REKLAMI GEÇ

Zeybekci’den Başçı’ya: Gerçek hayatı ıskalama

Zeybekci’den Başçı’ya: Gerçek hayatı ıskalama

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası’nın (MB) faiz indirimini yetersiz bularak, sosyal medya üzerinden eleştirdi. Zeybekci, MB Başkanı Erdem Başçı’ya da “Hassasiyetleri dikkate almamak gerçek hayatın ıskalanmasına yol açar” sözleriyle yüklendi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 25 Haziran 2014 Çarşamba, 10:36

Hükümet kanadından yükselen yoğun eleştirilerin ardından, gözler MB’nin yapacağı faiz indirimine çevrildi. MB’de günlerdir beklenen kararını açıkladı. Piyasaların beklentisinin biraz üzerinde, hükümet kanadının ise beklentilerinin altında bir faiz indirimi yaptı.

MB’nin yüzde 0.75 oranındaki faiz indirimine kabineden ilk tepkiyi veren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci oldu. Zeybekci, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şöyle dedi:

“Üreten,istihdam sağlayan,ihracat ve yatırım yapan reel sektör ile para piyasaları sektörlerinin beklentileri ve öncelikleri farklıydı.
Merkez Bankası’nın kararı reel sektörün beklentilerin uzağında, para piyasalarının yakınındadır. Bu oranlar yatırım ve üretimi zorlaştırır.
Bu karar, para piyasalarının faiz beklentisini desteklediği için sıcak para girişiyle faize yatan para spekülasyon için uygun zaman bekler.
Gerçek değerinde olması gereken TL için yüksek faiz uygun değildir, kurları ithalat için cazip, ihracat için engelleyici hale getirir.
İhracat yaparak milli büyümeyi sağlayan öz kaynağı yaratma fırsatlarını yüksek faizle oluşan aşırı değerli TL ile kaybeder, ithalatla büyürüz.
İthalatla büyüme devamlı olarak krize zemin hazırlayan cari açık balonlarından oluşan patlama zeminleri yaratır.
Merkez Bankası ,bütün bu saydığım hassasiyetleri bir arada dikkate alması gerekir. Aksi reel sektörü, yani gerçek hayatınıskalamasına yol açar.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı