REKLAMI GEÇ

MARBLE 2014’E DENİZLİ DAMGASI

MARBLE 2014’E DENİZLİ DAMGASI

Marble 20’nci Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, Kültürpark’taki İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde düzenlenen törenle başladı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, çok başarılı buldukları fuara gelecek yıl en üst düzeyde destekleyeceklerini açıkladı. Fuara Denizli’den de çok sayıda firma katılıyor.

/ DENİZLİHABER / 26 Mart 2014 Çarşamba, 17:02

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Türk fuarcılık sektörünün öncü kuruluşu İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Ticaret A.Ş. (İzfaş) tarafından düzenlenen MARBLE, bir kez daha mermer ve doğaltaş sektörünü İzmir’de buluşturdu. Sadece profesyonel ziyaretçilere açık olan fuar, 29 Mart Cumartesi sona erecek. Kültürpark İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde açılışta konuk konuşmacı Sunay Akın, mermer kullanılan bazı eserlerden yola çıkarak tarihte yaşanmış olayları anlattı. Adalet, demokrasi, kutuplaşma gibi güncel kavramların da sık sık geçtiği gösteride, Almanya’daki bir Saray, İstanbul Taksim’deki Cumuhuriyet anıtı ana konu oldu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yaptığı konuşmada, Sunay Akın’ın Almanya’da saraydan yola çıkarak anlattığı olayların benzerlerinin Anadolu’da da olduğunu söyledi, buna örnekler verdi.

ZEYBEKCİ: BAKANLIK DESTEĞİ ARTACAK
Ekonomik Bakanı Zeybekci, son yüzyılda gelecek kuşaklara kalacak, arkeologların kazdıklarında bulacakları eserler yapılamadığını, Ankara’da 1000 yıl sonra bir kazı olsa Ankara Kalesi, Anıtkabir’in taş bölümleri dışında çok az eser bulacaklarını söyledi. Taşın çok önemli olduğunu belirten Zeybekci, Türkiye’nin de doğaltaşın en zengin bulunduğu ülkelerin başında yer aldığını dile getirdi. Türkiye’nin 2.2 milyar dolar ihracatın yarısını blok olarak sattığı mermerin oluşturduğunu belirten Zeybekci, yerli işlenmiş ürünlerin sayısının artması gerektiğini söyledi.
İzmir’deki MARBLE fuarının istedikleri kadar destekleyemediklerini açıklayan Bakan Zeybekci, “Bu kadar başarılı bir fuarı gelecek yıllardan itibaren en üst düzeyde destekleyeceğiz. Bu sektör için yerel yönetimler de çok önemli. Doğal taşların kentlerde kullanımının artması, mimari de yaygınlaşması gerekir. Üreticilerin de doğayı hor kullanmaması gerektiğine inanıyorum” dedi.

ic-

SEKTÖR DAHA FAZLA YIPRATILMASIN
Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği Başkanı Raif Türk, doğaltaş ve mermer firmalarının izin ve ruhsatlarıyla ilgili dosyaların uzun süre bekletilmesinden dolayı sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Türk, blok satış yaptıklarını çünkü talep olduğunu bunun da yüzde 99’unun Çin’e yapıldığını belirtti. İzinlerin çıkmamasının nedeninin sektörün devlete az ödeme yaptığı iddiasını kabul etmediklerini, yüzde 65 ile 71 arasında kamu kurumlarına ödeme gerçekleştirdiklerini açıkladı. Türk, “Bu sektör daha fazla yıpratılmasın” dedi.
Konuşmaların ardında MARBLE 2014, kurdele kesimi sonrası açıldı. Fuara bu yıl 32 ülkeden 275’i yabancı, 42 ilden 912’si yerli olmak üzere toplam bin 187 firma katılıyor. Net 45 bin metrekare alan üzerinde düzenlenen MARBLE’de Danimarka, Filistin, Suudi Arabistan ve Tunus ilk kez katılan ülkeler olarak yer alıyor. Türkiye’nin doğaltaş çıkacak olan her bölgesinden taş gelen MARBLE Fuarı’nda; Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kayseri, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Sivas, Tokat, Trabzon, Uşak, Van ve Yalova katılımcı iller olarak yer aldı.

14 BİN TON DOĞALTAŞ SERGİLENİYOR
İşlenmiş, yarı işlenmiş ve ham olmak üzere yaklaşık 14 bin ton taşın sergilendiği fuarda, 659 adet blok mermer ve doğaltaş görücüye çıktı. Yoğun katılımcı talebini maksimum seviyede karşılamak maksadıyla, MARBLE 2014 kapsamında fuar alanına brüt 8 bin 700 metrekareyi bulan dört yeni hol inşa edildi.

İŞTE ALIM HEYETLERİ
Almanya, Azerbaycan, Bae, Bahreyn, Cezayir, Fas, Filistin, Gürcistan,Hollanda, Irak, İran, İsrail, İspanya, İtalya, Katar, Kazakistan, Kırgızistan,Kuveyt, Letonya, Lübnan, Libya, Litvanya, Mısır, Özbekistan, Pakistan, Rusya, Suudi Arabistan, Slovenya, Slovakya, Tunus, Türkmenistan, Umman, Ukrayna, Ürdün, Yemen ve Yunanistan’dan alım heyetleri gelecek fuara, yaklaşık 90 ülkeden ziyaretçi gelmesi bekleniyor. Mermer ve doğaltaş, fabrika makinaları, ocak-iş makinaları/ekipmanları ve sarf malzemeleri olmak üzere 4 ana grupta ürünlerin sergilendiği MARBLE 2014’te en yeni makineler ve taşlar sektörün beğenisine sunuluyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı