REKLAMI GEÇ

Sanayinin duayeni uğurlandı

Sanayinin duayeni uğurlandı

Denizli’de geçtiğimiz cuma günü vefat eden Erikoğlu Holding’in kurucusu hayırsever işadamı Ahmet Nuri Erikoğlu gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı.

/ DENİZLİHABER / 3 Ocak 2010 Pazar, 18:03

Denizli’de geçtiğimiz cuma günü vefat eden Erikoğlu Holding’in kurucusu hayırsever işadamı Ahmet Nuri Erikoğlu gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı. Cenazede oğlu Sedat Erikoğlu, babasının on yolculuğuna uğurlarken gözyaşlarını tutamadı. Bir süredir şeker hastalığı ve kalp yetmezliğinden dolayı tedavi gören ve Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yaşamını yitiren 87 yaşındaki Erikoğlu için dün Delikliçınar Yeni Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Törene Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, işadamları, siyasi parti temsilcileri, Erikoğlu Holding çalışanları ve yakınları katıldı. Yoğun katılımı olduğu cenaze töreninin ardından Erikoğlu, Asri Mezarlık’ta toprağa verildi. Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci’nin kayınpederi olan Erikoğlu, Er-Bakır Elektrolitik Bakır Mamülleri AŞ, Erikoğlu Emaye Bakır Tel Sanayi AŞ, Erikoğlu HES AŞ, Erikoğlu Elektrik Sanayi Ticaret AŞ, Erikoğlu Petrol Ürünleri Turizm ve Ticaret AŞ ve Akademi Göz Hastanesi gibi birçok şirketi bünyesinde barındıran Erikoğlu Holding’in kurucusuydu. Denizli Sanayi Odası’nın kurucu üyesi olan Erikoğlu, Oda Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği, Oda Meclis Başkanlığı görevini uzun süre yürütmüştü. Denizli’de yaptırdığı Erikoğlu İlköğretim Okulu ve Erbakır Fen Lisesi gibi arkasına önemli hayırlar bırakan Ahmet Nuri Erikoğlu, evli ve 4 çocuk babasıydı.

AHMET NURİ ERİKOĞLU

2000‘li yılların modern Erikoğlu Grubunun temelleri, 1937 yılında iş hayatına Denizli Kaleiçi Bakırcılar Çarşısında dövmecilik yaparak başlayan sanayi duayeni Ahmet Nuri Erikoğlu tarafından atıldı. O yıllarda yalnız çekiç ve birkaç aletle teknoloji kullanmaksızın kazan, tencere, tepsi, sini gibi bir evde mutfak eşyası olarak ne bulunması gerekiyorsa, Ahmet Nuri Erikoğlu tarafından bilek gücü ile yapıyordu. Matematiği çok iyi kullanan Ahmet Nuri Erikoğlu kısa zamanda diğer bakır ustalarının arasından sıyrıldı ve işini büyüterek dövmecilikten o zamanlarda çok önemli bir yenilik olan sığamacılığa geçti. (bakır eşyayı kalıp üzerinde üretmek). Kısa zamanda tüm Ege bölgesine İzmir, Aydın, Muğla, Isparta’ya mal satmaya başladı. 1959 yılında İstanbul’da bakır elektroliz tesisi (Elektrobakır) kuruldu. Bu tesiste levha bakır üretiliyor, Denizli’ye geliyor ve burada sığama yapılıyordu. 1970’lerde ise artık seri üretime geçildi. Daha sonra üretilen bakırın tel haline getirilmesi kararını aldı. O dönemde bu işi yapan sadece gayrimüslimlerdi. Ahmet Nuri Erikoğlu’nun ürettiği bakır teller özellikle İstanbul piyasasına satılmaya başlandı. Yerli iş gücünü ortağı Mehmet Ergür ile birlikte akılcı bir eğitimle çok iyi kaynaştıran Ahmet Nuri Erikoğlu, karşısında bakır tel üretimini tekellerinde tutan azınlıklar da piyasada fazla dayanamadılar ve piyasadan çekildiler. İstanbul’a satılan telin üzerine plastik kaplanıp Denizli’ye geriye satılması üzerine Denizli’de kablo üretilmesine karar verildi. Böylece Ergür Kablo kuruldu. Bakır tel imalatı devam ederken Ergür Kablo’da kendi çapında büyümeye başladı ve 80’li yıllarda Türkiye’deki kendi sektöründe en büyük 5 fabrika arasına girdi.
1980’lerde Ahmet Nuri Erikoğlu’nun en büyük hayali kendi bakırını kendi üreten, sonunda da bakır tel haline getiren entegre bir tesis kurmaktı. Bu düşüncelerle 1980’li yıllarda Erbakır temelleri atıldı. Erbakır‘da 1985 yılında Abalıoğlu ile ortaklık tesis edildi. Şu anda Erbakır, Denizli’nin en büyük sermayeli kuruluşu ve Türkiye’nin konusunda 2. büyük tesisi durumuna gelmiştir. Erikoğlu Grubunun girişimcilik ruhu diğer sektörlere de yansımıştır. Grup aynı zamanda emaye bakır tel, tekstil, petrol, elektrik malzemeleri sektörlerine de girmiştir.

Ahmet Nuri Erikoğlu’nun bazı sivil toplum çalışmaları aşağıda özetlenmiştir:
Denizli 1. Sanayi Sitesi Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı.
Denizli 2. Sanayi Sitesi Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı.
Denizli Sanayi Odası Kurucu Üyesi
Daha önceden İzmir Sanayi Odasına bağlı şube olarak faaliyette bulunan sanayicilerle birlikte hareket ederek Denizli’de bağımsız sanayi odasında kurulmasında öncülük yapmış ve 1987 yılına kadar Meclis Başkanlığı görevinde bulunmuştur.
Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi
Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili
Denizli Sanayi Odası Meclis Üyesi
Denizli Sanayi Odası Meclis Başkanı

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı