REKLAMI GEÇ

Zeybekci’den dolar yorumu

Zeybekci’den dolar yorumu

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dolardaki hızlı yükselişinin önemli bir sorun yaratmayacağını, piyasının bu konuyu kendi içinde dengeleyeceğini belirterek, “Birileri bu konuyu speküle etmek istiyorsa bunu onların elinde patlatmak lazım. Türkiye bu güçtedir” sözleriyle yorumladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Aralık 2014 Cumartesi, 13:59

Osman Nuri BOYACI- Ferah IŞIK / DENİZLİ, (DHA)
Ekonomi Bakanlığı’nın Denizli Colossae Termal Otel’de düzenlediği Serbest Bölgeler Çalıştayı başladı. Gün boyu sürecek çalıştayda Serbest Bölgeler Kanunu’nda yapılması düşünülen değişikler tartışılacak. Çalıştay’a Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin yanı sıra Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, AK Parti Denizli Milletvekilleri Mehmet Yüksel, Nurcan Dalbudak ve Bilal Uçar, AK Partili Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, serbest bölgelerin müdürleri ve daire müdürleri katıldı. 

“AB İÇİN SERBEST BÖLGELERE DARBE VURDUK”
Çalıştay’da konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Etiyopya ve Cibuti’de iki günde yaptığı temaslara değindi. Türkiye’nin Cibuti’den Afrika’ya ihracat yapan Türk firmalarının depolama ve montaj işlemleri için 99 yıllığına ilk fazı 5 bin metrekare olan özel ekonomi bölgesi istediklerini ve imzaların atıldığını söyledi. Bakan Zeybekci, Türkiye’nin 2004-2005 yıllarında AB ilişkileri kapsamında serbest bölgelerden haz etmemeye başladığını belirtti. Zeybekci, “Bundan 10 sene önce serbest bölgelere tamiri zor olan darbe vurduk. Ne kuşa benzettik ne deveye benzettik. ‘Ne özel ekonomi bölgesi ne de serbest bölge’ dedik. Birçok suçun günahını serbest bölgelere yıktık. Organize Sanayi Bölgeleri’ne imtiyaz verirken, serbest bölgelere vermedik” dedi.

“TÜRK SERBEST BÖLGELERİ DİYE BİR MODEL OLSUN”
Dünyanın artık beşinci nesil serbest bölgelere geçtiğini, ülkenin tamamının, bazı yerlerde binaların serbest bölge imtiyazlarından yararlandırıldığına dikkati çeken bakan Zeybekci, Türkiye’nin ise serbest bölgelerde birinci nesilde olduğunu vurguladı. Bakan Zeybekci, Hükümet olarak Serbest Bölge Kanunu’nu değiştirmeye karar verdiklerini söyledi. Serbest bölgeler ile ilgili ülke olarak bir karar verilmesi gerektiğini belirten Bakan Zeybekci, “Biz bu kararı aslında verdik. Biz serbest bölgelere devam edeceğiz. Ülkemizde serbest bölgeleri genişleteceğiz. Dünyadaki en başarılının da önüne geçen bir serbest bölge anlayışı içinde olacağız. Serbest bölgeler hiçbir şeyin alternatifi değildir. Serbest bölgeler bu ülkedeki bir yerin alternatifi değil. Serbest bölgeler Singapur’un alternatifi olsun. Öyle bir serbest bölge mantığı içinde olmalıyız ki Türk Serbest Bölgeleri diye yeni bir model olsun. Dünyanın orta yerinde olan, hammadde, hizmet, turizmin geçiş noktasında olan Türkiye kendi serbest bölge modelini üretmek zorundadır. Bunu üreteceğiz. Hükümet olarak kararlıyız. İlk yapmamız gereken serbest bölgeler kanununda, bütün ihtiyaçlarımızı karşılayan, mahrumiyetleri ortadan kaldıran, problemleri çözen bir düzenlemedir. Serbest bölge kanunda bir yere kadar gelindi” dedi.

“2023 HEDEFLERİNE BU MODLA ULAŞAMAYIZ”
Türkiye’nin 2023 için koyduğu 500 milyar dolar ihracat hedefine mevcut konumuyla ulaşmasının mümkün olmadığını söyleyen Zeybekci, “2023 hedeflerine ulaşacaksak buna normal modla ulaşamayız. Şu anda ülke olarak geldiğimiz noktayla, böyle devam ederek 2023 hedeflerine ulaşamayız. Biz bunu biliyoruz. Başbakanımızın önderliğinde Yeni Türkiye, Güçlü Türkiye ile artık yeni modeller, yeni yollar bulmamız lazım. 1.66 dolar kilogram fiyatı ile yaptığımız ihracatla 500 milyar dolar hedefine asla ulaşamayız. Türkiye’nin bütün madenlerini, mermerlerini satsak da ulaşamayız. Ne yapıp edip bunu 4 dolara çıkarmamız gerekir. 160 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Bunun içinde yüksek teknolojinin payı yüzde 4. Bunun yüzde 20 seviyesine çıkarmamız gerekir. Gazi Mustafa Kemal’in muassır medeniyet yürüyüşüne ulaşmak için yüzde 20 seviyesine çıkmamız gerekir. Onun için dünyadan teknoloji transferine ihtiyacımız var. İleri teknoloji ile ilgili çok hızlı iletişimin olduğu bir alana ihtiyacımız var. Bu alanda serbest bölgelerdir. İlk gel denilecek alan serbest bölgelerdir” diye konuştu. Zeybekci, Serbest Bölge Kanunu’ndaki değişiklikleri genel seçimler öncesinde yasalaştırmak amacında olduklarını vurguladı.
Türkiye’nin AB’ye tam üyelik hedefinden şaşmadan Avrasya Gümrük Birliği’nde de yer alması gerektiğini belirten Zeybekci, “Türkiye, Avrasya Gümrük Birliği’ni göz ardı ederse çok büyük hata yapmış olur. Avrasya Gümrük Birliği Türkiye için vazgeçilmezdir, biz orada olmak zorundayız” dedi.

“DOLARA DOKUNMAMAK GEREKİR”
Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Zeybekci, dolar kurunu serbest bırakmak gerektiğini, kurdaki artıştan endişe etmemek gerektiğini söyledi. Zeybekci, “Bu yıl 28 Ocak’ta dolar 2.39 seviyesinde çıktığında, Dokunmamak lazım, müdahale etmemek lazım, piyasanın bunu kendisinin halledebileceğini söyledim. Dolar kuruyla ilgili şimdi de aynı şeyi söylüyorum. Dokunmamak gerekir. Türkiye’nin kamu borçları, özel sektörün kısa vadeli borçlarına baktığımızda, ülkenin dövizle ilgili, kurun artış hızıyla alakalı yaratacağı spekülatif sonuçlarla ilgili endişe edilecek bir şey yoktur. Piyasayı rahat bırakmak gerekir. Bununla ilgili birileri bu konuyu speküle etmek istiyorsa bunu onların elinde patlatmak lazım. Türkiye bu güçtedir” dedi.

Ruble’nin değer kaybıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Zeybekci, “Bizim ocak ayında kullandığımız yüzde 4’lük bir döviz artışı tam anlamıyla bir çözüm değildi. Rusya başka bir şey yaşıyor. Dün gece itibariyle petrol fiyatları 120 dolardan 57 dolara düştü. Rusya’nın yaşadığı ile Türkiye’deki döviz olayı başka şeyler. Rusya başka enstrümanları kullanabilir. Yüzde 70’e varan rublenin değer kaybı bir süreye kadar ihracatı destekleyen ithalatı azaltıcı etkilerinden sonra tahrip etmeye başlar. Döviz rezervleri azalabilir. Ancak Rusya’nın ekonomisi, sanayisi böyle bir krizi alt edecek seviyededir. İhracat yapmamız anlamında rublenin değer kaybetmesi ihracatımızı zor hale getirebilir ama Rusya bunun üstünden gelecek ekonomiye sahip” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı