REKLAMI GEÇ

Özbek heyet yatırıma çağırdı

Özbek heyet yatırıma çağırdı

Özbekistan’dan Denizli’ye gelen iş adamı heyetinin başkanı Mahmud Holbutaev, enerjinin, Özbekistan’da, Türkiye’ye göre 10 kat daha ucuz olduğunu, 7 çeşit vergi muafiyeti bulunduğunu belirterek, Türk yatırımcıları, Özbekistan’a pamuk işlemeye çağırdı.

/ DENİZLİHABER / 6 Mart 2010 Cumartesi, 17:36

Özbekistan Cumhuriyeti’nin Jizzah Eyaleti’nden bir heyet, Denizli Ticaret Odası’nı ziyaret etti.
Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği tarafından, Özbekistan’daki iş ve yatırım olanaklarının Türkiye’de tanıtılması ve işbirliğinin arttırılmasına yönelik olarak, 25 Şubat-9 Mart 2010 tarihleri arasında, bir etkinlik düzenlendi. Bu çerçevede, Denizli’ye; tarım, hayvancılık ve tekstil konularıyla ilgilenen Jizzah Eyaleti Vali Yardımcısı Mahmud Holbutaev, Gülistan Şehri İlçe Kaymakamı Igamnazarov Mamirjon, Fergana Vilayeti Valilik Memuru Nazirov Uluğbek, İşletme Müdürü Alibaev Zafar, Jizzah Gıda Invest Şirketi Başkanı Nigmatof Mamalitif, Vilayet Meyve-Sebze Hazırlama Ticareti Şirket Başkanı Daminov Hayrullo Hodiyorovich ve tercüman ve aynı zamanda işadamı olan Barış Gökçek’ten oluşan bir heyet geldi.

“Vizede sıkıntılar var”
Özbek heyeti ilk olarak, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer ile makamında görüştü. Ardından heyet, Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyeleri ve işadamlarının bulunduğu bir grup ile Ticaret Odası Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Özbek heyetini Denizli’de görmekten mutluluk duyduklarını ifade eden DTO Başkanı Özer, Denizli’nin ekonomik yapısı hakkında kısa bir bilgi verdi. Özbekistan ile ilişkilerin geliştirilmesinin önemine vurgu yapan Özer, “Bizler, binlerce yıldır ortak kültürü paylaşıyoruz. Bu ortak paydanın daha da arttırılması gerekmektedir. Fakat Özbekistan’da ulaşım, vize, banka sistemindeki aksaklıklar ve bürokrasi zorlukları nedeniyle işadamlarımız sıkıntı yaşamaktadır. Bu sorunlar, özellikle de vize konusu bir an önce çözülmelidir. Ticari ilişkilerimizin gelişmesi her iki ülkenin de menfaatine olacaktır” dedi.

10 kat ucuz enerji,
7 çeşit vergi muafiyeti
Özer’in ardından konuşan Jizzah Eyaleti Vali Yardımcısı Mahmud Holbutaev, yatırımcıları ülkelerine davet etti. Ülkelerindeki enerji fiyatları ve şehirlerinde uygulanan vergi muafiyeti hakkında bilgiler veren Holbutaev, “Ülkemizde enerji fiyatları Türkiye’ye göre 10 kat daha ucuzdur. Ayrıca özellikle altını çizmek istediğim bir husus var. O da, Özbekistan’ın bazı şehirlerinde olmayan, ancak bizim şehrimizde uygulanan 7 çeşit vergi muafiyetidir. Muafiyetin sebebi yatırımların önünü açmak, kendi işçilerimize de istihdam sağlamaktır” dedi.

“Pamuk işlemek istiyoruz”
Şehirlerinde 53 yabancı şirket bulunduğunu, bunlardan 16’sının Türk olduğunu söyleyen Holbutaev, “Türkiye’nin çeşitli illerindeki gezilerimizde, daha önce Özbekistan’a gelip problemler yaşayanlarla karşılaştık. Özbekistan’a yatırım yapmak için mutlaka devlet onayının alınması gerektiğini unutmayın. Aksi halde mağduriyetler yaşanabiliyor” diye konuştu. Holbutaev, yeni gelişen bir ülke oldukları için sorunların var olduğunu, ama bunları aşmaya çalıştıklarını da belirterek, “73 milyon dolarlık pamuk ihracatımız var ancak bunu işleme tesislerimiz olmadığı için ham olarak gönderiyoruz. Biz bunların ülkemizde işlenmesini, dolayısıyla da siz yatırımcıları bekliyoruz. Şunu da ifade etmek istiyorum; ticaretin hızlı yapıldığı gerçeği var, bizim ülkemizde vize almak için bazı sıkıntıların yaşandığının farkındayız, bunları çözmeye çalışıyoruz. Kısacası bizler, Özbekistan’a döndüğümüzde Başbakanımız ile görüşme yaparak yatırımcıların sorunlarını ileteceğiz ve bunların çözüme kavuşturulması noktasında çalışma yapacağız” dedi.

Yapılan konuşmalar sonrasında DTO başkanlık makamında, Başkan Özer, Denizli hatırası olarak heyete çeşitli hediyeler verdi. Vali Yardımcısı Holbutaev de Başkan Özer’e, Özbek milli kıyafeti olan “Çapan” giydirdi, yöreye has hediyeler takdim etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı