REKLAMI GEÇ

Koronavirüs kafe ve restoran işletmelerini vurdu, meslek örgütleri Hükümet’ten ‘destek’ istedi

Koronavirüs kafe ve restoran işletmelerini vurdu, meslek örgütleri Hükümet’ten ‘destek’ istedi

Koronavirüs önlemleri kapsamında kafe ve restoranlar paket servis ve gel-al hizmetine döndü. Bazı işletmelerde paket servis için alt yapı olmadığı için kepenk kapatmak zorunda kaldı. Denizli Haber, bu önlemlerde en çok zararı gören sektöre mercek tuttu. İşletmeciler, “Batıyoruz” derken, bu işletmelerin bağlı olduğu oda ve dernekler ise hükümetten ‘önlem alınmasını’ istedi.

Sema Kayılı / DENİZLİHABER / 22 Kasım 2020 Pazar, 13:05

Koronavirüs önlemleri kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kafe ve restoranların paket servis ve gel-al hizmetine döneceğini duyurmuştu.

20 Kasım Cuma günü saat 20.00 itibariyle kafe ve restoranlar, işletmelerindeki masa ve sandalyeleri topladı. Altyapısı hazır olan işletmeler paket servisine devam ederken yalnız akşam saatlerinde hizmet veren restoranlar kepenklerini indirmek zorunda kaldı.

Denizli Haber, sektöre mercek tuttuğu haber dizisinde işletmecilerin sıkıntılarını aktardı. Şimdi de işletmelerin bağlı olduğu oda ve derneklere ‘ne yapılmalı?’ diye sorduk ve sektörün sorunlarının, Hükümet’e nasıl aktarıldığını ya da aktarılacağını sorduk.

ERDOĞAN: 1 HAZİRAN’DAN SONRA İŞE GİRENLERE
DESTEK YAPILMASI TARAFTARIYIM

Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, bu durumun henüz denenen bir süreç olduğunu belirtti. Erdoğan, “Sektör gerçekten zor bir duruma düştü. İşletme sahiplerine, çalışanlara ve işletmecilere finansman, maddi destek bekleniyor. 1 Haziran’dan sonra işe girenlere destek yapılması taraftarıyım. Devletimizin kapanan işyerlerine kira, çalışana asgari ücret ve sigorta desteği yerinde olur. Aşı gelince bu süreç geçecek. Kurallara uyalım iş yerlerimiz bir an önce açılsın” dedi.

ERBEĞİ: FAİZSİZ KREDİ TALEBİMİZ VAR
Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Ali Erbeği de, zorda kalan esnaf için bir takım çalışmalarının olduğunu belirtti, şunları söyledi:
“Zorda kalan esnaf için faizsiz 1 sene ödemesiz, 5 sene ödemeli bir talebimiz var. Virüsten maddi anlamda etkilenen esnafın dertlerini dinliyoruz çözüm bulmaya çalışıyoruz.”

ŞEN: KAFE VE RESTORANLAR KURALLARA
UYULMAYAN YERLER HALİNE GELDİ

Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen, sağlık açısından kafe ve restoranlara gelen kısıtlamanın doğru olduğunu dile getirdi. Şen görüşlerini şöyle aktardı: “Kafe ve restoranlar kurallara uyulmayan yerler haline geldi. Kararı yerinde ve doğru buluyorum. Devlet de kimsenin işsiz kalmasını istemez ancak vaka sayıları arttı. Bu mecbur yapılmalıydı. Yurt dışındaki örneklere bakılarak alınıyor tedbirler.

Turizm kafe ve restoranlara göre daha güvenli
Turizm sektörü açıldı, yasak da gelmedi. Turizm sektöründe olanların, güvenli turizm sertifikası var, ayda 2 kez denetleniyor. Turizm, kafe ve restoranlara göre daha güvenli. Kafe ve restoranlar ilk başta bütün önlemlere uyuyordu ancak sonradan uyulmamaya başlandı. Özellikle gençlerin ‘bana bir şey olmaz’ demesiyle bu noktaya gelindi. Bilim kuruluyla temas halindeyim netice alınırsa kademeli gevşemeye gidilecek.

Denetimler göstermelik yapılmasaydı bu hale gelmezdi
Gelinen noktada insan sağlığı her şeyin önünde. Sağlık çalışanlarını da düşünmek lazım. Onlar da bizim için çalışıyor, izin kullanamıyorlar. Eğer gerekli denetimler, tüm gerekli merciler tarafından usulen, göstermelik yapılmasaydı bu hale gelmezdi. Denetimler layıkıyla yapılmadı, kontrolsüz normal yaşama dönüldü ve bu duruma geldik. Çalışmalar tekrar başlar ama ölen kişiyi geri yerine getiremeyiz.”

ÜÇGÜL: KAFE VE RESTORANLAR
ORTA ÖLÇEKLİ RİSK GURUBUNDA

Denizli Lokantacılar Odası Başkanı Osman Üçgül, esnafın gerçekten çok durumda olduğunu, manevi olarak yanlarında olduklarını İçişleri Bakanlığına gerekli yazıları gönderdiklerini belirtti.

Üçgül, “Gerekli yazıları İçişleri Bakanlığı’na yazdık, vergi affı istedik. Çok büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. Biz orta ölçekli risk gurubundayız. Yüksek riskli alanlar hala faaliyetle. Devletimizin aldığı kararlara karşı çıkmayız ama adil olmalı. Böyle bir karar alınırken bizden de fikir alınmalıydı” diye konuştu.

Denizli’de 10 bine yakın ailenin geçim kaynağı
Üçgül devamla; Denizli’de 10 bine yakın ailenin bu sektörden geçimini sağladığını belirtti, “Paralel çalıştığımız herkes etkilenecek. Bize kayıtlı bin 400 üye var. Paket servisi veren işletme çok az. Şu an işsiz kalanlar, kısa çalışma ödeneğiyle hayatlarını devam ettirmeye çalışacak. Kampüs bölgesi tamamen kapanacak, zaten 1 Haziran’dan sonra sadece yüzde 15’lik kısım açılmıştı” dedi.

Turizm canlandı ama bunun bedelini neden bu sektör ödüyor
Üçgül, elektrik maliyetini yükselten soğuk hava depolarının boşaltılması için bazı esnafın depolardaki erzakları bağışlayacağını duyduğunu söylerken, “İşletmesini kapatmak zorunda kalan esnafımızın bu yola başvuracağını duyduk. Çünkü paket servisinden yaralanacak kesim yüzde 10 bile değil. Biz zaten tedbirlerimizi alıyorduk. Turizm canlandı ama bunun bedelini neden bu sektör ödüyor? Yeni tedbirler alınabilirdi daha farklı şeyler yapılabilirdi. Birebir yerler hala devam ediyor” diye konuştu.

En azından bir çorba sipariş edin
Lokantacılar Odası Başkanı Üçgül, sadece paket servisle bir işletmenin yaşayamayacağını belirtirken, vatandaşlardan destek olmak amaçlı en azından bir çorba sipariş etmelerini istedi.

Yarın: Sadece Denizli’de binlerce insanı ilgilendiren bir sektör zorda: Bu feryadı birileri duymalı…

Dosyanın birinci bölümünü okumak için tıklayın

Yorumlar

gunay cabbar   -  Bağlantı 22 Kasım 2020, 15:37

hala kredi çektirip gecici çözumler peşindesiniz yazıklar olsun hibe kelimesini ağzınıza bile alamıyorsunuz tesk tobb ankaradaki şaşalı binalardan değil bi gelin sorun yanımızda 1 ay durun görün halimizi sizleri ve vicdanınızı allaha havale ediyoruz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı