REKLAMI GEÇ

Keçeci’nin ısrarı Denizli’ye yaradı

Keçeci’nin ısrarı Denizli’ye yaradı

AB destekli Kırsal Kalkınma Programı’nın 2. döneminde de yer bulamayan Denizli için Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci isyan bayrağı açmış, kampanyalarla kentin hakkını aramıştı. Keçeci’nin ısrarı sonuç verdi. Denizli, programdaki 42. kent oldu.

/ DENİZLİHABER / 2 Aralık 2009 Çarşamba, 17:04

Avrupa Birliği tarafından tahsis edilen 1 milyar 119 milyon Euro ile gerçekleştirilen Kırsal Kalkınma Programı’nın ikinci dönem çalışmalarında, Denizli de yer alacak. Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci’nin girişimleri sayesinde, Denizli kırsalı da bu kaynaktan yararlanacak.

Denizli’nin programa dahil edilmesi ise büyük mücadelelerle sağlandı. 1. dönemde 20 ilin arasına alınmayan Denizli, ikinci dönem programında da kapsam dışı bırakıldı. 41 kentin projeden faydalanabildiğini, fakat Denizli’nin bu kentler içinde olmadığını gören DSO Başkanı Keçeci, kampanyalar ve çeşitli girişimlerle Denizli’nin hakkını aradı.

Keçeci’nin başlattığı ‘Hatadan geri dönmek için zaman var’ başlıklı kampanyaya, Denizli milletvekilleri de katılmıştı. Denizli’nin bu konudaki ısrarı, Ankara’dan da yanıt buldu. Tüm bu girişimler sonucu Denizli, 2007 yılında tamamlanan ikinci dönem planlama çalışmalarına sonradan dahil edildi ve programdaki 42. kent oldu. İkinci dönem faaliyetleri 2011 ve 2013 yıllarını kapsıyor.

KIRSAL KALKINMA PLANI NEDİR?
AB fonları tarafından desteklenen Kırsal Kalkınma Planı, Türkiye’nin kırsal alanlarındaki girişimcilere olanak sağlamayı ve yeni istihdam alanları oluşturmayı amaçlıyor. Proje kapsamında 1.3 milyar Euro’luk bir kaynak, planlanan kentlerdeki projelere aktarılacak. Kırsal Kalkınma Planı, projesi olan girişimcilere yüzde 50, kırsal alanda uygulanacak projelerde ise proje sahibinin 40 yaşın altında olması durumunda yüzde 65 oranında destek verecek.

DENİZLİ’NİN YARARLANACAĞI DESTEKLEMELER
İller bazında farklı destekler ve projeler uygulanacak. Süt, et üretimi ve bu ürünlerin işlenmesi-pazarlanması, meyve sebze ve su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, kırsal turizm, su ürünleri üretimine yönelik projeler destek kapsamında bulunacak. Bu doğrultuda Denizli süt üretimi; süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması; meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması; üretici gruplarının kurulması alanlarındaki desteklerden yararlanacak.

MALİ YARDIMLAR 2010 SONUNDA KULLANILABİLECEK
Yeni dönemde mali yardımlar Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan ‘Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun Avrupa Komisyonu tarafından akredite edilmesinden sonra kullanılabilecek. Halen devam eden akreditasyon çalışmalarının, 2010 yılının ilk yarısında tamamlanması bekleniyor. Dolayısıyla IPARD mali yardımlarının kullanımına 2010 sonu ya da 2011 yılı içinde başlanabilecek.

KEÇECİ NE DEDİ?
Konunun ısrarla takipçisi olduklarını ve bu gayretleri sonrasında, Denizli’nin Kırsal Kalkınma Planı içine dahil edildiğini hatırlatan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “Bu proje 7 yıllık bir dönemi kapsıyor. 2013 yılına kadar devam edecek. Bu dönem için AB’den alınacak toplam yardımın 850 milyon avroya erişmesi öngörülüyor. 2. dönemde AB’den sağlanacak kaynak, 559 milyon avroyu aşıyor. Bu fona ek olarak, Türkiye’nin de aynı miktarda kaynak ayırması gerekiyor. Böylece yeni dönemde kırsal kalkınma için sağlanacak toplam kaynak, 1 milyar 119 milyon avroyu geçiyor. İşte Denizli kırsal kalkınma programının 2. dönemine dahil olmakla, 1 milyar 119 milyon avroyu aşan bu büyük kaynağa ortak olmuş oldu” dedi.

“BİRLİKTE BAŞARDIK”
Denizli’nin de ikinci dönem çalışmalarına dahil edilmesinde Tarım Bakanı Mehdi Eker’in de büyük katkısı olduğunu hatırlatan Başkan Keçeci; “Denizli milletvekillerimize ve bu kararın alınmasında katkı koyan herkese teşekkür ediyorum. Denizli’ye yakışan güzel bir işbirliği ve dayanışma örneği sergiledik ve birlikte başardık. Bu da bize, ele ele verdiğimizde altından kalkamayacağımız güçlüğün olmadığını gösteriyor. Denizli’ye karşı yapılan bu haksızlığı gidermekte ortaya koyduğumuz birlik ve beraberlik, ileriki mücadelelerimize de ışık tutacaktır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı