Üretenler Denizli’de buluştu

Halkbank ve Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) işbirliği ile düzenlenen “Üreten Türkiye Buluşmaları” toplantısı Anemon Otel’de yapıldı.
/ DENİZLİHABER / 2 Mart 2012 Cuma, 18:11
Toplantıya Vali Abdülkadir Demir, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Başkanı İsa Dal ve ihracatçılar katıldı.
DENİB Başkanı Süleyman Kocasert ise tekstil ve konfeksiyon sektörüyle öne çıkan Denizli’nin, ekonomi alanındaki etkinliğini gün geçtikçe artırdığını belirterek, şunları söyledi:”DENİB olarak 1,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Şu an Türkiye ihracatından aldığımız pay, yüzde 2. 2023’te bu rakamı 12,5 milyar dolara çıkarıp, ihracattan yüzde 2,5 pay almayı hedefliyoruz. Denizli, bugüne kadar elde ettiği başarıyı, daha çok üreterek elde etti. Bundan sonraki süreçte projelerimizin daha fazla yenilik ve tasarım içermesi gerektiğine inanıyoruz. Bu kapsamda başlattığımız ‘Made By Denizli’ markasına ilişkin çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor.”
Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, 2012’nin iki ayında fon akışlarının devam ettiğini belirterek “Bu, Türkiye ekonomisinin 2012’de yüzde 4’ün üzerinde bir büyüme sağlayacağını bizlere gösteriyor. Türkiye’nin geleceği çok parlak. Çünkü iş yapmayı bilen, küresel ölçekte rekabet edebilen bir nüfusumuz var. Geleceğin dünyasında gelişmekte olan Çin, Hindistan, Rusya, Brezilya, Malezya, Endonezya ve Meksika gibi ülkeler, daha önemli ve etkin hale gelecek” dedi.
Vali Abdülkadir Demir ise, ülkemizde KOBİ’lerin hizmet sektörü de dahil olmak üzere tüm işletmelerin yüzde 99,8’ini oluşturduğunu, toplam istihdamın da yüzde 76,7’sini yarattığını söyledi. Günümüzde, KOBİ politikalarının artık uluslararası bir nitelik kazandığına dikkat çeken Vali Demir “Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler, kendi KOBİ’lerini dolayısıyla pazar paylarını korumak için birbirlerinin KOBİ destek uygulamaları üzerinde belirleyici ve hatta sınırlayıcı tedbirler alma yolunda uluslararası düzeyde kararlar almışlardır. Bu çerçevede ulusal ve uluslararası düzeyde KOBİ hizmet ve destek politikaları yeniden yapılandırılmaktadır. Bu yapılandırmalar ile de KOBİ’ler için uygun iş ortamının yaratılması ve onların iç ve dış pazarlarda rekabet edebilirliklerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır” dedi.
KOBİ’lerin geliştirilmesi ve desteklenmesine yönelik yapılanmaların neredeyse tamamının kamu kesimi tarafından yapıldığını vurgulayan Vali Abdülkadir Demir, KOBİ’lerin her türlü finansman, eğitim, danışmanlık ve teknoloji talebini karşılayacak yapılanmaların oluşturulması gerektiğini ifade etti.
KOSGEB tarafından kullandırılan kredilerde ilimizin üst sıralarda yer aldığını hatırlatan Vali Demir “Bu kapsamda biz de KOBİ’lerimizin KOSGEB Başkanlığımız tarafından kullandırılan hibe destekleri ve faizsiz kredilerden en üst düzeyde faydalanmalarını sağlamak için ihtiyaç duyulan adımları atıyoruz. Böylelikle İlimiz, Türkiye genelinde KOSGEB veri tabanına kayıtlı işletme sayısının toplam KOBİ sayısına oranında ikinci sırada bulunmaktadır. Ayrıca KOSGEB tarafından kullandırılan hibe destekleri ve faizsiz krediler kapsamında İlimiz, Türkiye genelinde İstanbul-Ankara-Bursa illerinden sonra 4. sırada yer almaktadır. Yine Türkiye genelinde düzenlenen Girişimcilik Eğitimlerinde de İstanbul, İzmir, Ankara illerinden sonra 4. sırada yer almaktadır” diye konuştu.