REKLAMI GEÇ

Kısa çalışma ödeneğini anlattılar

Kısa çalışma ödeneğini anlattılar

Denizli Sanayi Odası ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğinde “Kısa Çalışma Ödeneği Bilgilendirme Semineri” düzenlendi.

/ DENİZLİHABER / 18 Ağustos 2009 Salı, 18:59

Denizli Sanayi Odası ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı işbirliğinde, “Kısa Çalışma Ödeneği Bilgilendirme Semineri” Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlendi. Denizli Sanayi Odası Genel Sekreteri Dr. Bülent Uygun’un yaptığı açılış konuşmasının ardından Bakanlık İş Müfettişleri Tevfik Bayhan, Ramazan Doğan ve Türkiye İş Kurumu İl Müdür Yardımcısı Emin Dank tarafından Kısa Çalışma Ödeneği ile ilgili sunum yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişi Tevfik Bayhan, 5763 sayılı İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na ek madde 2 hükmüne göre, genel ekonomik kriz veya zorlayıcı sebeplerle iş yerinde geçici olarak en az dört hafta işin durması veya kısa çalışma hallerinde işçilere çalıştırılmadıkları süre için işsizlik sigortasından kısa çalışma ödeneği verildiğini hatırlattı.

İşverenin belirtilen şartlar sağlandığında bu durumu gerekçeleri ile Türkiye İş Kurumu’na, varsa toplu iş sözleşmesi tarafı sendikaya yazı ile bildirmesi gerektiğini ifade eden Bayhan şunları kaydetti. ”Bu uygulama bazen yanlış anlaşılıyor. Kısa çalışma, ücretsiz izin değildir. Yıllık ücretli izin de değildir. Kısmi süreli çalışma da değildir. İşçilerin fiilen çalıştırılmasına rağmen ücretlerin devlet tarafından ödenmesi de değildir. 4447 sayılı kanuna göre sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran ve genel ekonomik kriz veya zorlayıcı sebeplerle iş yerinde haftalık çalışma sürelerini en az üçte bir oranında azaltan işveren kısa çalışma ödeneği için başvurabilir. Kısa çalışma ödeneği, devletin kötü günde ve iyi günde işçi ile işverenin yanında olduğunu gösteren bir uygulamadır” dedi. İş Müfettişi Ramazan Doğan da kısa çalışma ödeneğinin prosedürüyle ilgili katılımcılara bilgi verdi. Sunum sonrasında gerçekleşen soru-cevap bölümünde katılımcılar kısa çalışma ödeneği hakkında bilgi alma imkânı buldular.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı