REKLAMI GEÇ

Konseyin temeli Denizli’de atıldı

Konseyin temeli Denizli’de atıldı

Tekstil, konfeksiyon ve hazır giyim sektörlerinin, daha güçlü konuma gelmesi için sektörlerin temsilcileri, Denizli’de, Ortak Akıl Toplantısı’nda bir araya geldi. Sektör temsilcileri, 2010’da oluşturacakları, Ulusal Tekstil, Hazır Giyim ve Deri Konseyi’nin temellerini, Denizli’de attı.

/ DENİZLİHABER / 11 Kasım 2009 Çarşamba, 18:29

Tekstil, konfeksiyon ve hazır giyim sektörlerinin temsilcileri, DETKİB’in ev sahipliğinde, İTKİB (İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği) ve TGSD’nin desteğiyle, Denizli’de Anemon Otel’de yapılan, Ortak Akıl Toplantısı’nda bir araya geldi. Ülke genelinde, tekstil, konfeksiyon ve hazır giyim sektörlerinin içinde bulunduğu durumun ve sorunlarının tartışıldığı toplantıya, Dünya Gazetesi yazarları, DETKİB üyesi 40 firmanın temsilcileri, İTHİB, İHKİB, DETKİB, TGSD ve TOBB Hazır Giyim Meclisi başkanları katıldı. Tekstil ve hazır giyim sanayinin öncüleri, toplantıda; 1996 Gümrük Birliği, 2001 krizi, 2005 Dünya Ticaret Örgütü kararları, 2008’de başlayan küresel ekonomik krizin, tekstil ve hazır giyim sektörlerine etkilerini tartıştı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı sonrası, sektörlerin öncüleri, basın mensuplarının karşısına çıktı.

SEKTÖRÜN ÖNCÜLERİ TOPLANDI
İTHİB (İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği) Başkanı İsmail Gülle, İHKİB (İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, DETKİB (Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği) Başkanı Raşit Güntaş, TGSD (Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği) Başkanı Ahmet Nakkaş ve TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Hazır Giyim Meclisi Başkanı Umut Oran’ın katıldığı basın toplantısında, Ortak Akıl Toplantısı’ndan çıkan sonuçlar, basına aktarıldı.

KONSEY OLUŞTURULACAK
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, hazırladıkları sonuç bildirgesini okudu. Tanrıverdi, sektör temsilcilerinin yaptığı değerlendirmede; Ulusal Tekstil, Hazır Giyim ve Deri Konseyi’nin oluşturulmasına ve dayanışma ile tek söylemli, ulusal stratejili, ortak hedefler ve uygulama iş planı belirlenmesine karar verdiklerini söyledi.

“DENİZLİ’DE YAŞANANLAR,
DENİZLİ’YE ÖZGÜ DEĞİL”
Tanrıverdi, “Kamuoyunda yanlış algılanan, Denizli’de yaşanan dramatik olayların ve şirket kapanmaları Denizli’de yaşanan şirket kapanmaları, Denizli’ye özgü olmadığı gibi, Türkiye genelinde benzer sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu, ülkemizin ortak sorunudur. Bürokratik ve siyasi otorite, sektöre sahip çıkmalı, Denizli gibi tekstil kültürü, geleneği ve becerisi olan bölgeler mutlaka yaşamlarını sürdürebilecekleri desteklerle kısa zamanda beslenmeli, yatırım ve iş yapma hevesi yeniden canlandırılmalıdır” dedi.

“TEK SES OLACAĞIZ”
Toplantıda, kamu yönetiminin ve sektörün, kendi içerisinde yapması gerekenlerin tespit edildiğini ifade eden Tanrıverdi, “Bu konudaki çalışmanın, oluşturulacak ulusal konseyde, daha önce hazırlanan çalışmaların ışığında, tüm sektör ve bölge temsilcilerinin de katılımıyla, tek ses olarak kamuoyu ile paylaşılması kararlaştırıldı” dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR İSTİHDAM,
ÜRETİM VE İHRACAT
Tanrıverdi, “Sektörün güncel güçlükleri hızla aşması için yeni iş fırsatlarının yaratılması için tek ve ortak bir söylemle, ülke çıkarlarının önceliklerinin başında olduğu, sürdürülebilir istihdam, üretim ve ihracat hedeflerine, samimi ve gerçekçi dayanışma ile odaklanılmalıdır” diye konuştu.

ÖNCELİKLİ HEDEF MEVCUTLARIN
FAALİYETE DEVAM ETMESİ
Tanrıverdi, öncelikli hedeflerini, Atatürk’ün, “Her fabrika bir kaledir” sözünden hareketle belirlediklerini ifade ederek, “Öncelikli hedefimiz, yeni yatırımlardan önce, eldeki mevcut kalelerimiz olan fabrikalarımızın faaliyetlerine devam etmeleri ve bacalarının tütmesidir” dedi.

EKONOMİ GÜNDEME GELSİN
Toplantıda, Türkiye’nin gündeminin sürekli değişik konularla meşgul edilip, ekonominin gündeme alınmaması eleştirildi. İTHİB Başkanı Gülle, 2001 krizinden sonra hükümetle çok defa bir araya gelmelerine rağmen, üretim ve ihracatla ilgili çok ciddi bir adım atılmadığını söyledi.

“2023’TE 100 MİLYAR DOLARLIK
İHRACAT İDDİAMIZ SÜRÜYOR”
TGSD Başkanı Ahmet Nakkaş, sorunların ancak toplumsal mutabakatla aşılabileceğine değinerek, öncelikle sektör içinde bir mutabakata varmak istediklerini söyledi. İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, hala 2023’te 100 milyar dolarlık tekstil ve konfeksiyon ihracatı yapılacağını iddia ettiklerini söyledi.

“DENİZLİ TOPLANTISI KONSEYİN İŞARET FİŞEĞİ”
TOBB Hazır Giyim Meclisi Başkanı Umut Oran, Denizli’de yapılan toplantının, 2010’da oluşturulacak olan Ulusal Tekstil, Hazır Giyim ve Deri Konseyi için bir işaret fişeği niteliği taşıdığını söyledi.

“TEKSTİL, TÜRKİYE’DEN GİTMEZ”
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, bugüne kadar, tek tek isteklerini sıralamaktan, hükümetlere bunları anlatmaktan bir fayda görmediklerini, onun için tek bir ses oluşturmak istediklerini söyledi ve konseyin, işçi, işveren, sendikacı, imalatçı, ihracatçı ve birkaç kamu temsilcisinin katılımı ile oluşturulacağını belirtti. Tanrıverdi, tekstilin Türkiye’den kolay kolay gitmeyeceğine inandıklarını söyledi. DETKİB Başkanı Raşit Güntaş, ‘Tekstil Türkiye’den gidecek’ diyenlerin yanıldığının elbet bir gün ortaya çıkacağını söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı