REKLAMI GEÇ

”Ve tekstilin devi, kepenk indirdi

”Ve tekstilin devi, kepenk indirdi

Türkiye’nin en eski tekstil fabrikalarından biri olan DEBA, uzun süredir yürüttüğü ekonomik krizle ilgili mücadelesine yenik düştü. Kentin sanayi duayeni olarak adlandırılan firmanın yönetim kurulu başkanı Esat Sivri, “Anadolu’nun kaplanı değil, eşeğiyiz. Borçlarım var. Artık iş arıyorum” dedi.

/ DENİZLİHABER / 29 Eylül 2009 Salı, 12:36

1973 yılında kuruldu. Denizli’nin sanayileşme sürecinin mihenk taşlarından biriydi. Bir ara çalışan sayısı bin 700’lere kadar yükselen DEBA ve başındaki sanayi duayeni Esat Sivri, yalnız kentte değil ülkede de model olarak gösterildi. Hugo Boss, Dockers, Levi’s, Gap gibi konfeksiyon devlerinin üretimlerini gerçekleştirdi. Uniqart, The Pantalone, Laodikya ve Colossae gibi markalarıyla dünyanın birçok ülkesine ihracat gerçekleştirdi.

Tekstil sektörünün içine düştüğü ve 5 yılı bulan ekonomik kriz nedeniyle iyice yıpranan bu dev kuruluş, global krizle birlikte kapanma arifesine geldi. Yönetim Kurulu Başkanı Esat Sivri, borçları nedeniyle bir banka tarafından büyük bir bölümüne el konulan fabrikasını ayakta tutmak için çok uğraştı.

37 yıllık tarih, dün üretim bölümündeki son 300 işçinin çıkarılmasıyla son buldu. Muhasebe kayıtlarının tutulması ve tasfiye süreci ile ilgili son 20 personeli kalan DEBA, artık tam anlamıyla kepenk indirdi.

36 bini kapalı, toplam 102 bin metrekarelik alanda üretim gerçekleştiren DEBA, dokuma, boyama, basma bölümlerinin yanı sıra pantolon, nevresim ve çarşaf üretimi yapıyordu. Kentte kurumsallaşma sürecine ilk adımı atan, insan kaynakları ve personel yönetimi konusundaki uluslar arası entegrasyonu ilk gerçekleştiren ve kentin ilk arıtma tesisine sahip fabrikalarından biri olan DEBA, yıllardır kent tekstilcisinin izini takip ettiği kurum olurken, başındaki Esat Sivri de Anadolu’nun en önemli antik kentlerinden biri olan Leodikeia’nın gün ışığına çıkartılması konusundaki başlattığı girişimler, birçok alanda yürüttüğü sosyal projeleriyle hep en önde yer aldı.
Son birkaç yıldır kabuğuna çekilerek, el emeği, alın teri tesisinin ayakta kalması için çaba sarfeden Esat Sivri, iflası “Tüm çabalarımız sonuçsuz kaldı” sözleriyle yorumladı.
77 yaşındaki sanayi devi, “Denizli Basma Sanayi, Denizli’nin ilk firmalarından biri. Yıllarca her şeyi kurallarına uygun yaptık, işçilerimize sendikal hak verdik. Ama 2001’den sonra ne zaman kredi kullandığımız bankayla protokol yapsak, ardından ekonomik kriz yaşadık. Son krizi aşamadık. Tüm girişimlerimiz sonuçsuz kaldı. Kimseyi suçlamıyorum. Ama böyle bir kuruluş bu noktaya gelmemeliydi” diye konuştu.

“Borçlarım var. Bundan sonra çalışmak zorundayım. İş arıyorum” diyen Sivri, Denizlili tekstilcilere yönelik yapılan Anadolu Kaplanı benzetmesine de, “Biz Anadolu Kaplanı değil, Anadolu Eşeğiyiz” yorumunu yaptı ve ekledi; “Biz sırtımızda yıllarca yük taşıdık. Bu yaşımızdan sonra da taşımaya devam edeceğiz”

Sivri, yaşadığı sıkıntılar nedeniyle iki sene önce by-pass ameliyatı geçirdi, dört damarı değiştirildi, geçen yıl mesane kanseri teşhisi konuldu, stent takıldı. Fabrikadaki tüm demirbaşların ve makinelerin banka tarafından rehin alındığını söyleyen Sivri’nin kaderini bir süredir Denizli’deki birçok sanayici de yaşadı. Denizli’de ekonomik kriz nedeniyle geçen yıldan bu yana Gipsan, Dempa, Denteks, Atak, Atakan gibi büyük firmalar üretimi durdurmuş, Kiraz Tekstil ise fabrikayı yurt dışına taşıma kararı almış, 15 bine yakın kişi işsiz kalmıştı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı