Yunanistan’ın kekiği Gözler’den

Türkiye’nin tarla kekiği üretiminin yüzde 90’ını gerçekleştiren Denizli’de, Gözler’de üretilen kekiğin bir kısmı, Yunanistan’a ihraç ediliyor.
/ DENİZLİHABER / 12 Şubat 2010 Cuma, 19:15
Denizli’de tütüne alternatif olarak yetiştirilmeye başlanan kekik, son yıllarda önemli tarım ürünleri arasına girdi. Denizli’de, özellikle merkeze bağlı Gözler Kasabası ile Eymir ve Haytabey Köyleri, Güney, Çal, Akköy İlçeleri başta olmak üzere, 78 bin 935 dekar alanda kekik tarımı yapılıyor. Türkiye’deki tarla kekik üretiminin yüzde 90’ını karşılayan Denizli’de yetiştirilen kekiğin değerlendirilmesi ve işlenerek katma değerinin arttırılması amacıyla, Denizli merkeze bağlı Gözler Kasabası’nda, SS Gözler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesinde, Kuru Kekik İşleme ve Kekik Yağı Üretim Tesisi, Tarım Bakanlığı ve Denizli Valiliği ve Denizli İl Özel İdaresi’nin katkılarıyla, 2004 yılında hizmete girdi.
Tesisin hizmete girmesiyle üreticiler örgütlenerek, üretim maliyetlerini en aza indirirken, pazarlamada piyasa şartlarına göre sürekli ve güvenli olarak, yerinde fiyatla satış yapabiliyor. 2009 üretim sezonunda, ürünün bol olmasından dolayı, kuru kekik fiyatları 1-1.2 TL arasında oluştuğu halde, kooperatif tarafından 1.315 TL’den 100 ton kekik alımı yapıldı ve tesiste işlenen ürünün 35 tonu yurtiçine, kalan 65 tonu ise Yunanistan’a ihraç edildi. Kooperatif aracılığı ile yurt dışına ürün gönderilmesi, ürünün piyasa değerinin 20-25 kuruş artmasına ve pazarın hareketlenmesine neden oldu.
Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, Gözler Beldesi ve çevre köylerinde üretilen kekiğin, ‘Gözler Kekiği’ adı ile markalaştırılarak, yurtiçi ve yurtdışına satılmasının çok sevindirici olduğunu söyledi. Gözler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ali Akaya, piyasa şartlarına göre sürekli ve güvenli olarak alım yaptıklarını, aldıkları ürünün parasını zamanında ödediklerini, kekikleri tesiste işleyerek dönem dönem yurtdışına ihraç ettiklerini belirtti.
Denizli Merkez İlçe’ye bağlı olan Gözler Beldesi, il merkezine 40 km uzaklıkta bulunuyor.
4 bin nüfuslu beldenin rakımı ise 800. Pamukkale ve Karahayıt yolu üzerinden ulaşılabilen Gözler’de, tarla şartlarında yetişen kekiğin tamamı, halk arasında ‘ak kekik’ veya ‘bilyalı kekik’ olarak bilinen ‘İzmir Kekiği’dir. Ağırlıklı olarak kekik tarımının yapıldığı bu yörenin topraklarının, kireç bakımından zengin olması ve kekiğin kireçli topraklardan hoşlanması, burada yetişen kekiğin kaliteli olmasının en büyük etkeni. Gözler’de yetişen kekiklerin yağ oranları her yıl tahlil ettiriliyor. Gözler’de yetişen kekikler, yüzde 3.5-4.5 yağ oranlarına sahip. Yöre çiftçisinin, hasat ve harman işçiliğini çok iyi yapması nedeniyle, fiziksel analizlerde de randıman en üst düzeyde ortaya çıkıyor.