Yılmaz, sanayiciyi umutlandırdı

MB Başkanı Yılmaz, Denizli’de iş adamlarıyla yaptığı toplantıda, kur konusunda yapılacak fazla bir şey olmadığını söylemişti. Ancak Yılmaz, 12 Temmuz’da Devlet Bakanı Çağlayan’ın başkanlığında yapılan toplantıda, ihracatçılara döviz alım miktarının artacağı sinyalini verdi.
/ DENİZLİHABER / 13 Temmuz 2010 Salı, 17:29
Denizlili iş insanlarıyla geçen hafta, Denizli’de bir araya gelen Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, DSO Başkanı Müjdat Keçeci tarafından dile getirilen ihracatta rekabetçi kur uygulanmasına dönük çözüm önerilerini hayata geçirmeye hazırlanıyor.
Yılmaz, döviz alım miktarının artacağı sinyalini verdi
12 Temmuz’da Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın başkanlığında yapılan İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme Kurulu Toplantısı’nda konuşan Başkan Yılmaz, ihracatçılara döviz alım miktarının artacağı sinyalini verdi. Toplantıda Yılmaz’ın, “Türkiye sanayisinin kur sorunu var, buna katılıyorum. Burada, elimizdeki enstrümanları diğer ekonomik parametrelere zarar vermeden nasıl kullanırız buna bakmalıyız. Bunu yaparken Türkiye’nin borçlanma faizi artmadan kur nasıl reel hale gelir diye düşünmeliyiz. Çıkış yolu bulunması için biz de politika üreteceğiz” dediği öğrenildi.
Keçeci’nin Denizli’deki toplantıdaki önerileri
Başkanlığını Durmuş Yılmaz’ın yaptığı kalabalık bir Merkez Bankası heyeti, 8 Temmuz’da Denizli Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde, Pamukkale Üniversitesi’nde Denizlili iş çevreleriyle buluşmuştu. Bu toplantıda DSO Başkanı Keçeci, ihracatçının değerli Türk Lirası nedeniyle karşı karşıya olduğu sorunları sıralamış ve ihracatta rekabetçi kur uygulanmasına acilen ihtiyaç olduğunu açıklamıştı. “Biz kur dalgalanmasın demiyoruz” diyen Başkan Keçeci, “Paramız ihracatımıza zarar verecek denli değerli olmasın diyoruz. İhracatı değil ithalatı özendiren kura karşıyız. Türkiye’ye ihracatta rekabet gücü kazandıracak ama enflasyonist baskı yaratmayacak bir kur istiyoruz. Türk Lirası’nın yabancı paralar karşındaki değeri aşırıya kaçmasın, kararında olsun diyoruz” diye konuşmuştu. Aynı toplantıda bunu sağlamak için de Merkez Bankası düzenli olarak satın aldığı döviz miktarını artırsın ve kısa vadeli sermaye girişleri maliyetli hale getirilsin önerilerinde bulunmuştu.