REKLAMI GEÇ

KOOPERATİFLER BORÇ AFFI TASLAĞINI BEĞENMEDİ

KOOPERATİFLER BORÇ AFFI TASLAĞINI BEĞENMEDİ

Köy-Koop Denizli Bölge Birliği Başkanı Mehmet Varol, Denizli’de kredi kullanıp temerrüde düşen tarımsal kalkınma kooperatifi sayısının 7 olduğunu belirterek, kamu borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemede tarımsal kooperatiflerin borçlarına ayrı bir düzenleme yapılmasını istedi.

/ DENİZLİHABER / 2 Aralık 2010 Perşembe, 18:07

S.S. Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (Köy-Koop) Denizli Bölge Birliği Başkanı Mehmet Varol, kamu borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun taslağını olumlu bulduklarını ancak tarımsal kalkınma kooperatiflerinin borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemelerin eksiz ve yetersiz olduğunu söyledi.

Köy-Koop Denizli Bölge Birliği’nde, bugün basın toplantısı yapan Başkan Mehmet Varol, “Kamu borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun taslağı, kişi, esnaf, kurum ve kuruluşların icra kıskacından kurtarılması adına olumlu bir çalışma. Bu kanun taslağının 21. maddesi, tarımsal kalkınma kooperatiflerini de kapsıyor. Tarımsal kalkınma kooperatiflerinin de bu çalışma kapsamına alınması çok güzel ancak bu çalışma eksiz ve yetersiz” dedi.

Varol, “Taslaktan anlaşıldığına göre, kanun taslağı hazırlanırken, tarımsal kalkınma kooperatifleri projeleri için kullandırılan kredilerin ne kadar olduğunun bilinmediği anlaşılmaktadır. Türkiye’de kredi kullanıp temerrüde düşen kooperatif sayısı 859, Denizli’de ise 7’dir. 859 kooperatif yaklaşık 90 bin aile, Denizli’deki 7 kooperatif de yaklaşık 700’e yakın aile demektir. Tarımsal kalkınma kooperatiflerinin borçlarının ne kadar çok insanı etkilediği ortadadır” dedi.

Tarımsal kalkınma amaçlı kooperatiflerinin, yatırım projeleri için aldıkları krediler nedeniyle zorda olduğunu ifade eden Varol, “Kooperatiflerin yatırım projeleri için aldıkları kredilerin miktarı çok yüksektir. En düşük yatırım kredisi 1.5 milyon TL’den başlayıp, 3 milyon TL’ye kadar yükselmektedir. Kanun taslağında, bu borçların faizleri kaldırılarak, ana paranın 36 ayda 2 ayda bir ödemek üzere 18 taksitte ödenmesi öngörülmektedir. Ancak bu ödeme biçimi kooperatifler için neredeyse imkansızdır. Bu yüzden tarımsal kalkınma kooperatiflerinin borçlarının ayrı bir göz ile değerlendirilip, borç faizlerinin kaldırılıp, 7 yılda, yılda bir kez ödeme şekline dönüştürülmesini istiyoruz. Ayrıca, temerrüde düşen kooperatiflerimize, borç yapılandırılması yapıldıktan sonra yeniden işletme kredileri verilmeli ve sistemin çalışması sağlanmalıdır” dedi.

Varol, konuya ilişkin görüşlerini, TBMM Bütçe Komisyonu’nda yer alan hemen her milletvekiline ve ayrıca Denizli milletvekillerine ilettiğini belirterek, gereken düzenlenmenin yapılmasını istedi. Konuya ilişkin kanun taslağının, önümüzdeki günlerde TBMM gündemine gelmesi bekleniyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı