Maden kazalarına uzman yorumu

Denizli Güneş Ortak Sağlık Güvenlik Birimi İş Güvenliği Uzmanı Maden Mühendisi Nuri Yatğın, Soma ve Ermenek’teki maden facialarının ardından iş güvenliğinin önemine dikkat çekerek, yasaların ve madenciliği bitirmeyecek cezaların uygulanması gerektiğini söyledi.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Kasım 2014 Perşembe, 09:43
Son yaşanan maden facialarının ardından iş güvenliğinin öneminin altı tekrar çizildi. Denizli Güneş Ortak Sağlık Güvenlik Birimi İş Güvenliği Uzmanı Maden Mühendisi Nuri Yatğın son yaşanan kazaları ve alınması gereken önlemleri değerlendirdi. İşte Yatğın’ın o yazısı:
ERMENEK, MADEN, KÖMÜR, İŞÇİ, ÖLÜM!
Sözlerin bittiği, yüreklerin dağlandığı, kanunların yetemediği ve “bir avuç kömür için bir ömrün verildiği” (alındığı) yerdir…
ERMENEK VE SOMA DA NE OLDU?
Milyon yıllar önce kömür havzaları oluştu. Çağlar atlandı günümüze gelindi ve kömür madeninin değeri ekonomik oldu. Şirketler kuruldu biri açıldı diğeri kapandı.
Soma’da ve Ermenek’te kömür madeni için çalışmalara başladı.Onlarca ve binlerce insana ekmek kapısı adı altın da ölüm yolculuğu ve iş cinayetleri oralarda çalışanlara kader oldu! Fıtrat oldu! Doğal afet oldu! …
Hayatta başımıza gelen 100 olaydan sadece 2 tanesi kaçınılmaz olarak nitelendirilir. Bunların dışındaki 98 olay da tedbir ve dikkat ile önlenebilir. Dünyada hiçbir olay yok ki önceden haber vermeden başımıza gelsin. Bilgi, teknoloji ve öngörü ile bu olaylar yaşayan en değerli varlık olan insanı kurtarmaya yeter. Lakin ne zaman insan dışındaki varlıklara önem verilmiş ise işte o zaman bu tür vakalar çalışanların başına gelmiştir.
Soma;
Yıllar önce haber veren kömürün ısınması, havada ki gaz çalışmaya uygun olmadığı için önceki firma madeni ve somayı terk etmişti. İş cinayetinin mimarı olan kömür madenini ruhsatını satın almış ve bilindiği halde yanan ve çalışanları boğan CO gazının varlığına aldırmadan çalışmalara devam etti. Netice herkes tarafından malum…
FLAŞ haberler…
Son dakika haberleri…
Herkes orda…
Üzgünüz kaybedilen 301 can acı çeken milyonlarca canan…
Ermenek;
Değişen maden yönetmeliği (bir türlü yürürlüğe girmeyen)
-Çalışma saati düşer.
-Maaşlar asgari ücretin en az iki katı olur.
– Emeklilik yaşı 5 yıl öne çekilir…
Emekliliği, maaşı ve 6 saatlik çalışmayı göremeden maden çalışanlarının iş cinayetleri ile tüm ülkenin
Umutları biter.
Şartları ağırlaşır ve yine
Hayat biter!!!
Bu sefer 18 çalışan…
BU OLAYLAR HER MADEN OCAĞIN DA YAŞANIR MI?
Maalesef yaşanır. Değişen bir şey olmadıkça yaşanır ve yaşanacaktır.
Değişen ve gelişen kanun, yönetmelik, yetkili bakanlıklar, bakanlık adına çalışan müfettişler, yetkilendirilmiş şirket ve yöneticileri, şirket adına sorumlu müdür mühendis ve formenler bir de çalışanlar görevlerini bilerek ve tarafsızca sadece yasal haklarını kullanarak uygularlarsa tüm yaşanmışlar önlenir bundan sonraki yaşanacaklar da yaşanmaz.
MADENCİLİĞİN ÖNEMİ
İnsanlık tarihi boyunca gelişme madenciliğin gelişmesi ile olmuştur taş devri (yontma ve cilalı) maden devri (bakır, tunç ve demir) vb. hale de öyledir.
Hiçbir sektör yok ki madensiz yapamasın; enerji, gıda, tarım, inşaat, otomotiv, kozmetik ve güzellik, vehekeza…
Böyle bir sektör ve meslek neden bu kadar basit görülür ve önemsenmez…
Öyle bir kanun olmalı ki uygulanabilir herkesin kabullendiği ama uygulamayanların da bir daha madenciliğe cesaret edemeyeceği cezalar olmalı ama maden sektörünü bitirmemelidir. Madenciliğin de sonu olmamalıdır.
İŞ KAZALARINDAKİ SORUMLULAR: İŞVERENLER, İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ, İŞYERİ HEKİMLERİNİN, İSGB VE OSGB’LERİN ROLÜ
İş Güvenliği uzmanlığı;
Çalışma hayatın da çok büyük önemi olan fakat bizim Türkiye de ise sadece kaza sonrası kanunların önün de kurban olarak sürülen ve hiç bir hakkı olmayan çaresizlerdir.
Oysa İş Güvenliği uzmanı demek işe başlamadan danışılmalı ve çalışırken de emniyetli çalışmayı takip edecek yetkili kişilerdir. Tehlike sınıfına göre yetkilendirilen uzmanlar (A – B – C ) kendi aldıkları eğitim ile ilgili kendi alanlarında çalışmadıkları sürece uzmanlık sisteminden verim alınamaz. Madenciler madenler de uzman olarak çalışmalıdır. Uzmanlık hizmetinin ayaklar altına düşmesi hatta en kötüsü de önemini yitirmesi ile karşı karşıya kalmaktır. Ücretler ise garanti altına alınmadıkça da hizmetler hem işverence hem de uzmanca layıkıyla yapılamayacaktır. Yapılamıyor. Yapılamadı. …
İş Yeri Hekimi;
Meslek hastalıkları ile ilgili neticeler yaklaşık 20 yıl sonra ortaya çıktığı için bu gün her şey yolunda imiş gibi görünmektedir bu günden yarının hesabını soracak sistem olmalıdır. Bu gün çalışanın sağlığı tehlikede ise işyeri hekimi anın da müdahale etmeli ve uyarmalıdır. İş yeri hekimince yapılacak çalışmalarda önemsenmediği zaman bu çalışma hayatının bedeli emekliliği göremeden ölüm veya ömürlerinin son yalları olan yaşlılıkları hastane kuyrukların da sıra beklemekle geçecektir.
Heyhat! Genliğin de sağlığını para için kaybedenler sağlığı için parasını harcarlar!!!
İSGB;
İş yeri bünyesinde çalışan uzman ve işyeri hekimi oluşturulan birim kendi işletmesine bağlı çalıştığı şirketin işini nasıl yetkisi dahilinde durdurabilir ve bekletir. Nasıl ücretini alacak !!!
OSGB’ler;
Şuan uygulamaları da olan çalışma yöntemi olarak Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri hata ve kaza önleme konusunda daha verimli çalışmaktadır. OSGB’lerin sıkıntıları ise verilen hizmetin bedelinin çok düşük olmasıdır.
İşverenler;
İşyeri sahibi veya yetkilisi kişiler daha bu iş güvenliğini tam kavrayamadıkları için birçok işlemi raporlayınca attıkları imzanın bile farkın da olmuyorlar. Hatta uzman geldi işyeri hekimi geldi diye haberleri olunca gene geldiler gene problem bulacaklar diyerek işi kısıtlama yöntemine gidiyorlar. Ama ne zaman kaza veya teftiş olunca ilk önce uzmanı çağırın ne yapacağız bunu ne zaman imzaladım ki vb sözlerle piyasada karşılaşıyoruz.
Maden de, inşaatta, kimya ve metal sektörün de kazaların yoğunlukla yaşandığı iş alanları olduğu için bu sektörlere özel kurallar olmalıdır.
Madenlere; maden mühendisi uzman bakabilmeli, tekstil işletmelerine tekstil mühendisi,inşaatlara inşaat mühendisi uzman bakabilmeli, kimya sektörün de kimya mühendisi uzman ve metal sektörüne ise makine ve metalürji mühendisleri bakabilmelidir. Kanuni düzenleme şarttır.
Tüm işyerlerinin işletmelere herhangi bir bağı olmadan hizmet verilmelidir.
Ücretler resmi ve standart yoldan tahsil edilmeli uzman ve hekim bir de maaş tahsili ile uğraşmamalıdır
Denetlemeler ise devletin bakanlıkları ile olmakla birlikte her ilde bulunan ÇALIŞMA İŞ-KUR bünyesin de müfettişlerce bağımsız yapılmalı ve kaz sonucu onlarda yaptırım uygulanmalı.
Bu sayede herkes sadece görevini yapmalıdır.
Kazaların olmadığı aydınlık bir Türkiye için
DEVLET, İŞVEREN ve ÇALIŞAN aynı amaç uğruna çalışırsa kazalar önlenir…