REKLAMI GEÇ

“KORUMA TEDBİRLERİ VE YENİ PAZARLAR CAN OLDU”

“KORUMA TEDBİRLERİ VE YENİ PAZARLAR CAN OLDU”

DETGİS Başkanı İsa Dal, Bakanlar Kurulu kararıyla bazı tekstil ve konfeksiyon ürünleri ithalatında gümrük vergisi artışı yoluyla koruma önlemi getirilmesi ile başta Rusya ve Kafkasya pazarlarından alınan siparişlerin, dokuma ve konfeksiyon sektöründe canlılık getirdiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 28 Kasım 2011 Pazartesi, 17:41

Dal, tekstil ve konfeksiyon üzerine üretim yapan sanayicilerin, hem iç pazar için alınan koruma tedbirleri hem de yeni pazar arayışlarından elde edilen olumlu sonuçlarla iyi bir dönem geçirdiklerini ifade etti. Bakanlar Kurulu kararı ile bazı tekstil ve konfeksiyon ürünleri ithalatında gümrük vergisi artışı yoluyla koruma önlemi getirilmesinin, konfeksiyon alanında üretim yapan firmaları iç piyasaya yönlendirdiğini, bunun da öncelikle dokuma sektörünü canlandırdığını belirten Dal, “Korumanın yürürlüğe girmesiyle beklenen amaca ulaşıldı ve dokuma kapasiteleri tavan yaptı. Önümüzdeki aylarda aynı kapasitelerin ve dolulukların devam edeceği öngörülüyor. Bu durumdan sanayicilerimiz son derece memnun. Uygulamanın piyasaya çok olumlu yansıdığını, istihdamı artırdığını ve aynı zamanda katma değerli ürün satışını da teşvik ettiğini gözlemliyoruz” diye konuştu.

Dal, koruma tedbirlerinin yanı sıra ihracatta yeni pazarlara açılmanın tekstil ve konfeksiyon sektörüne olumlu yansıdığını dile getirerek, şunları söyledi: “Avrupa’da azalan talep, bizi biraz sıkıntıya sokmuş olsa bile Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan gelen taleplerin artışıyla beraber bunu kompanse etmiş durumdayız. Normalde ölü sezona girmeye yaklaşırken piyasanın bu kadar hareketli olmasının en önemli nedeni, İran, Irak, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan alınan siparişlerdir. Özellikle de Rusya piyasasının ve Kafkasya bölgesinin son derece hareketli olması piyasalara çok olumlu yansıdı. Önümüzdeki dönemlerde ev tekstilinde ve özellikle Denizli’de dokuma kapasitelerinin, konfeksiyon terbiye ve baskı anlamında dolu olacağının müjdesini verebiliriz.”

Tekstil ve konfeksiyon sektöründe, internet üzerinden satışların da giderek yaygınlaştığını belirten Dal, bunun da üreticilerin daha fazla alıcıya ulaşabilmesi anlamına geldiğini ifade etti. Dal, internet üzerinden satış yapan firmaların arttığını, insanların dışarda alışveriş yapmaya daha az zaman ayırdığını ifade ederek, “Bunun önümüzdeki dönemlerde daha fazla hızlanacağını görüyoruz. Bunun örnekleri var. ABD’de, Batı Avrupa’da ve hatta Rusya’da internet alışverişinin her geçen yıl yüzde 70-80 oranında büyüdüğünü gözleyebiliyoruz” görüşünü ifade etti.

Tekstil ve konfeksiyon sektöründe dünyada giderek daha fazla paya sahip olabilmenin markalaşmaya bağlı olduğunu belirten Dal, bu noktada öncelikle tasarım altyapısına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Dal, bu çerçevede yapılan çalışmalarla tasarım altyapısının her geçen gün güçlendiğini ve özellikle ev tekstili sektöründe, nevresim üretimi yapan firmaların, bu konuda bir hayli yol kat ettiklerini kaydetti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı