REKLAMI GEÇ

Mermer için meclis araştırması istedi

Mermer için meclis araştırması istedi

Denizli’nin yükselen sektörlerinden mermerciliğin sorunlarının belirlenmesi ve çözüm yollarının bulunması için CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne araştırma önergesi verdi.

/ DENİZLİHABER / 3 Haziran 2008 Salı, 00:00

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur ve bir grup CHP milletvekili tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinde, Türkiye’nin mermer rezervi bakımından dünyada önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekildi. Dünyadaki mermer rezervlerinin yüzde 40’ının Türkiye’de bulunduğunun tahmin edildiğinin vurgulandığı önergede Ertemur, “Dünya mermer piyasası yıllık 15 milyar dolarlık bir pazar oluşturmaktadır. Ancak bir mermer cenneti ülkemiz bu pastadan potansiyeli ölçüsünde pay alamamaktadır. Halen mermercilik sektöründe, bin 500’ün üzerinde firmada ve binin üzerinde ocakta mermer üretimi yapılmaktadır. Bu işletme ve ocaklarda doğrudan 100 bin kişi istihdam edilmektedir. Son tespitlere göre ülkemizde bulunan jeolojik mermer rezervi 8 milyar metreküptür. Bu da 20 milyar ton üzerinde mermere tekabül etmektedir. Mermerin tonunun 100 dolar olduğu varsayıldığında, bu rezervler 2 trilyon doların üzerinde büyük bir kaynağı oluşturmaktadır. Bu denli zengin rezervlere sahip ülkemizde, modern teknoloji kullanıldığında, doğru ve yerinde teşvik politikaları uygulandığında, girdi fiyatları ve vergilerle ilgili yeni düzenlemeler yapıldığında, dünya piyasalarında hak ettiğimiz yere ulaşmamız hayal olmayacaktır” dedi.

‘2.5 milyon kişi geçimini sağlıyor’

Sektörün, doğrudan 100 bin kişiyi istihdam ettiğini ve yan sektörleriyle birlikte 2.5 milyon kişinin geçimini sağladığını belirten Ertemur, “Son yıllarda mermerciliğin yaşadığı sorunların saptanması ve sorunların çözümüne yönelik somut adımların atılmasının hem ekonomi hem de istihdam için büyük önem arz etmektedir. Döviz kurunun düşüklüğü nedeni ile tüm işletmeler şu an zarar etmektedir. Maliyeti etkileyen unsurların başında enerji ve akaryakıt fiyatlarındaki yüksek artışlar gelmektedir. Bununla birlikte işveren üzerindeki ek yükler tüm işletmeleri olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle girdi fiyatlarındaki artışın yanında, döviz fiyatlarındaki gerileme sadece bu sektörü değil, yerli girdi ile imalat yapan gerçek ihracatçıları mağdur ederek, pek çok firmanın kapısına kilit vurulmasına neden olmaktadır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı