“Popilist olmadan istikrarı sağlayacağız”

Denizli’de Pamukkale Üniversitesi tarafından düzenlenen Uluslararası Ekonomi Yaz Seminerleri 2012 Para Politikası Paneli’ne katılan Kalkınma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, 2023’e giden süreç içinde, güven ve istikrara giden ortamda, sıkı para politikasıyla, popülist bir yaklaşım olmadan makro ekonomik istikrarı sağlamaya çalışacaklarını söyledi.
/ DENİZLİHABER / 7 Temmuz 2012 Cumartesi, 09:30
Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Toplantı Salonu’nda düzenlenen Uluslararası Ekonomi Yaz Seminerleri 2012 Para Politikası Paneli’ne Kalkınma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Kalkınma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, 2002-2011 yılları arasında Türkiye’de gözle görülür olumlu reformların gerçekleştirildiğini, her şeyden önce güven ve istikrarın yakalandığını belirterek, “Bu güven ve istikrar ortamı geleceğe dair belirsizlikleri azalttı. Bu süreç ekonominin tüm aktörleri açısından da karar alma sürecinde daha uzun vadeli bakabilme, perspektif oluşturabilme imkanı sunmuştur. Yapısal reformlarla ekonominin dış şoklara karşı kırılganlığı bu dönemde azaltılmıştır. Ekonominin giderek normalleşmesi ve reel faiz oranlarının düşürülmesiyle birlikte özel sektör yatırımları büyümenin kaynağı olmuştur. Hayallerimiz, hedeflerimiz var. 2023’e giden süreç içinde, güven ve istikrara giden ortamda, sıkı para politikasıyla popülist bir yaklaşım olmadan, makro ekonomik istikrarı sağlamaya çalışacağız. Bu istikrar içinde Türkiye’yi büyütmenin gayreti içinde olacağız. Son 10 yıllık dönemde Türkiye önemli kazanımlar elde etti. Bu kazanımlardan elde ettiğimiz birikimle, tecrübeyle inanıyorum ki 2023 yılı hedefine ulaşacağımız inancındayız” dedi.
Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur ise, ekonomi alanında bilimsel verilerden bahsetti. Uygur, basit yöntemlerin karmaşık yöntemlerden daha etkin olduğunu belirterek, “Geçmişten bu yana yapılan araştırmalar sonrasında mucizeler gerçekleşmemiştir. Araştırmalar devam etmeli mucizeler beklememeli. Son krizin bize öğrettikleri dersler de vardır. Örneğin para ve makro ekonometrik politikalarına rehberlik ettiği düşünülen modellerin son bunalımı göremediğini, daha sonraki kalibrasyon çalışmalarıyla tam da doğru politikalar öneremediğini göremiyoruz. Buna karşılık daha basit fon akımı temelli modellerin daha uyarıcı olabildiğini görüyoruz” diye konuştu.
Panelde açılış konuşmalarının ardından Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur’un oturum başkanlığını yaptığı Merkez Bankası Baş Ekonomisti Hakan Kara’nın konuşmacı olarak katıldığı panele geçildi. Panele 69 üniversiteden 304 katılımcının olduğu öğrenildi.