REKLAMI GEÇ

Maliye, hasılatı ile vergi beyanı arasında fark olan mükellefi takibe aldı

Maliye, hasılatı ile vergi beyanı arasında fark olan mükellefi takibe aldı

Gelir İdaresi Başkanlığı, hasılat denetimlerine başlıyor. Ayda 3 kez yapılacak denetimlerle ortalama hasılat belirlenecek. Vergi beyanı ile ortalama hasılat arasında en az yüzde 20 fark olan mükelleften izah istenecek. Uygulama çoğu sektörde Ocak ayında başlayacak.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 27 Eylül 2024 Cuma, 13:01

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No:326), Resmi Gazete’de yayımlandı.

Tebliğle, ticari veya serbest meslek faaliyetleri yönünden mükellefiyeti olanların gerçek hasılatlarının tespitine yönelik vergi güvenlik müessesi oluşturuldu.

Bu kapsamda söz konusu mükelleflerin günlük hasılat tutarları, bir ayda 3’ten, bir takvim yılında ise 12’den az olmamak kaydıyla yapılacak yoklamalarla tespit edilebilecek. 1 Ocak 2025’ten itibaren yürürlüğe girecek bu düzenleme, kurumlar vergisi mükellefleri hakkında da uygulanacak.

FARK VARSA İZAHI SORULACAK
Günlük hasılat tutarlarının tespiti için ilgili ayda, yoklama yapılan günlerde belirlenen günlük hasılat tutarlarının toplamı, yoklama yapılan gün sayısına bölünerek “günlük ortalama hasılat” tutarı belirlenecek. Bu hasılat, tespit yapılan ayda çalışılan gün sayısıyla çarpılarak, söz konusu ayın hasılat tutarı oluşacak.

Yoklama yapılan aylara ilişkin aylık tutarların toplamı, tespit yapılan ay sayısına bölünerek “aylık ortalama hasılat” hesaplanacak. Aylık ortalama hasılat da ilgili yılda faaliyette bulunulan ay sayısıyla çarpılarak mükelleflerin ilgili takvim yılı hasılat tutarları belirlenmiş olacak.

Yoklamalar sonucu, belirlenen hasılat tutarları mükelleflerin beyan ettikleriyle kıyaslanacak. Aradaki farkın yüzde 20’den fazla olması durumunda mükellefler izaha davet edilecek.

RİSK ANALİZİ YAPILACAK
Maliye, yoklamaya tabi tutacağı esnafı risk analizi ile belirleyecek. Bunun için çalışma gün sayısı, mevsimsel etki gibi pek çok kriterden yararlanacak.

Ayrıca tebliğde; restoranlar, kuyumcular, güzellik salonları, estetik cerrahi hekimleri, kuaförler, diş hekimleri, oto tamircileri gibi çeşitli hizmetlerle iştigal eden mükelleflere yönelik hasılat tespitlerinin nasıl yapılacağına ilişkin örneklere de yer verildi.

Yorumlar

Mehmet   -  Bağlantı 27 Eylül 2024, 21:23

optikcileride dahil etsinler

basicman   -  Bağlantı 27 Eylül 2024, 14:09

buna ne gerek var ki,firma yetkilisinin,sahibinin banka hareketleri,yıl içinde satın almış olduğu arsa,menkul vb.ne kadar baksınlar,1.derece akraba eş alım satımları baksınlar,emlakçıların alışverişleri kimin üzerinden yapıyor,hangi kişiler hülle??

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı