REKLAMI GEÇ

SU AKACAK DENİZLİ BAKMAYACAK

SU AKACAK DENİZLİ BAKMAYACAK

Denizli de Jeotermal Enerji Potansiyeli ve Verimli Kullanım Olanakları konulu panel Denizli Ticaret Odası’nda yapıldı. Panelde konuşan MTA Genel Müdür Yardımcısı Hayrullah Dağıstan, Denizli’nin jeotermal enerjide önemli bir yerinin olduğunu ve bunun değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 8 Ekim 2010 Cuma, 18:28

Jeotermal enerji kaynakları yönünden Türkiye’nin önemli bölgelerinden biri olan Denizli’de Jeotermal Enerjinin kullanılması ve değerlendirilmesi için panel düzenlendi.

Denizli Ticaret Odası toplantı salonundaki panele, Vali Yavuz Erkmen, Belediye Başkanı Vekili Osman Zolan, MTA Genel Müdür Yardımcısı Hayrullah Dağıstan, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, daire müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Panel öncesinde konuşan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli halkı ve sanayicisi olarak “ Su akar Türk bakar” mantığı ile bugünlere geldiklerini ama bundan sonra “Su akar Türk yapar” mantığı ile çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Bu günü kadar böyle büyük bir enerjiye sahip olduklarını fark etmediklerini belirten Keçeci, “ Denizli olarak dünyanın en önemli enerji kaynaklarına sahipmişiz ama haberimiz yokmuş. Sanayi kentiyiz, tarım kentiyiz, turizm kentiyiz ama en önemli olan jeotermal kaynağımızı bir türlü kullanmamışız. Artık bunu kullanmanın zamanı gelmiştir. Dünyadan yüzde 60 oranında bir enerji satın almaktayız. Ama jeotermal kullanıldığında bu tasarrufumuz yüzde 60 olacaktır. Jeotermal ile tarımda, turizmde, enerjide adımızı duyurabiliriz” dedi.

Milli Prodüktivite Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Kerim Ünal’da Denizli’yi kaynakları açısından çok sevdiklerini, Denizli’den çıktığımız yolla “ Ekonomide Köklü Ülke Türkiye” sloganın bulduklarını belirtti. Ünal; “ Sanayi Odası Başkanımız Sayın Müjdat beyin dediği gibi artık su akacak Türk yapacaktır. Enerjimiz boşa akmayacak. Türkiye enerji maliyetlerinde hovarda bir ülke. Türkiye’de yurt dışından aldığımız doğal gazın yüzde 65 oranını elektrik üretmekte kullanmaktayız. Ama yurt dışında bu durum yüzde 22’lerde. Dünya geneline bakıldığında da ileriki dönemlerde önemli bir enerji sorunu yaşanacaktır. Bunun için, Türkiye’de kömür, jeotermal, rüzgar ve güneşi kullanmamız gerekiyor. Bazı engeller olsa da bunu yapmak zorundayız” dedi.

Denizli’nin jeotermal enerji gücünü yaklaşık 1 yıl önce anladığını belirten Vali Yavuz Erkmen ise “ Denizli kurulan sera bölgesi ile jeotermal gücünü yaklaşık 1 yıl önce falan anladı. İlimizde enerji sera ve ısınmada kullanılıyor. Bu yapacağımız çalışmalar ile artık bir yol haritasının belirlenmesi gerekiyor. Onun için bu toplantıların önemli olduğunu düşünüyorum. Şuanda Türkiye genelinde 120- 150 arasında belediyede jeotermal kaynağı bulunmakta, Denizli’de bunların en başında. Bu konuda artık çalışma yapmamız gerekiyor. Üniversitemizde bu konuda bir bölüm konusunda çalışma yapması gerekiyor, yakın zamanda bu enerjiyle ilgili bir bölüm kurulmalı. Yapılacak bu çalışma ile ilimiz Jeotermal enerji konusunda merkez haline gelecek ve malzemeler dahi ilimizden temin edilir durumda olacaktır” dedi.

Konuşmaların ardından panele geçildi. Belediye Başkan Vekili Osman Zolan’ın başkanlık yaptığı panelde MTA Genel Müdür Yardımcısı Hayrullah Dağıstan, Kırşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Başkanı Yaşar Bahçeci, PAÜ Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Harun Kemal Öztürk ve Denizli İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Edip Yılmazlı konuşma yaptı.

Panelde konuşan MTA Genel Müdür Yardımcısı Hayrullah Dağıstan, Denizli’nin Türkiye genelinde önemli bir yerinin olduğunu jeotermalde de önemli bir merkez olabileceğini söyledi. Dağıstan, “ Şuanda Türkiye geneline bakıldığında Ege bölgesi yani bu bölgede 242 dereceye ulaşan sıcaklık bulunmakta. Buda hem enerji, hem tarım, hem sanayi, hem de turizm konusunda önemli bir derecedir. Denizli şuanda bazı bölgelerinde bu enerjiyi kullanıyor. Bu enerjiyi sağlık turizmde ve seracılıkta kullanmakta ama bunu enerjiyi daha verimli halde kullanabiliriz. Bunu da buradaki sanayicilerimiz, yöneticilerimiz ve halk ile birlikte ortak bir çatı altında toplanarak yapabiliriz. Artık bu uyuyan enerjiyi gün yüzüne çıkartıp en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı