REKLAMI GEÇ

Ekiz’den MÜSİAD’a enerji brifingi

Ekiz’den MÜSİAD’a enerji brifingi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Denizli Şubesi Enerji ve Çevre sektör kurulu toplantısı Akgün Elektrik ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Sektör Kurulları Başkanı İsmail Biltekin başkanlığında yapılan toplantıda enerji sektörünün geleceği, sorunları ve çözüm önerileri konusunda işadamlarına Denizlihaber.com yazarı katılan SMA Enerji Genel Müdürü Serdar Ekiz sunum yaptı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Akgün Elektrik&Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akgün “Yıllık yüzde 6 gibi bir büyüme…

/ DENİZLİHABER / 19 Mart 2013 Salı, 14:42

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Denizli Şubesi Enerji ve Çevre sektör kurulu toplantısı Akgün Elektrik ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Sektör Kurulları Başkanı İsmail Biltekin başkanlığında yapılan toplantıda enerji sektörünün geleceği, sorunları ve çözüm önerileri konusunda işadamlarına Denizlihaber.com yazarı katılan SMA Enerji Genel Müdürü Serdar Ekiz sunum yaptı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Akgün Elektrik&Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akgün “Yıllık yüzde 6 gibi bir büyüme ile dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan Türkiye’de enerji ithalatının bütçede yüksek bir pay aldığının farkındayız. Hem ithalatın azaltılması, hem de temiz enerji kaynaklarının kullanımının arttırılması için çalışmalar yapmak zorundayız. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz toplantımızda yapılabilecek çalışmalar hakkında üyelerimizle istişareler yapacağız” dedi.

İHTİYAÇ 2 KATINA ÇIKACAK
MÜSİAD Denizli Şubesi Sektör Kurulları Başkanı İsmail Biltekin, “Türkiye’de yaşanan bu hızlı büyüme ivmesi; enerjideki dışa bağımlılığı arttırmakta, cari açığı tetiklemektedir. Cari açığın en büyük nedenleri doğalgaz ve petrol ithalatıdır. Bu minvalde güneş ve rüzgardan enerji üretimi cari açığın önlenmesinde fazlasıyla etkili olacaktır” diye konuştu.

ELEKTRİK ÜRETİMİMİZİN YÜZDE 45’İ DOĞALGAZ SANTRALLERİNDEN
Toplantıya katılan SMA Enerji Genel Müdürü Serdar Ekiz “Türkiye yıllık yüzde 6 büyümeyle Dünya’nın en hızlı büyüyen ekonomisi. Bu hızlı büyümenin neticesi olarak Türkiye elektrik tüketimi 2012 yıl sonu itibariyle 240 milyar kwh tüketime ulaştı. Son 10 yılda tüketim 2 kat arttı. Böylesi bir büyümeyi karşılamak için her yıl ortalama 5 milyar $ yatırıma ihtiyaç var. 2023 yılı hedefimiz 500 milyar kwh. Yani bugünkü tüketimimizin 2 katı. 57 bin MW kurulu güç yaklaşık 100 bin MW’a ulaşacak. Böyle bir süreçte doğalgaz en büyük enerji kaynağı. Üretimimizin yaklaşık yüzde 45’i elektriğimiz hala doğalgaz santrallerinden karşılanmakta. Hem doğalgaz bağımlılığından kurtulmak hem de yerli kaynakları kullanarak elektrik üretimi çok önemli bir mesele. Bu meseleyi çözerken enerji verimliliği de önümüzde büyük bir fırsat olarak durmakta. Yaklaşık 30 milyar dolarlık bir kazançtan bahsediyoruz. Yerli kaynaklarımız sınırlı olduğu için ithalata verdiğimiz rakam 60 milyar seviyelerinde. Bu oran şu anda toplam ithalatın yüzde 25’i ile Cumhuriyet tarihinin en üst seviyesinde. Doğrudan cari açık sebebi olması münasebetiyle de ekonomimizi kırılgan yapan bir durum. Sıcak para girişi olmasa finansmanı sorun yaratacak” dedi.

TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİ DAHA YÜKSEK
Üyelerden ve uzmanlardan alınan görüşmeler sonucunda toplantıdan çözüm önerileri çıktı “Enerji verimliliği Türkiye’nin en önemli meselesidir. Yapılacak iyileştirmelerle sanayi ve konutlarda enerji tüketimi yaklaşık yüzde 20 azaltılabilir. Hükümetimiz iyileştirmelerin finansmanı konusunda devlet bankaları kanalıyla hibe ve düşük faiz desteği sağlamalıdır. Yerli kaynak kullanımı teşvik edilmelidir. Bu konuda hidro, rüzgar ve güneş’ yatırımları çevreyle uyumlu bir kaynak olarak daha da önemlidir. Güneş enerjisi Avrupa’nın uzun zamandır gündeminde olan fakat Türkiye’de henüz konuşulmaya ve küçük küçük uygulamalara başlanılan bir konudur. Türkiye’nin güneş potansiyeli açısından Avrupa’dan çok daha verimli bir bölge olduğu aşikardır. Kendi tüketimi olan bir işletmenin bulunduğu alanda kendi elektriğini üretmesi hem verimlilik hem de kendi elektriğini üretme açısından son derece önemlidir. Sanayiciler bu konuda daha da istekli olmalıdır. Diğer bir kaynak da yerli linyittir. Isı ve elektrik tüketimi yüksek olan işletmelerde mutlaka kombine sistemlerin fırsatları değerlendirilmelidir” denildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı