REKLAMI GEÇ

“Kur konusunda daha etkin politikalara ihtiyaç var”

“Kur konusunda daha etkin politikalara ihtiyaç var”

DENİB Başkanı Kocasert, MB’nin açıkladığı zorunlu karşılık oranlarına ilişkin yeni düzenlemesi için “Bu düzenlemenin olumlu olup olmayacağını ileride göreceğiz. Uluslararası pazarlardaki rekabet gücümüzün artabilmesi için, kur konusunda daha etkin politikalara ihtiyaç var” dedi.

/ DENİZLİHABER / 23 Eylül 2010 Perşembe, 18:26

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, Merkez Bankası’nın açıklanan zorunlu karşılık oranlarına ilişkin yeni düzenleme için bir değerlendirme yaparak, “Doğrusu, Merkez Bankası’nın yeni düzenlemesinin ihracatçılara kalıcı bir olumlu etkisinin olup olmayacağını önümüzdeki günler gösterecek. Kurların hareketlenmesi biz ihracatçılar için çok önemli. Öte yandan, uluslararası pazarlardaki rekabet gücümüzün artabilmesi için, kur konusunda daha etkin politikalara olan ihtiyacın şiddetle devam ettiğini ifade etmek isterim” dedi.

Kocasert, açıklamasında şu görüşlere yer verdi, “Merkez Bankası tarafından açıklanan zorunlu karşılık oranlarına ilişkin yeni düzenlemede, son dönemde kredilerde görülen artışlar da dikkate alınarak, Türk parası zorunlu karşılık oranının 0,5 puan artırılarak yüzde 5’ten yüzde 5,5’e ve yabancı para zorunlu karşılık oranının da 1 puan artırılarak yüzde 10’dan yüzde 11’e yükseltildiği yönündedir. Merkez Bankası’ndan yapılan bu açıklama, ileride yaşanabilecek gelişmelere bağlı olarak, örneğin kredilerdeki genişleme hızının arzu edilen düzeylerin üzerine çıkması halinde, makroekonomik riskleri azaltıcı bir politika aracı olarak, zorunlu karşılık oranları daha aktif bir şekilde kullanılabileceği düşüncesindendir. Bu doğrultuda da gelecekte zorunlu karşılık oranlarının makroekonomik ve finansal riskleri azaltıcı araçlardan biri olarak daha aktif bir şekilde kullanılabilmesini sağlamak amacıyla da Türk parası zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi uygulamasına son verilmiştir. Zorunlu karşılık oranının 1 puan arttırılması önemlidir. Bu düzenleme, biz ihracatçıları ilgilendiren bir durumdur. Zorunlu karşılık oranı, Bankaların kendi mevduatlarına karşılık olarak Merkez Bankasında tutmak zorunda oldukları oranı ifade etmekte, dolayısıyla bankaların zorunlu karşılıklarının artması demek, aynı mevduat düzeyinde piyasaya sürebilecekleri kredi miktarının azalması demektir. Yeni düzenleme, ihracatçıyı tam bu noktada ilgilendirmektedir. Piyasada yabancı para arzının azalması ile kurlarda yukarı doğru bir hareket beklenebilir. Nitekim, az bir miktar da olsa bu haberle birlikte yukarı doğru bir hareket gözlenmiştir. Ayrıca, bu düzenlemeyle piyasanın likiditesi yabancı para zorunlu karşılık oranında yapılan artışla yaklaşık 1,5 milyar ABD doları, Türk parası zorunlu karşılık oranında yapılan artışla ise yaklaşık 2,1 milyar Türk lirası azalması beklenmektedir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı