REKLAMI GEÇ

Yenicekent’ten 38 ülkeye üzüm gidiyor

Yenicekent’ten 38 ülkeye üzüm gidiyor

Buldan’ın Yenicekent Beldesi’nden, Almanya, Rusya ve Suudi Arabistan olmak üzere 38 ülkeye üzüm ihraç ediliyor.

/ DENİZLİHABER / 28 Temmuz 2008 Pazartesi, 00:00

Buldan’ın Yenicekent Beldesi’nde, 15. Yenicekent Tripolis Kültür ve Turfanda Sultaniye Çekirdeksiz Üzüm Festivali yapıldı. Çeşitli etkinliklerin gerçekleştirildiği festival final gecesi ile noktalandı. Festivalin son günü etkinliklerine Denizli Valisi Yavuz Ekmen de katıldı. Yoğun bir katılımın olduğu festivalin son gününde, üzüm yetiştiriciliği yarışması, üzüm güzeli yarışması ve üzüm ağası seçimi yapıldı. 40 üreticinin katıldığı üzüm yetiştiriciliği yarışmasında, üzümlerin göze hitap etmesi, tadı, kalitesi, üretim safhası gibi konular değerlendiriliyor. Yarışmada; Hakan Ünlü birinci olurken, Süleyman Ekici ikinci, Hüseyin Özkurt da üçüncü oldu. 7 genç kızın katıldığı güzellik yarışmasında ise Damla Elçin 2008 Yenicekent Üzüm Güzeli seçildi. Üzüm Ağası seçiminde ise Mustafa Yurdakul ile Ahmet Özen arasındaki yarış tansiyonu artırdı. 3 bin YTL ile başlayan festival ağalık yarışı bir anda 10 bin YTL, devamında ise 20 ve 30 bin YTL sınırını aştı.50 bin YTL den sonra, 5aday yarıştan çekilirken, iki ağa adayı arasındaki çekişmede son fiyatAhmet Özen’den geldi ve 70 bin YTL oldu. 2007 ağası Mustafa Yurdakul, 7 ağa içinden belirlenen, yeni ağa Ahmet Özen’e kendi elleriyle ağalık elbisesini giydirdi. Dereceye girenlere, ödülleri Vali Yavuz Erkmen tarafından verildi.

Bölgede en erken hasat yapılmaya başlanan sultaniye çekirdeksiz üzümü Türkiye’deki ve yurtdışındaki birçok ülkede sofralara ulaşıyor. 15 Temmuz tarihinde ilk hasat dönemi başlayan üzüm için birçok tüccar kasabaya akın ederken, çevre köy ve kasabalar ile birlikte Manisa, Uşak gibi illerden de üzüm toplamak için yüzlerce işçi Yenicekent bölgesine geliyor.1 ay süresince mümkün olan en kısa sürede toplanmaya çalışılan üzümler, sofralık olarak tüketilirken, çekirdeksiz sultaniye üzümler Avrupa başta olmak üzere Ortadoğu pazarında da yer buluyor.

Festivalin son günü nedeniyle düzenlenen törende konuşan Yenicekent Belediye Başkanı Hamdi Akan, Yenicekent’in ülkemizin ilk turfanda üzümünün çıktığı yer olduğunu ifade ederek, “Beldemizde 30 bin dekar alanda yapılan yüksek sistem bağcılıktan elde edilen 125 bin ton üzümün büyük bir bölümü ihraç edilmektedir. Başta Almanya, Rusya ve Suudi Arabistan olmak üzere 38 ülkeye üzümlerimiz ihraç ediliyor ve ülkemize önemli oranda döviz kazandırılıyor” diye konuştu.

‘İhraç edilen üzümlerden geri dönen yok’

Vali Yavuz Erkmen, “Yenicekentli üzüm üreticilerimizin üretim safhasında göstermiş olduğu özen dolayısıyla ihraç için gönderilen üzümlerimizin hiç birisi geriye gönderilmemiştir” diye konuştu. Festivalde, akşam düzenlenen konserde ise Coşkun Sabah ve Sinan Özen kasaba halkı ve dışardan gelen konukları gece geç saatlere kadar eğlendirdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı