REKLAMI GEÇ

İlk 500 listesine Denizli’den 12 firma

İlk 500 listesine Denizli’den 12 firma

Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl açıklanan Türkiye’nin ilk 500 firması arasına 2014 yılı verilerine göre Denizli’den 12 firmanın girdiğini açıkladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Haziran 2015 Salı, 13:11

İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl açıklanan Türkiey’nin ilk 500 firması arasına 2014 yılı verilerine göre 12 Denizlili firma girdi.

Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Denizli’nin 2013 yılında İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasına giren firma sayısının da 12 olduğunu hatırlatarak, “2014 yılı verilerine göre de 12 firmanın listede yer aldığını gözlemliyoruz. Listeye giren 12 firmadan 5’i kablo ve bakır tel, 2’si demir-çelik, 2’si gıda, 2’si tekstil ve 1’i inşaat sektöründe faaliyet göstermektedir. Son 5 yılın verilerini değerlendirdiğimizde, ilk 500 firma sıralamasına 10-12 firmanın girdiği görülmektedir. Firmaların üretim yapılarını değerlendirdiğimizde, Denizli sanayisinin, ileri teknolojiye sahip, katma değerli ürünler üretiminde büyük bir atılım gösterdiğini görüyoruz” diye konuştu.

İlk 500 ve İkinci 500 firma anketleri birlikte değerlendirildiğinde tekstil sektörünün halen Denizli için birinci konumda olduğunu dile getiren Özer, “Bu yıl İlk 500 sıralamasından bir kağıt firmamız azalmıştır. Buna karşın geçtiğimiz yıl ikinci 500 firma sıralamasında birinci olan tekstil firmamız ilk 500 sıralamasında yer almayı başarmıştır. Zaten tekstil sektöründeki firmalarımız, geçtiğimiz yıllardaki ikinci 500 listesinde 6-7 firma ile temsil ediliyordu. Dolayısıyla da Denizli’nin halen birinci önceliği tekstildir ve halen ilimizden yapılan ihracatta birinci sıradadır.” dedi.

Türkiye’nin en büyük firmaları arasına giren firmaların aynı zamanda ihracat yapan firmalar olduğuna da dikkat çeken Özer, “Denizli ekonomisi, sektör çeşitliliğini sürdürmeyi başarmış bir şekilde ekonomiye katkı sağlamaya devam etmektedir.” şeklinde konuştu.

KEÇECİ: “TABLO SANAYİNİN SORUNLARINI ÖZETLİYOR”
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci de, İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan kümülatif rakamlarda, en büyük 500 şirketin 2014 net satışlarının 2013 yılına oranla %3.9 oranında bir artış gösterdiğinin gözlendiğini, net satışlarda yaşanan artışın yavaşlamasının ve son 2 senedir yıllık enflasyon oranlarının altında kalmasının, uzun zamandır Türk sanayisi ile ilgili dile getirilen sorunları özetler nitelikte olduğunu söyledi.

ISO 500 ile ilgili yaptığı açıklamada bu konunun da altını çizen DSO Başkanı Keçeci, “İlk açıklamalara göre ilk 500 şirketin borçlarının arttığı, kur farklarından etkilendikleri ve bu sebeplerin bilançolarında negatif yönde değişikliklere sebep olduğu görülüyor. Kar eden şirketlerimizin sayısı da, karları da azalıyor. Ne yazık ki yabancı paralarla ilgili riskler ortadan kalmış değil; kur farkı riski önümüzdeki süreçte de devam edecek ve bu sebeple firmalarımızın bu yönde tedbiri elden bırakmaması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Listede yerini iyileştiren firmaların ikisinin tekstil sektöründen ve ikisinin de kablo ve bakır tel sektöründen firmalar olduğuna dikkat çeken Keçeci, “Bu trendin ikinci 500’de de kendini göstereceğini ve özellikle tekstil ve kablo firmalarının ikinci 500 listesindeki yerlerini de iyileştireceklerini düşünüyor. İnşaat sektörünün tek Denizlili temsilcisi Denizli Çimento, geçen sene yakaladığı yükseliş ivmesini bu sene de sürdürüyor. 45 sıra birden yükselen şirket 392. sırada kendine yer buluyor” dedi.

Denizli’nin durumu hakkında da yorum yapan Keçeci, “Anadolu’daki birçok ilin yerinde saydığı görülüyor. Biz Denizli olarak da uzun zamandır şirketlerimizi yeteri kadar büyütemiyoruz. Bu konjoktürde istikrarımızı korumamız güven verici ancak biz Denizli’ye yapılacak yeni yatırımlarla, hem bu listelerde hem de istihdamda bir sıçrama görmek istiyoruz” dedi.  

KOCASERT: GURUR VERİCİ
İSO 500’de Denizlili 12 firmanın yer almasını Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili ve Denizli İhracatçılar Başkanı Süleyman Kocasert de yaptığı yazılı bir açıklamayla değerlendirdi.

Denizli’nin kent olarak Türkiye ekonomisine yön veren iller arasında yer almasının gurur verici olduğunu belirten Kocasert, “Bu gurur, farklı kuruluşların yayınladığı istatistiklerle veri olarak karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından 2014 yılının en yüksek ilk 1000 ihracatçı firması ilan edilmişti ve Denizli ilk 1000’de 24 firma ile temsil edilmişti. Bu defa İstanbul Sanayi Odası tarafından Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu – 2014 araştırması açıklandı ve Denizli bu listede 12 firma ile yer aldı.  Bu 12 firmanın dağılımına baktığımızda, bakır, yem, gıda, tekstil, hadde, kağıt sanayi, kablo, çimento gibi farklı sektörlerde faaliyet gösterdiklerini görüyoruz. Bu da gösteriyor ki, Denizli ekonomisi farklı sektörler üzerine kurulmuş ve kendisini geliştiriyor durumda. Sektörel çeşitlilik şüphesiz kent ekonomisinin sağlıklı yapısına işaret ediyor” dedi.

Denizli’de büyük firmaların faaliyet göstermesinin önemine vurgu yapan Kocasert, “Denizli’de çok başarılı ancak kobi düzeyinde aile firmaları mevcut. Denizli ihracatının da ilk 8’de olmasındaki başarısının bir diğer sebebi de bu kobilerdir. Ölçek ekonomisinde yaşanan sorunların çözülmesi halinde, büyük sanayi şirketlerinin kurulması sağlandığı vakit Denizli İSO 500’de değil 12, 20-30 firma ile temsil ediliyor olması asla hayal değil. Bu bağlamda Denizli’ye yapılacak yatırımların çok önemli olduğunu, yatırımların hemen ardından çok büyük gelişimlere hazır şirketler bakımından Denizli’nin büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtmek isterim. Büyük ölçekli firmalar, etkileşim içerisinde oldukları başka yan sektörlerin de gelişmesine zemin hazırlıyor. Böylelikle sadece kendi bünyelerinde değil, ilişki içerisinde oldukları diğer firmalarında gelişmesini ve istihdam imkânlarının genişlemesini sağlıyorlar.Denizlimizi temsil eden ve bize bu gururu yaşatan 12 firmamızıcanı gönülden kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. Ümit ediyoruz ki Denizlili firma sayımız önümüzdeki yıllarda daha da çok olur.

İŞTE O FİRMALAR
Erbakır Elektrolitik Bakır Mam. S. T. A.Ş. (23. Sırada)
Abalıoğlu Yem Soya ve Tek. S.ve T. A.Ş. (54. Sırada)
Kocaer Haddecilik San. ve Tic. Ltd. Şti. (111. Sırada)
Aynes Gıda Sanayi Tic. A.Ş. (161. Sırada)
Menderes Tekstil San. ve Tic. A.Ş. (162. Sırada)
Nexans İletişim End. Ve Tic. A.Ş. (219. Sırada)
Seval Kablo Aydınlatma Cihazları İth. İhr. San. ve Tic. A.Ş. (233. Sırada)
Kar-Demir Haddecilik S. ve T. Ltd. Şti. (258. Sırada)
Pamukkale Kablo San. Ve Tic. A.Ş. (305. Sırada)
Denizli Çimento San. ve Tic. A.Ş. (392. Sırada)
Atom Kablo San. Ve Tic. A.Ş (436. Sırada)
Gamateks Tekstil San. ve Tic. A.Ş. (445. Sırada)

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı