Tabiplerin geçici görev isyanı

Denizli’de öğretim üyeleri, YÖK’ün, tıp fakültelerinin öğretim üyesi ihtiyacını karşılamak amacıyla başlattığı geçici görevlendirmeye isyan ettiler.
/ DENİZLİHABER / 6 Mart 2009 Cuma, 01:00
Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde ortak basın toplantısı düzenleyen Denizli Tabip Odası Başkanı Ersin Çağırgan, Pamukkale Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı ve Eğitim-Sen Üniversite Temsilcisi Doç. Dr. Mehmet Zincir, PAÜ Patoloji Öğretim Üyesi-Denizli Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Ender Düzcan, YÖK’ün geçici görevlendirme uygulamasını eleştirdiler.
‘Kaygılıyız’
PAÜ öğretim görevlileri adına basına bir açıklama yapan PAÜ Patoloji Öğretim Üyesi-Denizli Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Ender Düzcan, YÖK’ün geçici görevlendirme kararından kaygılı olduklarını belirterek, “YÖK’ün, 26.2.2009 tarihinde Yürütme Kurulu kararı ile ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara, Gazi, Ege, Hacettepe, Dokuz Eylül, Çukurova ve Akdeniz Üniversiteleri’nden olmak üzere, toplam 27 tıp fakültesinden 250’yi aşkın öğretim üyesinin, 13 tıp fakültesinin öğretim üyesi ihtiyacının karşılanması için 2009-2010 ders yılı sonuna kadar, en az 1 yıl süreyle görevlendirileceği öğrenilmiştir. Biz Türk Tabipleri Birliği olarak, özellikle gelişmekte olan ve gelişmiş tıp fakültelerinde tüm olumsuzluklara rağmen görev yapan meslektaşlarımızın, emek ve çabalarını büyük bir takdirle karşılıyoruz. Türkiye’de tıp eğitimine katkı sunan her öğretim üyesinin eğitime destek vermek isteyeceğini bilerek bu görevlendirme sisteminin haksız ve adaletsiz olduğunu belirtmek istiyoruz. YÖK’ün bu uygulamada amacının ne olduğu anlaşılamamıştır. Hatta uygulama ilgili önceki deneyimlerimiz nedeniyle kaygılanmamıza yol açmıştır” dedi.
‘Yeni tıp fakültesi açılmamalı’
Yeni tıp fakültesi açılmamasını da isteyen Düzcan, “Alt yapısı tamamlanmamış tıp fakültelerinin değerlendirilerek, öğrenci almasının durdurulmasını, görevlendirmelerin zorunlu değil, gönüllü olmasını, gelişmekte olan üniversitelerde öğretim üyelerinin özlük haklarının iyileştirilmesini ve buralarda görev yapmanın özendirilmesini, öğretim üyelerine bu üniversitelerde daha iyi sosyal bir ortam yaratılmasını, bu fakültelerde alt yapı olanaklarının iyileştirilmesini istiyoruz” dedi. Öğretim üyesi yetiştirme programları çerçevesinde, kalıcı eğitici kadro yetiştirilmesini de istediklerini belirten Düzcan, “Mevcut zorunlu hizmet uygulamasından bu tıp fakültelerine kadro verilmesini ve bu uygulamanın başlatılmadan durdurulmasını, gerçekçi bir planlamayla eğitici yetiştirilerek toplum sağlığı açısından kalıcı bir yarar sağlanmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Zincir: “Bunun adı sürgün”
Pamukkale Üniversitesi Halk Sağlığın Ana Bilim Dalı Başkanı ve Eğitim Sen Üniversite Temsilcisi Doç Dr. Mehmet Zincir, YÖK’ün uygulamasının tek taraflı alınmış bir karar olduğunu belirterek, “Bu kararın başka bir anlamı da öğretim üyelerine aba altından sopa göstermektir. Bunun adı sürgündür. PAÜ’de 2 öğretim görevlisi arkadaşımızdan biri Kars’a, diğeri Elazığ’a gidecek. YÖK bu yanlıştan dönmeli” dedi.
Çağırgan: “Kadrolaşma harekatı”
Denizli Tabip Odası Başkanı Ersin Çağırgan, geçici görevlendirme kararının AKP’nin kadrolaşma harekatı olduğunu belirterek,“Bugün ülkemizde hesapsız kitapsız alt yapısı hazırlanmadan tıp fakülteleri açılmıştır. Bu karar AKP’nin sağlık alanında başlattığı kadrolaşma hareketinin ürünüdür” diye konuştu.