Mühendisler gıda hakkına sahip çıkıyor
Ziraat, Gıda ve Kimya Mühendisleri Odaları TMMOB Toplantı Salonu’nda düzenledikleri basın açıklamasında gıda hakkının insanın evrensel haklarından biri olduğuna dikkat çekti.
/ DENİZLİHABER / 16 Ekim 2007 Salı, 00:00
16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla TMMOB Toplantı Salonu’nda bir basın açıklaması yapan Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı İbrahim Gür, Gıda Mühendisleri Odası Denizli İl Temsilcisi Esin Aysan ve Kimya Mühendisleri Odası Denizli Bölge Temsilcisi Ömer Duysal, gıda hakkının insanların evrensel hakkı olduğunu dile getirdi.
Ziraat ve Kimya Mühendisleri Odaları adına açıklamayı yapan Gıda Mühendisleri Odası Denizli İl Temsilcisi Esin Aysan, 1948 İnsan Hakları Evrensel Bildirisinde ilk defa gıda hakkının insan hakkı olarak kabul edildiği belirtirken 1996 yılında kabul edilen Uluslar arası Ekonomik, sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesinde de aynı maddenin üye olan 156 ülke tarafından da onaylandığını vurguladı. Bu sözleşmeye göre, ekonomik yetersizlikler, yoksulluk, hastalık ve felaket gibi durumlarda gıda ihtiyacının karşılanamadığı takdirde devlet tarafından karşılanması gerektiğinin altını çizen Aysan, gıda hakkının, eğitim, sağlık, çalışma, toplanma ve birlik hakkı gibi diğer insan haklarından ayrı tutulamayacağını da sözlerine ekledi.
Tüm bunlara rağmen hala dünyada 854 milyon insanın gıda yardımı beklediğini kaydeden Esin Aysan, insan hakları ve sürdürülebilir kalkınmanın bir arada olduğunun kabul edildiğini, gıda hakkı sağlanmış toplumların daha üretken olduklarını ve uzun vadeli yatırımlara imza atmış olduklarına dikkat çekti. Aysan, “Devletler Gıda Hakkını temin etmenin başlıca sorumlularıdır. Var olan kaynakları en üst seviyede kullanarak her insanın ayrımcılığa uğramadan yeterli gıda elde etmesini sağlamalıdırlar” diye konuştu. Devletin yanı sıra toplumda yer alan birey, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörlerin de gıda hakkını temin etme konusunda sorumluluk taşıdığını ifade eden Aysan, gıda hakkının sağlanmasının sadece ahlaki bir yükümlülük değil, aynı zamanda ekonomik bir yatırım olduğunu söyledi. Ülkemizde uygulanan neo liberal politikaların sonucunda 1980’lerden bu yana tarımsal üretimin artış hızının altında kaldığına dikkat çeken Aysan, IMF, Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü’nün dayattığı politikaların Ülkemizi tarım ürünleri dış alıcısı konumuna sürüklediğini kaydetti. Aysan, “Her ülke kendi istediği ürünleri üretme, tarım sistemini koruma hakkına sahip olmalıdır. Bu yüzden Dünya Bankası, AB, IMF gibi Kuruluşların dayatmaları kabul edilmemeli ve her ülkenin kendi gıda ihtiyacını karşılama hakkı kabul edilmelidir. Biz, Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri Odaları olarak bu dünya için el ele verme ve mücadele etme çağrısını yineliyoruz” dedi.