REKLAMI GEÇ

Tekstilcinin korktuğu başına geldi

Tekstilcinin korktuğu başına geldi

Hükümetin, yerli iplik üreticilerini korumak için ithal ipliğin kilogramına getirdiği 1.03 dolarlık koruma önlemi, Denizlili tekstilcileri çıkmaza soktu. Mayıs ayında iplikçilerin başvurusu ile pamuk ipliği ithalatına ilişkin koruma önlemi isteği, Bakanlar Kurulu’nca kabul edildi. 1.03 dolarlık ek maliyetin, sadece tekstilcilere değil tüm ülkeye pahalıya malolacağını belirten tekstilciler, milletvekillerini göreve çağırdı ve gerekirse hukuki yollara başvuracaklarını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 16 Temmuz 2008 Çarşamba, 00:00

Mayıs ayında yayımlanan İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliğ ile başlatılan ile pamuk ipliği ithalatına ilişkin korunma önlemi uygulamasına yönelik soruşturma süreci sona erdi. İplikçilerin, ithal iplikte 1.03 dolarlık koruma önlemi isteği, Bakanlar Kurulu’nca kabul edildi. Mayıs ayında yaptıkları açıklamalarda, iplikçilerin bu isteğinin kabul edilmesi durumunda, tekstilin biteceği uyarısında bulunan tekstil sanayicilerinin korktuğu başına geldi. Denizlili tekstilciler, Denizli milletvekillerini göreve çağırdı, gerekirse hukuki yollara başvuracaklarını belirtti.

Azami 200 gün sürecek bu süreçte ithal edilen pamuk ipliğin kilogram başına 1.03 dolarlık geçici önlemin uygulanması kararı, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Alınan kararın Denizlili tekstilciyi bitireceğini kaydeden Denizli Sanayici, Tüccar ve İşadamları Platformu, uygulamayı protesto ederek, geri çekilmesini istedi.

‘Tekstil biter’

Denizli Platformu üyeleri, DETKİB’de yaptıkları basın toplantısında, uygulamanın yanlışlığını dile getirdi. Denizli Platformu Dönem Sözcüsü Raşit Güntaş, “Maalesef bu karar, başta havlu ve bornoz üretiminin yoğunlaştığı Denizli’de konfeksiyon sektöründe telafisi mümkün olmayan yaralar açacaktır. Bu önlem ile meydana gelecek maliyet artışı, mevcut kar marjlarının çok üzerindedir. Dolayısıyla üretim yavaşlayacak ve istihdam olumsuz etkilenecektir. Tekstil firmaları tek tek kapanacaktır. Bu durumda anti damping soruşturması açılması talebinde bulunan iplikçiler, konfeksiyon sektöründe yaşanacak gerilemeden sonra acaba mallarını kime satacak” dedi. Güntaş, “İthal edilen iplikle yerli iplik arasında yaklaşık kilo başına 25 cent fark var. Bu 1.03 dolar ek maliyeti nasıl ve neye göre hesapladılar hala anlayabilmiş değilim. İplikçi ve tekstilci etle tırnak gibidir. İplik fabrikaları kapanıyor diye bu soruşturmaya gidildi. İplikçiler 2 bin 500 işçi çıkardıklarını söylüyor. Ama şunu unutmasınlar Denizli’de sadece sektörde 55 bin işçi çalıştırılıyor. Bu uygulama tekstili bitirecek bir tebliğ niteliğinde olacaktır. Buradan herkesi uyarıyoruz, kendi ayağımıza kurşun sıkmayalım” diye konuştu.

‘Tekstil sektörüne telafisi mümkün

olmayacak bir zarar verecektir’

Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, “Alınan karar ilk etapta ülkemiz tekstilin içine düştüğü zor durumdan kurtarmak ve özellikle yerli iplik üreticilerinin hayatta kalmasını sağlamak amacını güttüğü izlenimini doğursa da, gerçek bundan çok farklı. Tekstil ve konfeksiyon sektörünün geri kalanı, bundan telafisi mümkün olmayan zararlar görecektir” dedi. ‘Anti damping soruşturması’ kararına tepki gösteren Keçeci, “Olgulara ve günü kurtarmaya dönük bir kararla karşı karşıyayız. Bu karar yeterli araştırma ve inceleme yapılmadan aceleyle alınmıştır. İplik üreticilerinin dilek ve temennilerini yansıtmakta ve onların dertlerine çare bulmayı hedeflemektedir. Buna karşın koskoca bir sektörü göz ardı etmektedir” diye konuştu.

DTO Başkanı Necdet Özer, alınan 1.03 dolarlık koruma önlemi kararı sonrası, iplikçilerin, ipliklerini satacak sanayici bulamayacaklarını belirterek, “Bu soruşturma, ilimiz ve ülkemiz ekonomisine büyük zarar verecektir. Biran önce haksız rekabetin önüne geçilmelidir” dedi.

DETKİB Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Kasapoğlu, tekstilcilerin 10 centlik bile ek maliyete dayanacak gücü kalmamışken, 1.03 dolarlık ek maliyeti kaldıracak gücü olmadığını söyledi. Kasapoğlu, “Teşvikli bölgelere yapılan hatalı yatırımların zararını biz çekiyoruz” dedi.

Uygulamanın fabrikaları birer birer kapatacağı uyarısında bulunan Kasapoğlu, “Acaba tekstil sektörü gözden mi çıkartıldı. Dünyada KOBİ’ler desteklenirken, Türkiye’de KOBİ’lerin boğazına sarılıyorlar. Türkiye’de iplik sektöründe çalışan 40 bin kişi için tekstil sektöründe çalışan 900 bin insanın ekmeği riske atılıyor” dedi.

BASİAD Başkanı İsmail Yılmaz, alınan kararın, tekstil sanayicisini cezalandırmak anlamına geldiğini belirterek, “Biz ipliği alamayacağımız için fabrikayı kapatmak zorunda kalacağız. Milletvekillerini göreve çağırıyoruz. Gerekirse, Anayasa Mahkemesi’ne başvurulup yürütmenin durdurulması istenmelidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı