Denizli, tekstil atığını dünyaya pazarlıyor

Aslen Kayserili olan tekstilci Necmi Oğuz, Denizli’de kurduğu fabrikası 2010’daki krizden ciddi oranda etkilenince tekstil atıklarından iplik üretmeye karar verdi. Şimdi halk arasında paçavra olarak tekstil atığından yaptığı ipliği dünyanın dört bir yanına pazarlıyor
/ DENİZLİHABER / 25 Mayıs 2012 Cuma, 15:53
Geri dönüşümü kağıt, ambalaj, mukavva atıklarının toplanıp ekonomiye geri kazandırılması olarak biliriz hepimiz. Oysa, RASYO Tekstil Sahibi Necmi Oğuz Türkiye’de ilk kez tekstil atıklarından geri dönüşüm iplikleri (RECYCL) üretip tüm dünya pazarlayıp adını duyurmuş, ancak yıllardır tekstilin anavatanı Denizli hala bu konuda duyarsız.
Geri dönüşüm; Kağıt, ambalaj ve mukavva atıklarının toplnıp ekonomiye geri kazandırılması olarak bilinir. Tekstilin anavatanı Denizli’de yaşıyoruz. Geri Dönüşüm İplik (RECYL) duydunuz mu hiç? RASYO Tekstil sahibi Necmi Oğuz, Türkiye’de ilk kez tekstil atıklarından geri dönüşüm iplikleri (RECYCL) üretip tüm dünyaya pazarlayıp adını duyurduğu halde, Denizlili tekstilcilerin bu konuya duyarsız kaldıklarını söylüyor. Necmi Oğuz RECYL ipliğin kullanılarak Türk ekonomisine çok büyük girdiler sağlanacağının altını çiziyor.
KENDİ İŞİNİN PATRONU OLDU
Aslen Kayserili olan Necmi Oğuz, işletme mezunu. Uzun zaman eğitimiyle alakalı (Delongei, Sabancı Holding ve Limak Holding) gibi büyük firmalarda çalışmasına rağmen kendi işini yapıp, bu birikimlerini kendi işine aktarmak isteğiyle Denizli’ye gelip, 2008 Yılında Rasyo Tekstil’i kurdu. Oğuz, “Şirketimizin kuruluşu 2008 yılı, ama sektörel olarak başlangıç yılına baktığımız zaman 1955-1960’lı yıllardan dede mesleği olarak başlamış bir sektör işletmesiyiz. Tekstilin neresindeyiz diyecek olursanız hammadde boyutundan başlayıp bunun ipliğe dönüştürülme safhasından ipliğe dönüşmüş olan halinden dokumacılarına bütün iç piyasada ve dış piyasadaki tedarik noktası olarak tedarikçi firma olarak faaliyet göstermekteyiz” dedi.
RASYO İÇ VE DIŞ PAZARDA İDDİALI BİR İSİM HALİNE GELDİ
Rasyo Tekstil Sahibi Necmi Oğuz, iyi bir ekiple kısa zamanda iç ve dış pazarda iddialı bir isim haline geldiklerinin altını çizdi. Oğuz, “Bu faaliyetlerimize sadece Türkiye içerisinde değil yurtdışında da aynı şekilde devam ettiriyoruz. Burada hammaddesinin ve iplik boyutunda bu tedarik sistemimiz devam ediyor. Sektördeki geçmişin vermiş olduğu bilgi ve tecrübelerinden şu anki mevcut olan ekip çalışmasıyla piyasadaki bütün kanalları zorlayarak ki geçtiğimiz yaşanmış olan pamuktaki dalgalanmadan dolayı ürünlerimizdeki tercih olayı daha da yoğunlaşmıştır. Bu iş içerisinde tecrübemize olan güvenimiz piyasadaki bugüne kadar olan profesyonelce yapmış olduğumuz çalışmalar iş ve dış piyasadaki tercih unsuru olarak Rasyo’yu ortaya çıkartmıştır. Ekip çalışmasıyla bugün Türkiye piyasasında ve dış piyasada Rasyo’nun ciddi bir isim çalışması ön plana çıkmıştır. Her geçen gün de bu satıştaki kanalları daha iyi değerlendirip biraz daha ileriye doğru gitmekteyiz” şeklinde konuştu.
KRİZLER FIRSATLARI DOĞURUR
2010 Yılında yaşanan kriz ve ardından pamuğa ve ipliğe gelen zamdan sonra işlerinin sekteye uğramaya başladığından söz eden Necmi Oğuz, çaresiz kaldıklarını hissettikleri bir anda geri dönüşüm ipliği (RECYL) üretmeye başladıklarından söz ederek, bazen krizlerin fırsatlar yarattığını ifade etti. Oğuz, “2. Dünya Savaşı sırasında Almanlar bu geri dönüşüm ipliklerini üretip kullanmaya başlamışlar. Savaş yıllarında zor durumda olan Almanlar’ın yaptığı bu işi biz neden yapamayız diye düşündüm. Tekstil atıkları Türkiye’de olduğu gibi Denizli’de ya yakılıyor ya da atılıyor. Bu kadar tekstil atığını ekonomiye geri kazandırmak mükemmel olur diye başladık ve hayallerimizi gerçekleştirdik. Şu an gerçekten küçümsenmeyecek bir iş yapıyoruz ve bu konu da asla mütevazi olmayacağız. Yaptığımız iş aynı zaman da sosyal sorumluluk projesinde olan ciddi bir iş” dedi.
HER TÜRLÜ ATIK BEZİ GERİ DÖNÜŞÜM İPLİĞİ (RECYL) YAPABİLİRİZ
Necmi Oğuz yaptıkları işin Türkiye ekonomisi için çok ciddi bir iş olduğunun altını çizerken, “Tekstil atıkları hurdacılar tarafından toplanıp şekil ve tiplerine veya karışımlarına göre sınıflandırılır. Ardından bu atıklar tiftikleme makinesine atılırlar. Bazı tekstil atıklarından keçe ve temizlik aracı yapılabilmektedir. İplik atıkları doğal hammaddelerle karıştırılarak prosese yeniden sokulabilir. Naylon, polyester gibi termoplastik lifler içeren tekstil atıkları eritme ve yumuşatma işlemiyle plastik kısım alındıktan sonra geri dönüştürülebilir. Bugün internet ortamında olsun ya da fuarlara katılarak birçok yerde yurtdışında da aynı şekilde bu recycl (geri dönüşüm) ipliğini piyasaya insanlara daha iyi tanıtmak daha fazla kullandırarak aracı olmak için çalışıyoruz.” ifadelerinde bulundu.
İÇ VE DIŞ PAZARDA YOK SATIYORUZ TEKSTİL ŞEHRİ DENİZLİ RAĞBET ETMİYOR
Recycl ipliğini ürettikleri günden bu yana iç ve dış pazarda ciddi rağbet gördüklerini belirten Necmi Oğuz, Tektil şehri Denizli’den hiç rağbet görmediklerini söyledi. Oğuz, “Özellikle burnumuzun dibindeki Uşak’tan ciddi alıcımız var. Dünyanın her yerinden önemli müşterilerimiz var. Ancak tekstilin anavatanı Denizli’de ne tanınıyoruz, ne de rağbet görüyoruz. Bu da bizi ciddi anlamda üzüyor. Denizli tekstilinin patronları tekstil için bir şeyler yapma çabasında gibi görünürlerken, bizim yaptığımız işi neden önemsemiyorlar anlamış değilim” şeklinde konuştu.