Marka varsa ihracat da var
Türkiye ihracatta hedeflediği rakamları yakaladı. Gelişen sektörlerde yeni hedef markalı ihracatı artırmak. Dış Ticaret Müsteşarlığı bu konuda bir dizi çalışma yaparken, yurtdışı marka tescilinde önde gelen firmalardan Adres Patent de çalışmalarıyla markalı ihracata destek veriyor.
/ DENİZLİHABER / 4 Ağustos 2007 Cumartesi, 00:00
Türkiye’de ihracata yönelen firma sayısı 45 bini geçti. Toplam ihracat rakamı ise 85 milyar doları buldu. Bu yılki hedef ise ihracat rakamlarında 100 milyar doları yakalamak hatta aşmak. Ancak asıl hedefmarkalı ürün ihracatını artırmak.
Markalı ürün ihracı konusundaDış Ticaret Müsteşarlığı çeşitli teşvikler veriyor. Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, “100 milyar dolar ihracat yapan ülkede marka çıkar” diyerek, Türk markalarının yurtdışına açılıp dünya markası olmak için çalışmalarını istiyor. Markalı ihracatın diğer bir yararı da , Türkiye’yi AB’nin fiyat kırma politikası kâbusundan kurtaracak olması..Bu nedenle, tüm firmalardan markalı ihracata yönelmeleri isteniyor.
Markalı ihracatın yolu tescilde
Türkiye, 10 yılda 10 dünya markası çıkarabilmenin gayretini veriyor. Bunun yanında bir diğer hedef de ihracat rakamları içinde markalı ihracat oranını yükseltmek. Bunun yolu da Türkiye’de marka olmuş firmaların markalarını hedef pazar ülkelerde de tescil ettirmek.
Türkiye’nin markalı ihracatı artırma çalışmasına en anlamlı destek ise, Türk markalarının yurtdışındaki en büyük destekçisi Adres Patent’ten… Firma, yurtdışı marka tescili konusundaki deneyimlerini paylaşmakla kalmıyor, çeşitli kampanyalarla da destek veriyor. Türkiye’de ilk defa yurtdışı marka pazarlama servisini kuran Adres Patent, yurtdışı marka tescili yaptırmak isteyen firmaların tercih noktası olmuş..
‘Yurtdışında markalaşmayı misyon edindik’
Adres Patent Genel Müdürü Ali Çavuşoğlu, yurtdışında marka olmanın global dünyada fazla bir anlam taşımadığına değinerek, “Önemli olan yurtdışına açılabilmek, hedef ülkelerde marka tescili yaptırarak Türk markalarını bu ülkelerde tanıtmak, marka yapmaktır” dedi.
Adres Patent olarak amaçlarının, ihracat yapan en küçük firmaların bile markalarını yurt dışında tescil ettirerek korunması ve uluslararası pazarlarda markalaşmalarının sağlanması olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Firma olarak misyonumuz; Türkiye’de var olan patent ve marka bilincine profesyonel kadromuzla değer katmak; Aynı zamanda da Türkiye’nin dünya pazarlarına tescilli ürünler sunan ilk 5 ülkesi olmasında öncülük etmektir. Bu nedenle ihracatçılarımızın markalarının yurt dışında tescili için zaman zaman çok özel çalışmalardüzenliyoruz.” diye konuştu.