Tan’dan Denizli’ye özel havaalanı önerisi

Sanayici İbrahim Tan, “Türkiye’nin en pahalı uçak biletini satın alıyoruz. Kış boyunca sürekli olarak uçuşlar iptal ediliyor. Charter uçuşumuz yok, yıllardır kent merkezine yakın bir bölgeye havaalanı yapılsın istiyoruz ama olmuyor” diyerek Denizlili işadamlarına çağrıda bulundu; “Gelin hep birlikte Denizli’ye özel havaalanı yapalım. Bu yatırım için kimseyi bulamazsam, kendim yapacağım” dedi.
/ DENİZLİHABER / 15 Mart 2012 Perşembe, 18:16
Fahiş uçak biletleri, hava koşulları yüzünden yaşanılan uçuş sorunları, askeri statü nedeniyle özel hava yolu şirketlerinin yaşadığı güçlükler ve kente olan mesafesi yüzünden yıllardır Denizlili işadamlarının dillendirdiği en büyük sorunlardan biridir Çardak Havaalanı.
Şu ana kadar çözümü devletten bekleyen Denizlili işadamları, kente yeni bir havaalanı yapılmayacağı yönündeki kanaatin ardından kolları sıvadı. İşadamı İbrahim Tan, Denizlili işadamlarına birlikte özel havaalanı yapma çağrısında bulundu. Bulunmakla kalmayıp bir havaalanın maliyeti konusunda kapsamlı bir araştırma yaptı. Fizibilite hazırladı, yöntemi konusunda öneriler oluşturdu ve bunu Denizli gündemine taşıdı.
“Pahalı uçuyoruz, sıkıntılar yaşıyoruz”
İşadamı İbrahim Tan, “Yurtdışından müşterimiz geliyor, kış şartları yüzünden Çardak’a kadar gelen uçak inemeden tekrar İstanbul’a dönüyor. 300 liranın üzerinde ücret ödeyerek İstanbul’a uçuyoruz. Oysa ki özel işletmelerin olduğu alanlarda Denizlililerin üç misli mesafede uçanlar 40-50 liriya uçabiliyor” diye konuşarak yaşanılan temel sıkıntıları anlattı. Denizli’nin yeni yatırım alanlarından birinin de seracılık olduğuna dikkat çeken Tan, yakında Denizlili’nin canlı çiçek üretimini de gerçekleştireceğinin altını çizerek, “Ben artık Denizlili bir işadamı olarak yetiştirdiğim çiçeği aynı gün Hollanda’ya yetiştirebileceğim kargo uçaklarının inebileceği bir havaalanı istiyorum. Daha ucuza uçmak istiyorum, her türlü olumsuz hava şartından etkilenmek istemiyorum” diye konuştu.
Uzun süredir araştırıyorum
İbrahim Tan, bir havaalanın yapımı, maliyeti, teknik yönleri konusunda bir ayı aşkın zamandır araştırma yaptığını söyledi. Isparta’da uçak bakım merkezi yapan ve nedenle kısa süre önce havacılık sektörüne adım atan Tan, “Bu nedenle bilgiye ulaşmam zor olmadı. Artık en azından elimizde Denizli’nin uzun bir süre ihtiyacını karşılayacak bir havaalanı için nasıl bir araziye ve kaç liraya ihtiyacımız olduğunu biliyoruz” diye konuştu.
Nasıl bir havaalanı olacak?
Havaalanının maliyetinin çok rahatlıkla birkaç işadamının üstlenebileceği boyutta olduğunu dile getiren Tan, “Her türlü yolcu uçağı ve kargo uçaklarının inip kalkabilmesi için 3 kilometre uzunluğunda, 50 metre genişliğinde bir pist bize yeterli olacak. Pistin teknik donanımı ve ışıklandırmasının yanı sıra apron, terminal binası, hizmet binaları yapmamız yeterli. Bunun maliyeti ortada” diye konuştu.
Araziyi devlet çözer
Söz konusu havaalanı yapımı için tek parça bir arazi bulmanın daha mantıklı olduğunun altını çizen Tan, bunun için hazine arazilerinin en uygun yöntem olduğunu vurguladı. “Devletin elinde inanıyorum ki böyle bir alan vardır, bulunabilir” diye konuşan Tan, “Arazi bulunsun biz kendi havaalanımızı kendimiz yaparız. Hatta havacılık şirketimin yöneticilerine bu konuda talimat verdim. Finansman hazırlığına bile başladık” dedi.
“Ben bu işi yaparım”
Tan, mevcut arazinin bulunması ile birlikte Denizli’nin bu işin üstesinden gelebileceğini düşünüyor. “Herşeyi devletten beklemeyelim, mademki bu kadar dert yanıyoruz, taşın altına elimizi koyalım. Şu ana kadar olduğu gibi bu konuda da Denizli’nin kendi sorunlarının üstesinden kendi imkanlarıyla çözebileceğini herkese gösterelim” dedi. Tan söylemlerini bir adım daha öteye götürerek, “Kimse girmesi bile tek başına bu alanda yatırım yapmaya kararlıyım”