Protokol ve tekstilcilerin bornozlu yürüyüşü
Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği’nin (DETGİS) öncülüğünde bu yıl ikincisi düzenlenen “6 Mart Dünya Türk Havlu ve Bornoz Günü”nde, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Denizli protokolü Osmanlı döneminde “hamam gömleği” olarak adlandırılan bornoz giydi. Dansçılar da salsa gösterisi sundu.
/ DENİZLİHABER / 6 Mart 2014 Perşembe, 12:03
Dünya Türk Havlu ve Bornoz Günü kutlamaları, Denizli Belediyesi önünde protokolün de katılımıyla düzenlenen törenle start aldı. Törene Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli milletvekilleri Mehmet Yüksel ve Nurcan Dalbudak, MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, oda başkanları ve tekstilciler katıldı.
DANS GÖSTERİSİ
Vatandaşlara el havlularının dağıtıldığı etkinlik renkli görüntülerle başladı. Törene katılan Bakan Zeybekci ve Denizli protokolünün bornoz giymelerinin ardından, dansçılar piste çıkıp salsa gösterisi sundu. Dansçıların Türk bayrağının renklerini çağrıştıran kırmızı ve beyaz bornoz giymeleri dikkati çekti.
ZEYBEKCİ’YE HAMAM GÖMLEĞİ
Bu arada DETGİS Başkanı İsa Dal, Osmanlı Padişahı 4.Murat’ın giydiği hamam gömleğinin aynısını el işi olarak ürettiklerini söyledi. Dal, 4.Murat’ın hamam gömleğini Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye giydirdi.
4.Murat’ın giydiği hamam gömleğinin aynısının tasarlandığını ve bakana giydirileceğini törenin sunucusu birkaç kez dile getirince Bakan Zeybekci, “4.Murat kısmını döne döne söylüyorsun” diye konuştu.
Sunucu ise, “4.Murat’tan sonra siz giyeceksiniz” ısrarı üzerine Bakan Zeybekcide gülümseyerek “Tamam bir 4.Murat giydi, bir de ben giyeceğim” karşılığını verdi.
HAVLU-BORNOZUN ANAVATANI TÜRKİYE
Konuşmasında havlu ve bornozun tüm dünyaya Türkiye’den gittiğini söyleyen Zeybekci, “Binlerce yıl önce Denizli’de tekstil ürünleri üretiliyordu. Günümüzde de tüm dünyaya ihracat yapıyoruz. Türkiye’de üretilen bornoz ve havlunun yüzde 90’ı Denizli’de üretiliyor. Havlu ve bornoz tüm dünyaya Türkiye’den gitti, çünkü anavatanı Türkiye’dir. Amerika’nın en lüks otellerinde bile bornozların üzerinde Türkiye’de üretildiğine dair yazı vardır. Çok anlamlı bir gün yaşıyoruz” dedi.
İHRACATIN YÜZDE 46’SINI OLUŞTURUYOR
Törende konuşan Denizli Valisi Abdülkadir Demir, 2004’te Denizli ihracatının yüzde 75’ini tekstil ve konfeksiyon ürünleri ihracatının oluşturduğunu, 2013’te ise bu rakamın yüzde 46 olarak gerçekleştiğini söyledi.
174 ÜLKEYE İHRACAT
Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer de Denizli’nin 174 ülkeye havlu ve bornoz ihracatı yaptığını söyleyerek, “Dünya Havlu ve Bornoz Günü’nün Denizli’de düzenlenmesi oldukça anlamlı. Bu etkinliğin yakın gelecekte uluslar arası bir etkinlik olacağını düşünüyoruz. Bu özel gün ile Denizli’nin havlu ve bornoz siparişlerinde de artış olacağını tahmin ediyoruz. Böylesine önemli bir organizasyonu Denizli hak ediyordu. Ulusal çapta düzenlediğimiz bu organizasyona Denizli sahip çıktı, gelecek yıllarda uluslararası boyutta düzenleyeceğiz” diye konuştu.
KONSEPT HAMAM GÖMLEĞİ
DETGİS Başkanı İsa Dal da bu yıl ki kutlamaların konseptini “hamam gömleği” olarak belirlediklerini, günümüzde banyolarda kullanılan bornozun Osmanlı döneminde Padişah 4. Murat tarafından “hamam gömleği” olarak kullanıldığını söyledi.
Hazırlanan işlemeli bornozu Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye hediye eden Dal, “Bu yıl 1623 ile 1640 yılları arasında hüküm süren Osmanlı Padişahı 4.. Murat’a ait hamam gömleğini tanıtacağız. Bugün bornoz adıyla tanıdığımız hamam banyo giysisinin, ilk kez ecdadımızın medeniyeti tarafından ‘hamam gömleği’ adıyla kullanıldığının ispatını ortaya koymuş olacağız” dedi.
DELİKLİÇINAR’DAN VALİLİĞE YÜRÜDÜLER
Denizli Belediyesi önündeki etkinliğin ardından Vali Demir, milletvekilleri, protokol üyeleri ve tekstil sektörünün temsilcileri, giydikleri bornozlar ile Delikliçınar’dan Denizli Valiliğine kadar yürüdü.