REKLAMI GEÇ

Vergi uyarısı

Vergi uyarısı

Denizli Vergi Dairesi Başkanı Ali İhsan Tunçağıl, yıllık Gelir Vergisi beyannamesi verme döneminin başladığını hatırlatarak, kira gelirleri konusunda da bilgi verdi.

/ DENİZLİHABER / 13 Mart 2010 Cumartesi, 19:50

Denizli Vergi Dairesi Başkanı Ali İhsan Tunçağıl, binaların meslek olarak kiraya verilmesinden elde edilen hasılatın, 2 bin 600 TL’sinin Gelir Vergisi’nden istisna olduğunu, bu haddin üzerinde hasılat elde edip, beyan etmeyen veya eksik beyan mükelleflerin, bu istisnadan faydalanamayacaklarını söyledi.

Tunçağıl, “Beyana tabi gelirleri sadece kira geliri olan mükelleflerin; binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın Gelir Vergisi Kanununun 21. maddesi uyarınca 2009 yılı için 2 bin 600 TL’si Gelir Vergisi’nden müstesnadır. İstisna haddi üzerinde hasılat elde edilip beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde bu istisnadan yararlanılamaz. Yine Gelir Vergisi Kanunu’nun 86. maddesi uyarınca; binaların işyeri (stopajlı) olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen brüt hasılatın 2009 yılı için 22.000 TL.yi (G.V.K’nun 103. maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutar) aşmaması halinde beyanname verilmeyecek ancak bu rakamın aşılması halinde tümü için beyanname verilecektir” dedi.

Tunçağıl, Yıllık gelir vergisi ( beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olanlar için) beyanname verme yöntemlerinin şu şekil olduğunu söyledi:
1- Beyanname kağıt ortamında elden ikametgah adresinin bağlı bulunduğu vergi dairesine verilebilir.
2- Beyanname aracılık yetkisi verilecek bir serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) tarafından veya kendileri şifre almak suretiyle elektronik ortamda gönderilebilir.

Tunçağıl, “Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesi (www.gib.gov.tr) nde ve vergi dairelerimizde “Kira Geliri Elde Edenler İçin Beyanname Düzenleme Rehberi” bulunmakta olup mükelleflerimiz bu rehberden faydalanabilmektedirler. Mükelleflerin yıllık gelir vergisi beyanlarını son günlere bırakmadan hatasız ve yasal indirim haklarını kullanarak tam olarak beyan etmeleri, yapılacak denetimlerden sonra istisna hakkından faydalanamama ve cezalı durumla karşılaşmalarının önlenmesi açısından menfaatlerine olacaktır” dedi.

YAŞLI VE ENGELLİLERE KOLAYLIK
Tunçağıl, yıllık Gelir Vergisi beyanname verme döneminin de başladığını hatırlatarak, “Yaşlı ve engellilerin beyannameleri istemeleri halinde ikametgahlarında kabul edilebilecek” dedi. Tunçağıl, “2009 yılı gelirlerine ait Yıllık Gelir Vergisi Beyanname verme süresi Mart ayının başından başlayarak yirmi beşinci günü akşamına kadar devam edecek. 25 Mart 2010 tarihine kadar verilecek olan beyannameler için hesaplanan gelir vergisinin ilk taksiti 31 Mart 2010 akşamına kadar, ikinci taksiti ise 31 Temmuz 2010 akşamına kadar ödenebilecektir. Mükellef odaklı hizmet anlayışı doğrultusunda huzurevlerinde yaşayan mükellefler ile yaşlılığı, sakatlığı veya hastalığı nedeniyle vergi dairelerine gelemeyecek mükelleflerin G.M.S.İ. beyannamelerini ikametgahlarında kabul uygulamasına başlanılmıştır. Bu mükelleflerin, beyannamelerini rahatlıkla verebilmeleri için Alo 189 Maliye hattı aracılığıyla Denizli Vergi Dairesi Başkanlığı’nı aramaları durumunda; bu mükelleflerimizin adreslerine gidilerek beyannamelerinin alınması sağlanacaktır. Ayrca, mükelleflerimiz G.M.S.İ. beyannamelerini Forum Çamlık Alışveriş Merkezi’nde kurulan standımızdan da verebileceklerdir” dedi.

Tunçağıl, “Öte yandan, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2010 yılı beyanname verme döneminde, mükelleflerimizin vergisel yükümlülüklerini kolayca ve doğru bir şekilde yerine getirmelerini sağlamak amacıyla hazırlanan; Menkul Sermaye İradı Elde Edenler İçin Beyanname Düzenleme Rehberi, Ticari Kazancın Gerçek Usulde Vergilendirilmesi Rehberi,
Dar Mükellefler (Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancılar ile yurtdışında yerleşik Türk vatandaşları) İçin Kira Geliri Rehberi, Kira Geliri Elde Edenler İçin Beyanname Düzenleme Rehberi, Serbest Meslek Kazançları Vergi Rehberi ve G.V. K. Geçici 67.Madde Uygulaması İle İlgili Olarak Gerçek Kişilere Yönelik Vergi Rehberi gibi rehberlerimize, http://www.gib.gov.tr/index.php?id=118 linkinden ulaşabilirler” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı