32 YILDIR TRAVERTEN YONTUYOR

Taş ustası ilkokul mezunu Yusuf Arıkan, 32 yıldır, Denizli’nin doğal taşı traverten bloklarını yontarak, çeşmeler, camilere minber ve mihrap tarihi kentlere kapılar ve Meryem Ana Kilisesinin giriş kapısını yapıyor.
/ DENİZLİHABER / 1 Ekim 2010 Cuma, 18:00
3. Sanayi Sitesinde bulunan işyerinde travertenlere can vermeye devam eden taş ustası Arıkan, müşterilerin istekleri ve kendi kafasında hazırladığı motiflerle çeşme duvarları yontmaya devam ediyor. Hiç eğitimini almadığı halde tamamen el becerisi ve yeteneğini kullanarak ölçümde yapmadan travertenleri işleyen Arıkan, “İlköğretim okulunu bitirdikten sonra okula devam etmedim. Çocukluğumdan beri taşları işlemek en büyük hayalimdi. Hiç taş yonta ile ilgili eğitimde almadım. Travertene işleyeceğim motifi bir kere görmem bile benim için yeterli oluyor. Müşterilerden gelen siparişleri de kafamda canlandırıp, çekiçle, çivilerle, elmas çubuklarla, matkapla, spirelle ve havalı tabanca ile travertene işliyorum. 3 tonluk bir traverten bloğunu bir bütün halinde üzerinde motifleriyle birlikte hazırlanan bir hafta sürüyor.” Dedi.
Restorasyonlarda görev alıyorum
Laodikya ve Hierapolis’te bulunan tarihi eserlerden de esinlenerek, birçok motif hazırladığını ve travertene işlediğini belirten Arıkan, “Yıllardır taşlarla uğraştığım için bu işin meraklıları beni çok iyi tanıyor. Türkiye’nin birçok iline ilçesine yaptığım eserlerden gönderdim. Meryem Ana Kilisesinin giriş kapısını ben yonttum. Bayramyeri meydanındaki traverten şadırvan, İncilipınar Vali Recep Yazıcıoğlu Parkı’ndaki çeşmelerden bazıları benim eserim. İl merkezindeki birçok caminin iç dekorasyonunda kullanılan travertenleri de ben işledim. Taş ile ilgili yeteneklerim var. Traverteni işledikçe, ortaya eserler çıktıkça mutlu oluyorum. Dinleniyorum. Buradan yaptığım traverten oymaları çeşitli aracı firmalarla Fransa’ya bile gitti. Bitlis Nurşin ilçesine bağlı Erentepe köyünde bulunan Seyit Hafit Efendi Türbesi benim çalışmalarımla süslendi. Güloymak Kasabasında bulunan caminin iç mimarisinde kullanılan travertenleri de Denizlimizin taşlarından işleyerek gönderdim” dedi. Laodikya ve Hierapolis’te bulunan kalıntılardan resimler çekerek bunları travertenlere işlediğini Hierapolisteki antik tiyatronun sahnesinin restorasyonunda da görev aldığını ifade eden Arıkan, “Çocukluktan beri en büyük hayalim olan taşlarla uğraşarak geçimimi sağlıyorum. Bu işi yapabilmek için 3. sanayi sitesinde Dizayn Granit Mermer isminde iş yeri bile açtım. Travertenleri işleyip sanat eserleri haline getiriyorum. Denizlimizin travertenleri benim sayemde yurdumuzun dört bir yanına dağılmaya devam ediliyor. Böylece ilimizin de tanıtımına katkı sağlıyorum” dedi.