülke genelinde % 13 düştüğünü belirten Keçeci, “Denizli’de de ihracatta ortalama % 14 dolayında bir düşmenin olduğu görülüyor, bu rakamlar önemli ve gelecek için de önemli ikazların ifadesidir. Büyümeyi ihracata bağlayan ülkemiz ile, hayatını ihracata bağlayan ilimizin gelecek günlerdeki bu ihracat düşüşü önemli uyarıları da beraberinde getirmektedir. Her ne kadar kış sezonunun ağır geçmesinin ve Dolar / Euro parite dengesizliği ve en önemlisi ihracatımızın çoğunluğunu yaptığımız Irak-Suriye-Rusya-Ukrayna pazarlarının savaş nedeniyle satışlarımıza engel olduğu gerçekleri bize düşüşü anlatsa da, gerek şehrimiz gerekse ülkemiz bahanelerle geçiştirilemeyecek kadar büyük hedefleri kendine koymuştur” dedi.

UZUN VADELİ TEDBİRLER ALINMALI
Gerek parite dengesizliği, gerekse bölgesel istikrarsızlıkların devam etmesinin muhtemel olduğunun altını çizen Keçeci, ihracatın büyümesi için şu önerilerde bulundu: “Dolar / Euro paritesindeki hareketler ve komşu sınırlarımızda yaşanan savaşlar daha da devam edecekse gelecek günlerin de bu günlerden farklı olmayacağı açıktır. Bu nedenle ihracatçı sanayicilerimiz, uzak ve yakın gelecek için stratejik yol haritalarını bu riskleri de göz önünde bulundurarak bugünden yapmalıdır. Çünkü görünen odur ki yarın da bugünden farklı olmayacaktır. Her şeyden önce parite sorunu için hedging piyasaları incelenmeli ve forward ürünleri mutlaka kullanılmalıdır. İhracatçı sanayicimiz satışlarını bu risklerden uzak tutmak için, satışlarını Dolar bazında yapmalı veya yapmaya gayret etmelidir. Uzun vadede yalnız başına veya birlikte olabileceği meslektaşları ile pazar olduğuna inandığı yerlerde mağazalar açmalıdır. Ve o sayede o yerlerde özellikle o yerlerin tanınan firmaları olmaya çalışmalıdır. Artık piyasa malı dediğimiz, herkesin üretebildiği standart ürünler yerine katma değeri yüksek olabilecek ürünlere doğru yönelmek gerektiğini bilmeliyiz ve üretimlerimizi buna göre yönlendirmeliyiz. Bu nedenle bu konuda da mutlaka Ar-Ge ve tasarım konularına özen ve gayret göstermeliyiz diye düşünüyorum.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı