Şimdi atılım zamanı
Birbirini tamamlayan tarım, gıda ve hayvancılık sektöründe ürettikleriyle kendi kendine yetebilen Denizli’de şimdi dönüşüm, gelişim zamanı. Her alanda büyük gelişmelerin, yarışın yaşandığı dünya ticaretindeki yerini sağlamlaştırabilmek için gıdada da ileri teknoloji ürünleri elde edebilmek için ciddi sanayi kuruluşlarına yatırım yapmak kaçınılmaz hale geldi.
/ DENİZLİHABER / 22 Haziran 2007 Cuma, 00:00
Jeotermal kaynaklar açısından Türkiye’nin en zengin illeri arasında yer alan Denizli’de, gıda sektöründe sera ürünleri önümüzdeki süreçte ilk plana çıkacak.. Jeotermal kaynakların kullanımı ile ilgili yasanın da çıkması ile yetkililer, gıda sektöründe yer almak isteyenler için seracılığa yatırım yapmaları çağrısında bulunuyor.
Gıda sektöründe yapılacak yatırımların mutlaka ihracata yönelik olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade eden DSO Başkanı Müjdat Keçeci, “Denizli’de bu sektöre yapılan yatırımlar yeterli miktarda değil. Gıda sektöründe, ihracata yönelik yapılmayan hiçbir iş ideal değil. Denizli’ye yakışan; ihracata yönelik ve katma değeri yüksek gıda ürünlerinin üretilmesidir” dedi.
Denizli’de gıda sektörü son birkaç yıl içinde gelişmeye başladı. Tabldot firmaları birer catering şirketleri haline dönüşürken, tarımsal ürünlerin işlenmesi ve bu ürünlere katma değer sağlanabilmesi için de işleme ve ambalajlama tesisleri kuruluyor. Şarap ve kuruyemiş sektörünün de hızla ilerlediği Denizli’de, gıda sektörüne gelecekte damga vuracak alan olarak ise seracılık gösteriliyor.
Seracılık öne çıkacak
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, jeotermale dayalı sera tarımının da gıda sanayinin bir dalı olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Keçeci, “Denizli için tarıma dayalı gıda çok önemli. Özellikle gıda sektörüne yeni yatırım yapacaklar için seracılık çok önemli bir alan. Bu işi en modern ve ileri teknolojiyi kullanarak yapmaları gerekir. Bu konuyla ilgili yasanın da çıkması ile birlikte gıda sektöründe devler arasında yer almak isteyenler jeotermale dayalı seracılığa yatırım yapabilir” dedi.
‘İhracata yönelik kuruluşlar olmalı’
Gıda sektöründe yapılacak yatırımların mutlaka ihracata yönelik olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade eden Keçeci, “Denizli’de bu sektöre yapılan yatırımlar yeterli miktarda değil. Gıda sektöründe, ihracata yönelik yapılmayan hiçbir iş ideal değil. Yalnızca Denizli ve çevresine yönelik yapılan gıda üretimi, yöresel bir iştir. Denizli’ye yakışan ise ihracata yönelik ve katma değeri yüksek gıda ürünlerinin üretilmesidir. Ürünlerin işlenmesi için devlet tarafından yapılan yatırımlar var ancak yeterli değil” dedi.
‘Hayvancılık sektörüne yatırım yapılabilir’
Denizli’de, büyükbaş hayvancılığın da gelişen bir sektör olduğunu vurgulayan Keçeci, küçük ve büyük baş hayvancılığa yapılacak yatırımların hem istihdam, hem ihracat hem de Türkiye’nin ihtiyaçları göz önüne alındığında önünün açık bir sektör olduğunun görülebileceğini söyledi. Keçeci, “Denizli, gıda sektöründe hayvancılığı merkez olarak alabilir. Hayvanların beslenmesiyle ilgili ürünlerin yetiştirilmesine ve hayvansal ürünlerin işlenerek satılmasını gerçekleştirebilecek kapasitede sanayi kuruluşlarına ihtiyacımız var. Kayseri’yi bu konuda kendimize örnek alabiliriz” diye konuştu.
Gıda, Denizli’de geleceği olan bir sektör
Gıda Mühendisleri Odası Denizli Temsilcisi Esin Aysan, Denizli’de gıda sektörünün gelişmekte olan bir sektör olduğunu vurgulayarak, “Henüz gelişmekte olan bir sektör olan gıda sektörü, özellikle kapasite açısından yeterli değil. Gıda sektörü, Denizli’de geleceği olan bir sektör çünkü burada bol miktarda hammadde kaynakları var. Özellikle son zamanlarda hazır yemek sektörü çok gelişti. Dünün tabldot yemek firmaları bugünün catering şirketleri haline dönüşüyor” dedi.
‘Seracılık öne çıkıyor,
yatırımlar planlı yapılmalı’
Denizli’de gıda sektöründe, tarımsal içerikli ürünlerin de değerlendirilebileceğini ifade eden Aysan, “Özellikle seracılık alanına yatırım yapılabilir. Bu alanda yasanın da çıkması ile birlikte yatırım kolaylaştı. Yaş sebze ve meyve ihracatı, üzüm ve şarapçılık sektörü de de gelişiyor. Yalnız tüm bu alanlara yatırım yaparken planlama yapılmalı. Küresel ısınma nedeniyle eskiye göre daha planlı ve ölçümlü yatırım yapmak gerekiyor. Küresel ısınma nedeniyle sulama zamanı, ilaçla dönemi vb şeyler değişti. Tarıma dayalı gıda sektörüne yatırım yapacak müteşebbislere önerimiz planlı ve ölçümlü yatırım yapmalar” diye konuştu.
‘Firmalar Birleşerek büyümeli’
Aysan, gıda sektöründeki firmaların gelişmekte olmalarına rağmen hala küçük işletmeler şeklinde olduğunu belirterek, “Denizli’de gıda sektöründe yer alan firmalar daha çok aile şirketleri halinde ve küçük işletmeler konumunda. Bu tür işletmelerin kredi alarak ya da birleşip alt yapılarını geliştirip, teknik destek alarak büyümeleri gerekiyor” dedi.