REKLAMI GEÇ

Otomobili de elektrikli

Otomobili de elektrikli

Son özelleştirmeyle Denizli, Muğla ve Aydın’ın ardından İzmir ve Manisa’nın da enerji dağıtım ve satış ihalesini alan Bereket Enerji Grubu’nun Yönetim Kurul Başkanı Denizlili İşadamı Ceyhan Saldanlı elektrikli otomobil kullanıyor. Saldanlı, Ege Bölgesi’nin tümünde elektrikli otomobil şarj istasyonları kurmak için AR-GE yaptıklarını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 21 Şubat 2013 Perşembe, 18:17

Denizli Aydın ve Muğla’nın ardından İzmir ve Manisa’nın elektrik dağıtımını gerçekleştiren Gediz Elektrik AŞ’nin özelleştirmesini de kazanarak Ege’de enerji devi haline gelen Bereket Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Denizlili İşadamı Ceyhan Saldanlı’nın otomobili de elektrikli.

Türkiye’nin 4 bir yanına yayılmış 16 hidroelektrik santralinin yan sıra, rüzgar ve güneş enerjisi santrallerine de sahip Denizlili Enerji Devi Bereket Grubu’nun tecrübeli patronu Saldanlı, geçtiğimiz yıl elektrikli otomobil üretimine başlayan firmayla anlaşarak çevre dostu farkındalık yaratmak için kendisine ve şirketine toplam 6 elektrikli otomobil aldı.

4,5 LİRAYA 150 KİLOMETRE
4,5 liraya 150 kilometre yol giden, sesiz ve zehirli gaz salınımsız araçların sanıldığının aksine sanıldığının aksine yüksek torklu, güçlü ve hızlı otomobiller olduğunun altını çizen Saldanlı, “Hem doğa dostu, hem sessiz, hem ekonomik, hem de ulaşımda bizi dışa bağımlılıktan kurtaracak ‘yakıtsız’ bu araçları, çevremize örnek olalım diye aldık. Birini de ben kullanıyorum. Gayet memnunum. Değeri henüz anlaşılmadıysa da ileride yaygınlaşacaktır diye düşünüyorum” dedi. Saldanlı elektrikli otomobilini şehir içi ulaşımında kendi kullanıyor.

ÇEVRE DOSTU
Karbon monoksit salınımının çevreye ve iklime çok büyük zararları olduğuna dair bilim adamlarının uyarılarını hatırlatan Saldanlı, bu nedenle mümkün olan en kısa sürede tüm araçlarını elektrikli araçlara çevirme isteği içinde olduklarını dile getirdi.

CARİ AÇIK BİLE DÜŞER
Türkiye’nin 2012 yılında 70 milyar dolar enerji/yakıt ithalatı gerçekleştirdiğine dikkat çeken Saldanlı, “Cari açık büyük. En büyük bölümünü de bu tarz kalemler oluşturuyor. Elektrikli otomobiller ve doğal olarak yüzde yüz yerli üretim elektrik sayesinde Türkiye önemli bir yarasını sarabilir” diye konuştu. Fransa’da elektrikli araçların satışının geçen yıl 2 milyon adeti geçtiğini dile getiren Saldanlı, Türkiye’de araçlara ilginin beklenilen düzeyde olmadığını söyledi.

EN BÜYÜK SORUN AKÜ ÖMRÜ VE ŞARJI
Elektrikli otomobillerin önündeki en büyük sorunun akü ömrü olduğunun altını çizen Saldanlı, otomobil sektörünün 1900’lü yılların başından bu yana çok büyük ilerleme kaydettiğine ve elektrikli otomobillere kadar ulaştığına değinerek, bu sorunun da kısa süre içinde çözümünü arzuladıklarını söyledi. Saldanlı, “Araçların tek sorunu akü ömrü. Sektör bunu bir şekilde çözerse, ilgi artar” dedi.

ŞARJ İSTASYONLARI İÇİN AR-GE YAPILIYOR
Özellikle otoparklarda kurulmak üzere Ege’nin genelinde şarj istasyonları için bir süredir AR-GE çalışması yürüttüklerini dile getiren Saldanlı, “Ege’nin tümünde elektrikli otomobiller için şarj istasyonları kurmayı düşünüyoruz. Ancak nihai kararı araştırma sonuçlarından sonra vereceğiz” diye konuştu.

ELEKTRİKLİ KAMYON ÜRETTİLER
Bereket Grubu mühendislerinin normal yakıtlı bir kamyonu dönüştürerek elektrikli kamyon haline getirdiklerini söyleyen Saldanlı, bu konudaki test çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Test aşamaları bekledikleri gibi giderse, baraj inşaatlarında elektrikli kamyonlar kullanmak istediklerini dile getiren Saldanlı, “Biz bu çalışmalardan umutluyuz. Barajların yapımında elektrikli kamyonlar kullanılsın istiyoruz” dedi.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİL ÜRETİMİNDE GEÇ KALINMAMALI
Denizlili İşadamı Saldanlı, otomobil sektöründe söz sahibi ülkelerinin dünyanın ekonomik açıdan en ileri ülkeleri olduğuna dikkat çekerken, Türkiye’nin bu ışığı zamanında görmediği için sektörün dışında kaldığını hatırlattı.

Elektrikli otomobil üretimi konusunda aynı hataların yapılmaması gerektiğini düşündüğünü belirten Saldanlı, “Dileriz Türkiye elektrikli otomobil fabrikaları konusunda erken davranır. Mevcut yakıtlı motor sistemleri karmaşık, ileri teknoloji ve dolayısıyla büyük maliyetlerle kurulan fabrikalarda üretiliyor. Ancak elektrikli motor sistemi daha kolay ve çok büyük maliyetlere sahip yatırım gerektirmiyor. Bu nedenle Türkiye elektrikli otomobil üretiminde lider ülkelerden biri olabilir” dedi. Saldanlı, otomobil üretimi konusunda şu an için bir yatırım ya da planlama düşünmediklerinin de altını çizdi

Yorumlar

aydem AR_GE   -  Bağlantı 22 Şubat 2013, 08:41

Biz Yaparsak En İyisi olur sırada …….var bekleyin!

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı