REKLAMI GEÇ

‘TÜRKİYE EN AZ DENİZLİ’NİN TEKSTİL KONFEKSİYON İHRACATI KADAR ŞARAP İHRAÇ ETMELİ’

‘TÜRKİYE EN AZ DENİZLİ’NİN TEKSTİL KONFEKSİYON İHRACATI KADAR ŞARAP İHRAÇ ETMELİ’

Denizli Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Gür, ilk etapta Türkiye’nin Denizli’nin yıllık tekstil ve konfeksiyon ihracatı kadar şarap ihraç etmesi gerektiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 19 Ekim 2011 Çarşamba, 17:25

Türkiye’nin yıllık şarap ihracatının 20 milyon dolarlar seviyesinde olduğunu hatırlatan Oda Başkanı Gür, “Dünyada 120 milyar dolarlık şarap pazarı var. Ülke olarak biz yıllık yaptığımız ihracatla bu pazardan yeterince faydalanamıyoruz. Türkiye’nin yıllık şarap ihracatı ilk etapta Denizli’nin yıllık yaptığı 2 milyar dolarlık tekstil ve konfeksiyon ihracatı seviyesine çıkmalıdır. Sonra dünya pazarının en az yüzde 10’nunu alacak şekilde markalaşmaya ve tanıtım yapmalıyız. Devlet şarap üretimi ve ihracatını desteklemeli. Denizli’ye yılda gelen 2 milyon yerli ve yabancı turiste mutlaka şarap tattırılmalı” diye konuştu. Denizli’de 22 şarap tesisinin bulunduğunu Türkiye’nin şarap üretiminin 3’te 1’ninin Denizli’den yapıldığını dile getiren Gür, il genelinde kaliteli şarap üretimi yapmada hiçbir sıkıntının bulunmadığını vurguladı. Başkan Gür, “Türkiye’de yılda 150 milyon şişe şarap üretiliyor. Denizli’de ise sadece 22 tesiste yılda 50 milyon şişe şarap üretiliyor. Bu rakam ülkemizin yıllık şarap üretiminin 3’te 1’ini oluşturmaktadır. İlimizdeki tesislerde 50 milyon şişe şarap şişeleyebilmek için sezonda 50 bin ton üzüm işlenerek, 35 milyon ton şarap üretiliyor.” Şeklinde konuştu.

Şarap üreticileri ÖTV ve KDV altında eziliyor
Denizli’de 70’lik bir şişe şarabın yaklaşık 2.2 liraya üretilirken, ÖTV ve KDV’lerle şarabın fabrika çıkış fiyatının 5.5’liraya yükseldiğini dile getiren Başkan Gür, “Şarap üreticileri ağır vergiler altında ezilmektedir. Buna rağmen geçtiğimiz gün yine zam gelmiştir. Devletimiz şarap üreticilerinin önünü açsa ağır vergiler altında ezmese, Denizli ve ülkemiz dünyaya kaliteli şarap ihraç edebilen ülkeler arasına girecektir. Dünyadaki büyük şarap pazarından ülke olarak biz ağır vergiler nedeniyle rekabet edemediğimiz için gerektiği kadar faydalanamıyoruz. Denizli’de şaraplık tüm üzüm çeşitleri yetiştirilmektedir. Tesislerimizde son derece modern ve hijyeniktir. Markalaşmada Denizlili firmalar biraz ağır davransa da, devletin şarap üretimine ve tanıtımına vereceği destekle dünyaya yüksek rakamlarda şarap ihraç etmememiz hiçbir neden yoktur. Fransa’da kişi başına düşen yıllık şarap tüketimi 65 litre iken bizde kişi başına yılda 1 litre şarap tüketilmektedir” diye konuştu.

Şarap turları düzenlenmeli
Denizli’ye yılda 2 milyon yerli ve yabancı turistin geldiğini, gelen turistler için şarapla ismi özdeşleşmiş Güney, Çal, Bekilli gibi ilçelere şarap turları düzenlenmesi gerektiğini anlatan Gür, “Denizli’ye gelen turistleri yapacağımız şarap ihracatı ile birlikte iyi değerlendirirsek, ilimize ve ülkemize çok büyük ekonomik girdi de sağlayabiliriz. İlçelerde Denizli’ye gelen her turiste şarap tadımı ve satışı yapılmalıdır. Bugün övündüğümüz otomobil ihracatında kullanılan parçaların büyük bölümü yurt dışından gelmektedir. Ancak üretilen şarapta kullanılan her şey yerlidir. Şarap ihracatımızın artmasıyla birlikte üzüm üreticilerimize de bir standart gelecektir. Üretici ürettiği şaraplık üzümü kaça satacağını daha hasat başlamadan bilecektir. Bunun yanında devlette şarap üreticisinden peşin aldığı ÖTV vergisini en az dört eşit taksitte tahsil etmelidir. Ürettiği şarabın vergisini peşin ödeyen üretici şarabı vadeyle satmaktadır. Buda tesislerde ve üretimde sıkıntıların yaşanmasına neden olmaktadır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı