REKLAMI GEÇ

Denizli sanayisinin genel görünüm anketi sonuçları

Denizli sanayisinin genel görünüm anketi sonuçları

DSO Başkanı Keçeci 2011’i kapsayan Denizli Sanayisi Genel Görünüm Anketi sonuçlarını açıkladı. Kent sanayisinin genel görünümünün 2010 verilerine göre oldukça iyi olduğunun altını çizen Keçeci, yatırım yapmayı düşünenlerin sayısındaki artışa dikkat çekip, sanayicinin yeni çıkacak teşvik yasasını beklediğini söyledi. Keçeci, “Bir temel atma törenine katılmadan başkanlığı bırakmak istemiyorum” dedi.

/ DENİZLİHABER / 27 Mart 2012 Salı, 14:15

Denizli Sanayi Odası 6 yıldır düzenlediği Denizli Sanayisi Genel Görünüm Anketi’nin sonuçlarını açıkladı. Türkiye’de İstanbul ve İzmir Sanayi Odası’ndan sonra yalnızca Denizli Sanayi Odası tarafından yapılan anket sonuçları, son yıllarda finans ve siyasi çevrelerin kent tutumlarını şekillendiriyor.  Bu nedenle iş dünyasının merakla beklediği açıklama Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci’den geldi.

Keçeci, DSO Başkan Yardımcısı Gültekin Okay Salgar ile birlikte, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Basın Merkezi’nde o anketin sonuçlarını açıklamak için medya karşısına çıktı.  Bin iki yüz sanayiciye gönderilen ankete 193 sanayicinin yanıt verdiğini söyleyen Keçeci, 2010 verilerine göre ekonomik göstergeler ve olumlu tabloda ciddi artışın olduğunu belirtti. İşte Keçeci’nin açıkladı anket sonuçları;

İstihdamda tablo sıfır noktasında
Anketi yanıtlayan sanayicilerin ortalama çalışan sayısının 2010’da 233 iken bu rakamın 2011’de 223’e geriledi. Ama buna karşılık ankete katılan her 5 sanayiciden 4’ü istihdamın bir önceki yıla göre aynı olduğu ya da arttığını belirtti. Sanayicilerin 2012 beklentileri istihdam konusunda olumlu. Sanayicinin yüzde 60.78’i,  2012’de istihdamın sabit kalacağını, yüzde 35,29’u ise artacağını düşünüyor.

Üretim de arttı, beklenti de
Ankete katılan yaklaşık 3 sanayiciden birine göre üretimin yanı sıra iç ve dış satış gibi siparişlerde de artış var. Yeni siparişlerdeki 7 puanlık artış, 2012’yi sanayici için umutlu kılıyor. Tekstil sektöründekiler için üretimde artış yaşadıklarını belirtenlerin oranı yüzde 55’te kalırken, 2012’de üretim artışı beklentisini dile getirenlerin oranı ise yüzde 62.

Kapasitelerde de artış var
2010’da Denizlili sanayicilerden yüzde 81.67’si kapasitesinin yüzde 50’sinden fazlasını kullandığını belirtirken, yapılan son araştırmaya göre bu oranın 3 puan artmasıyla, yüzde 50 ve üstü kapasiteyle çalışan sanayicilerin oranı 2011’de yüzde 85’e çıktı. Kapasite kullanım oranlarında en olumlu tablolar ise elektrik-elektronik ve kablo ile mermer-taş, toprak ve inşaat sektörlerinde yaşandı.

Karlılık pozitif eğilimli
Anket sonuçlarına göre karlılığın arttığını söyleyenlerin oranı yüzde 42.11 iken sanayicinin yüzde 15.79’una göre karlılık yerinde sayıyor. Kar marjlarının düştüğü görüşündeki sanayicilerin oranı ise yüzde 42,1. Ancak bu rakamlar bir önceki yıla kıyasla pozitif eğilimli. Karlılık marjındaki artışın bu yılki lider sektörleri de 2010’daki gibi, Mermer-taş, Toprak, İnşaat Sektörü…

Hammadde boş durmadı
Sanayicilerin üretim, iş gücü ve satıştaki pozitif yönlü artışına karşın hammadde fiyatlarında da artış olduğu gözlendi. Sanayiciye göre 2011’de tüm ham madde kalemlerinde artış yaşandı. Ankete katılanlardan yüzde 86.21’i enerji maliyetlerinin arttığı, yüzde 73,68’i hammadde ara malında artış yaşadığı, yüzde 59,65’i de istihdam maliyetlerinde artış olduğuna vurgu yaptı. Yatırım mallarındaki maliyet artışına dikkat çekenlerin oranı ise yüzde 53.7.

Finansman sorunda iyileşme var
Ankete katılanlara göre sanayicinin yalnızca yüzde 26.79’u finansman sorunu yaşıyor. Anketörler finansman sorununun en önemli sorunu olarak teşvik yetersizliğini görüyor. İkinci sırada müşterilerin yükümlülüklerini yerine getirmemesi, bu yanıtı kredi maliyetlerinin yüksekliği ve işletme sermayesi yetersizliği izliyor.

Bankalar kredilerini kapatma isteminde bulunmadı
Anketin en olumlu göstergelerinden biri ise kredi kuruluşlarıyla ilişkileri ortaya koyan sorularda oldu Buna göre  2011 de hiçbir banka sanayiciye verdiği krediyi kapatmadı ve  vadesinden önce hesabındaki ihracat gelirine el koymadı.  Bunun yanı sıra bankaların kredi teminatı yükseltme uyarısında bulunduğu sanayicilerin oranı ise yalnızca yüzde 1,75’te kaldı.  Öte yandan her 2 DSO üyesinden biri için ana finansman kaynağı olarak gösterilen banka kredilerinden hemen sonra ikinci sırada gelen Eximbank’ın kredi faizleri 2010’a göre ciddi oranda arttı.  Kredi maliyetlerinin ciddi oranda arttığını düşünen sanayicilerin oranı yüzde 80.

Yatırımda hareketlenmede azalma sürüyor
Ankate katılanların hiçbiri yeni bir tesis yatırımına gitmedi. Ancak modernizasyon, kapasite yükseltimi ve benzeri alanlarda yatırım yapanların oranı yüzde 57,81. Tesis yatırımı konusunda hareketlilik sıfır noktasındayken, umut pik yaptı. Sanayicinin yüzde 62,30’u 2012’de yatırım yapmayı düşünüyor. Ama önemli bir kısmı teşvik yasasını bekliyor.

Avrupa krizi olumsuz etkiledi
2011’de Avrupa’da yaşanan kriz sanayicinin yüzde 61.67’sini olumsuz etkiledi. Ankete katılanların yüzde 91.80’i krizin sona ermediği kanısında.

Sanayiciye göre 2012’de büyüme düşer
Denizlili sanayici büyümenin yıl sonunda yüzde 4.55 olarak gerçekleşeceği, ÜFE ve TÜFE’nin tek haneli olacağı görüşünde. Bunun yanı sıra dolar 2012’yi 1,83 ortalamasıyla, Avro ise 2,45 ortalamasıyla kapatacak. Ancak Denizlli sanayicilerin geçen yıl yapılan ankete verdikleri 2011 sonu tahminlerinde oldukça iyimser bir tablo çizdiği de gözden kaçmamalı.

Dolayısıyla Teşvik kritik eşik
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, tüm olumlu göstergelerin devamı ve yatırımın önünün açılmasının yakınlarda çıkacak teşvik yasasına bağlı olduğunun altını kalın bir çizgiyle çizdi. Keçeci, “Eğer teşvik Denizli sanayicisinin beklentileri yönünde ya da bu beklentilere yakın ölçüde çıkarsa Denizli’de hareketlilik yaşanır. Yatırım ve İstahdam artar” dedi.

Ben hiç temel atma törenine gitmedim
Uzun yıllardır Denizli Sanayi Odası Başkanlığı yapmış olmasına rağmen bir kere bile bir sanayi yatırımının temel atma törenine katılmadığını söyleyen Keçeci, “Artık bir temel atma törenine katılmak istiyorum. Denizli’ye yatırım yapacak önemli sanayi kuruluşları var. Ama onlar da teşvik yasasını bekliyor” dedi.

Söz almadık ama duyum aldık
Teşvik yasası ile ilgili yaptıkları görüşmelerde hiçbir bakanın Denizli için teşvik sözü vermediğine dikkat çeken Keçeci, “Söz almadık ama önemli bir duyum aldık. Özellikle bu teşvik yasasında OSB’ler illerin teşvik sıralamasından bir derece düşük bölge olarak görülecekmiş. Denizli teşvik sıralamasında 2. Derece il olarak gösterilse bile sanayi bölgelerimiz 3. Bölge yani Denizli’ye göre daha fazla teşviklenecek bölge olacak. Bu da yatırım bekleyen sanayicilerin önünü açacak. Çardak organize Sanayi Bölgesi’nde çok büyük bir MDG fabrikası yatırım yapmayı bekliyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı