REKLAMI GEÇ

KOCASERT CNBC-E’DE İHRACATI DEĞERLENDİRDİ

KOCASERT CNBC-E’DE İHRACATI DEĞERLENDİRDİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, CNBC-e TV’de Melda Yücel Kocaalp’in sunduğu “Finans Cafe”ye konuk oldu. Kocasert, global ekonomide yavaşlama sinyalleri güçlenirken, ihracatçının stratejisini değerlendirdi. Kocasert 2014’ün kötü senaryonun yaşandığı bir yıl olduğunu belirterek, “İhracattaki yavaşlama, Türkiye’nin dinamikleriyle ilgili değil, dünyadaki gelişmelere bağlı” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Ekim 2014 Pazartesi, 16:11

CNBC-e TV’de yayınlanan “Finans Cafe”ye konuk olan TİM Başkanvekili ve DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, Melda Yücel Kocaalp’in sorularını yanıtladı. Global ekonomide yavaşlama sinyalleri diğer yandan Ortadoğu’da jeopolitik riskler devam ederken, Türkiye ihracatındaki yavaşlamayı değerlendiren Kocasert, “İhracat artış hızı ile eleştiri getirilebilir ama çevremizde yaşanan çok ciddi jeopolitik sorunlar var. İhracatta iyi senaryo kötü senaryo vardır. Ne yazık ki 2014 yılı kötü senaryonun yaşandığı bir yıl oldu. Bizim en çok ihracat pazarımız Irak. Bu ülkeye 12 milyar dolar bir ihracatımız var. 15 milyar dolar ihracatı da hedeflemiştik. Bugün yüzde 50 kayıp yaşadığımızı anlatıyoruz. Yüzde 50 gerçekten çok önemli bir kayıp. Irak’taki gelişmeler, kuzeyimizde Ukranya’daki durum ile ABD’deki ekonomik gelişmeler ve en büyük geleneksel pazarımız Avrupa’nın bir türlü arzu edilen performansa ulaşamaması bizim ihracatımızdaki yavaşlamayı da beraberinde getirdi” dedi. 

Türkiye ihracatındaki yavaşlananın kendi dinamiklerinden değil, dünyadaki ekonomik konjektürel gelişmelere bağlı olarak hız kestiğinin altını çizen Kocasert, sunucunun cari açığın artması ve ihracattaki artış hızının ithalat artış hızının gerisinde kalmasını nasıl değerlendirdiği ile ilgili sorusunu da, şöyle yanıtladı:
“İthalattaki artış, ihracatı artırma gayretlerinden kaynaklanıyor. Lüks tüketime yönelik harcamalardan ziyade ithalatın ana kalemini enerji ve hammadde oluşturuyor. Dünyada enerji ve hammadde fiyatlarındaki gelişmelere bağlı ve paralel olarak da ithalatımız zaman zaman artıyor, zaman zaman da azalma gösteriyor. Son yıllarda ithalatımız ihracatımıza göre daha fazla arttı. Ancak, daha fazla ihracat etmek için daha fazla enerji tüketiyoruz. Daha fazla enerji tüketimi ile beraber daha fazla hammadde ithal ediyoruz. İthalatımız da göreceli olarak yükseliyor.”

“CARİ AÇIKTAKİ GELİŞME SEVİNDİRİCİ”
Türkiye’nin cari açık açısından son yılların en parlak dönemini yaşadığını vurgulayan Kocasert, “Beklentilerin ötesinde olumlu gelişmeler var. İthalat tahminlerin daha altında, ihracat tahminler düzeyinde yürüyor. 60 milyar dolara yakın cari açık öngürülürken bu rakam 50 milyar doların altında kalacak gibi. Bu da sevindirici gelişme” dedi.

“AMERİKA YENİDEN CAZİP BİR PAZAR OLABİLİR”
TİM olarak ABD’ye düzenledikleri gezide umut verici gelişmelerin yaşandığına da dikkat çeken Kocasert, “2000’li yılarda kaybetmeye başladığımız Amerika pazarı artan maliyetler ve yükselen fiyatlarla birlikte tekrar bizim için cazip hale gelmeye başladı. Amerikalı alıcıların da Türkiye’ye yeniden yöneldiğine dair çok ciddi duyumlar alıyoruz. Amerika, Türkiye için tekrar cazip bir pazar olabilir. Ayrıca, Japonya ile imzaladığımız serbest ticaret anlaşması ihracatçı için olumlu bir gelişme” diye konuştu.

“İNOVASYON CARİ AÇIK KADAR ÖNEMLİ”
Gereksiz ithalatın önünün kesilmesine pek çok çevre tarafından olumlu bakıldığını belirten Kocasert, yerli sanayicinin korunması açısından bunun önemli olduğunu kaydetti. Türkiye’nin cari açık kadar önemli bir diğer sorunun ise inovasyon açığı olduğuna dikkat çeken Kocasert, “2023 ihracat hedefini tutturabilmemiz için, bugün yaptığımız üretimden, en az 3 kat fazla üretim yapmalıyız. 2023 yılı hedefini tutturmak için sadece daha fazla üretmek yetmez, daha nitelikli üretim yapmak gerekiyor. O nedenle inovasyona önem veriyoruz. Bugüne kadar yalnızca İstanbul’da yaptığımız inovasyon toplantılarını, bundan sonra İzmir, Ankara ve Gaziantep’te de yapacağız” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı