REKLAMI GEÇ

DEGİAD’dan yöresel kalkınma çağrısı

DEGİAD’dan yöresel kalkınma çağrısı

Denizli Genç İşadamları Derneği Başkanı Sadık Emre Çaputcu, şehir merkezindeki yoğunluğun dağıtılması için ilçe ve beldelerdeki üretimin teşviklerle desteklenmesi gerektiğini, bunun batı bölgelerinde sağlıklı şehirleşmenin anahtarı olduğunu söyledi.

/ DENİZLİHABER / 13 Şubat 2012 Pazartesi, 17:35

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Denizli’nin merkez ilçe nüfusunun hızla arttığı, merkez ilçede yaşayan nüfus oranının yüzde 54, ilçelerde yaşayanların yüzde 15 olduğunu belirten Çaputcu, “Denizli merkez ilçe nüfus oranıyla merkezi en kalabalık illerden birisidir. İlçede yaşayan nüfus olarak bölgedeki en düşük orana sahiptir. Belde ve köy nüfusunun oranı da batıdaki eller arasındaki en düşük orandır. Kırsal kesimden şehirlere göç oranı en yüksek illerden biri de binde 75’le Denizli’dir. Küçük yerleşim birimlerinde şehir merkezinde sunulan ekonomik, kültürel ve sosyal iş alanlarını yaratabilirsek büyük şehire giden yolda plansız şehirleşmeyi de engellemiş oluruz” dedi.

Denizli’nin son yıllarda bir çok ilçe ve beldede meyvecilik, seracılık, tarımsal ürünler, hayvancılık, şarap üretimi, el sanatları, turizm ve tekstilde ekonomik kazanımlara sahip olduğunu belirten Çaputcu, “Fakat bu gayretler tümüyle bireysel girişim ve öngörünün eseridir. Şehir merkezindeki yoğunluğun merkez dışına dağıtılması için ilçe ve beldelerimizdeki üretim, ticari, turizm ve sanayi faaliyetleri teşviklerle desteklenmelidir. Yerinde istihdam açısından büyük bir fırsat karşımızda durmaktadır. Teşvik verilirken her zaman ihmal edilen bu durum aslında batıda sağlıklı şehirleşmenin de anahtarıdır” diye konuştu.

Buldan’ın tekstil ve el sanatları, yayla turizmi, Babadağ’ın doğa turizmi ve tekstil,
Çal, Bekilli ve Güney’in şarap ve golf turizmi, Sarayköy’ün jeotermal turizm ve seracılık, bir jeotermal turizmin ve seraların, Çivril’in Türkiye’nin meyve bahçesi, Serinhisar’ın leblebi merkezi olabileceğini belirten Çaputcu, “Sadece Laodikya’sı ile değil, bir çok tarihi kültür mirasına ev sahipliği yapan Denizli’nin antik turizm potansiyeli neden Türkiye’de bir marka haline getirilmesin? Bozdağ’da neden Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden birisi olmasın? Bu gibi örnekleri arttırmak pekala mümkündür. Biz Denizli Genç İşadamları Derneği olarak yöresel kalkınmanın acilen desteklenmesini talep ediyoruz. Bu konuda yapılacak tüm girişimi sonuna kadar destekleyeceğimizi bildirmek isteriz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı