REKLAMI GEÇ

Sanayici KDV alacaklarını istedi

Sanayici KDV alacaklarını istedi

DSO Meclis Başkanı Mehmet Tosunoğlu, sanayiciler olarak, devletten, KDV alacaklarını ödemelerini istedi. Tosunoğlu, “KDV alacaklarımız ödenirse, bu bize finansman da sağlar” dedi.

/ DENİZLİHABER / 7 Ocak 2010 Perşembe, 17:37

Denizli Valisi Yavuz Erkmen’in başlattığı, sektör toplantılarının ilki, ”Ekonomi, Ticaret ve Sanayi” başlığı ile gerçekleştirildi. Toplantıya, Vali Erkmen ve Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci’nin yanı sıra, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer, Denizli Sanayi Odası (DSO) Meclis Başkanı Mehmet Tosunoğlu, Denizli Ticaret Borsası (DTB) Başkanı İbrahim Tefenlili, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Musa Çelikkol, belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Sektör toplantılarında, amaç olarak sektörlerin veya konuların İlimizdeki güncel durumu ele alınıp sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ile birlikte sorunlara çözüm yolları ve önerileri geliştirebilmek. Toplantılarda, çıkan sonuçlar, ilgili kurumların stratejik planlarıyla da uyumlu hale getirilip takip edilecek.

Toplantıda ilk söz alan, DTO Başkanı Necdet Özer, ekonomik krizin ardından ilgili bakanlıklar ve kurumlarla görüşmeler yaptıklarını ve isteklerinin bazılarının gerçekleştiğini söyleyerek, “Özellikle Denizli ekonomisi, 2007 yılının son çeyreğinden bu yana, dünyada başlayan küresel krizle baş etmeye çalışıyor. Denizli sadece sanayi kenti değil. Turizm, tarım konusunda ilerleyen bir yapımız var. Krizle birlikte, odalar olarak kriz ortamında nelerle baş edilebileceğimizi araştırdık. Birçok konuda başarılı olduk ancak, dünya ile entegre olmamızdan dolayı müşterilerimizden başlayan sıkıntılardan dolayı ihracat, istihdam ve üretimlerde düşüşler söz konusu oldu. Bu düşüşleri kriz ortamında normal karşılıyoruz. Ankara’ya sık sık gidip bakanlarımıza sorunları aktardık. İsteklerimizin bir kısmı gerçekleşti. Özellikle sanayi alanında, ihracat teşvik edilmelidir. Uygun kredi kaynakları bir an önce devreye sokulmalıdır” dedi.

Denizli Sanayi Odası adına konuşan DSO Meclis Başkanı Mehmet Tosunoğlu, sanayiciler olarak devletten olabilir bir şey istemeleri gerektiğini söyleyerek, “Ucuz enerji istediğimiz zaman, bunun olabilir olması gerekiyor. Yani burada ucuz enerjiyi teşvik edecek tesisler kurarak ucuz enerji istemeliyiz. Fakat bizim haklı olduğumuz ve alabileceğimizi de umduğum bir madde var. Devletten alacağımız olan KDV’ler. Bunu almamız baya süre alıyor. Bu bize finansman da sağlar. Bu toplantının Denizli sanayisine ve ekonomisine fayda sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Denizli Belediyesi olarak çeşitli illerde çalışma toplantıları yaptıklarını ve bu toplantıların verimli geçtiğine dikkat çekerek, “Sayın Valimiz ve milletvekillerimizle uzun zamandır Denizli’de bir olayı gerçekleştirmeye çalışıyoruz. İlgili bakanlarla, Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısının üçüncüsünü Denizli’de yapma çalışmamız var. 10 civarında bakanla birlikte, 2 gün sürecek bir toplantı yapılacak. KDV ile ilgili rahatsızlık yerinde ve somut bir tespit. Bundan memnun olmak ve savunmak hiçbir zaman mümkün değil. Bu toplantıda dile getireceğiniz ortamı yapmaya çalışıyoruz. Global kriz en çok Denizli’yi etkiledi. Krizden dolayı bir tek firma batmamıştır. Adı geçen firmaların tamamının yaşadıkları noktaları biliyoruz. Uzun yıllardır gelen rahatsızlıklar var. Denizli’nin bundan hiçbir kazancı yok. Neden battığını dezavantaj hanemize yazmamız lazım. Yönetimsel olabilir, finansal olabilir, bankaların orantısız faiz oranları olabilir. Bunları bir kenara bırakırsak, Denizli bu krizden dik bir şekilde çıktı. Şu anda 129 binden 140 bine yaklaşan istihdam sayısına doğru gidiyoruz. 150 bine gelmesi kesinlikle olacak. Denizli’de 3000 yıldan beri tekstil var. Bundan sonrada olmaya devam edecek” dedi.

Vali Yavuz Erkmen, toplantıdan çıkan sonuçların ve önerilerin ilgili bakanlıklara ve kurumlara gereğinin yapılması için sunulacağını söyledi. 2010 yılına, krizin etkisi ile girildiğini söyleyen Vali Erkmen, ekonomik iyileşmenin Mayıs ayından itibaren olumlu olarak yukarıya doğru seyrettiğini ifade etti. Çeşitli konular hakkında bilgiler veren Vali Yavuz Erkmen, toplantıda öne sürülecek görüşlerin ekonomiyi daha ileri götürecek konulara ışık tutacağını söyleyerek, “Amacımız durum tespiti ve acil olarak çözümü gerektiren sorunların tespitini yapmak. İlimize gelecek ilgili bakanlardan ne isteyeceğimiz konusunda elimizde olacak somut verileri iletmemiz gerekiyor. 2009 yılında Kalkınma Ajansı’nın Denizli’de kurulmuş olması yeni bir kalkınma sürecinde elimizde bir araç olacak. Geçtiğimiz yılı kuruluş çabaları ile geçirdik. 2 ay içinde alt birimlerini de tamamlayarak Mart ayından itibaren somut ve öncelikli projeleri görüşüp yönetim olarak değerlendirilecek. Kalkınma Ajansı’nın katkısını göreceğiz” dedi.

Vali Erkmen, “KOSGEB’in bugüne kadar imalata destek verirken, destek kapsamının genişletip hizmet sektörünün de bu kapsam içine alınması esnafımız için iyi oldu. Özellikle İŞ-KUR’a mesleki eğitim anlamında, 4 Milyon 500 bin TL para ayrıldı. Öyle kurslar açılmalı ki mezun olacak vatandaşlarımız hemen iş bulabilmeli. Denizli’de ihtiyaç duyulan branşlar belirlenip bunun üzerinde durulmalı. Geçen yıl Çardak Havaalanı sivil hava trafiğine açıldı. Havaalanı bağlantılı iş üretmeyi düşünen işadamı arkadaşların havaalanını değerlendirebileceğini düşünüyorum. Turizm alanında 2010 yılının çok hareketli bir yıl olacağını düşünüyorum. Karahayıt’ta kentsel dönüşüm çalışması devam ediyor. Oradaki suyun merkezi sistem içerisine alınması olayı tamamlandı. Suyun kontrollü ve denetim içinde kullanılması söz konusu olacak. Dileğim arkadaşlarımızın her konuda fikirlerini söylemesi. Bugün çok yararlandığımız konular oldu. İnşallah bunları da madde madde ilgili bakanlıklara ileteceğiz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı