REKLAMI GEÇ

Uykumatikle ihracatçı oldu

Uykumatikle ihracatçı oldu

Denizlili ev hanımının, çocuklarının gece sürekli üzerini açarak hastalanmasından yola çıkarak ürettiği ve “Uykumatik” adını verdiği ürün, dünyaya ihraç edilmeye başlandı. Ev hanımının buluşu, kriz nedeniyle zor günler geçiren tekstilci eşine umut oldu.

/ DENİZLİHABER / 8 Aralık 2009 Salı, 17:51

İşleri durma noktasına gelen Denizlili Tekstilci Hasan Arpacık, krizde nasıl ayakta kalacağını kara kara düşünürken, imdadına eşinin buluşu yetişti. Soğuk kış günlerinde sürekli üzerini açarak hasta olan çocuğunu doktor doktor gezdiren anne Mürşide Arpacık’ın ‘Uykumatik’ buluşu eşini patron yaptı. Annenin “Ne yapsak da çocuğu hasta olmaktan kurtarsak” düşüncesi sonucu keşfedilen Uykumatik, Rusya’dan Bulgaristan’a, Almanya’dan Fransa’ya kadar çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor.

“Çocuklarım ne yaptıysak sürekli hasta oluyordu. Doktorlar üşütmüş deyip antibiyotik veriyordu. İlaç kullanmaktan çocukların psikolojisi bozuldu” diyen Hasan Arpacık, “Üzerini örtüyoruz 5-10 dakika sonra gene açıyor. Kombiyi sonuna kadar açıp, her gece nöbetleşe uyanıp çocuğun üstünü örtüyorduk. Eşim bir gün, yorganı yatağa dikmeyi önerdi. Oturduk elimize iğne iplik aldık, diktik. Eşimin icadıyla üşütme sorununu çözdük. Kendi ihtiyacımızdan dolayı bu ürünü geliştirdik. Çocuğumuzu nasıl olur da hasta etmeyiz diye arayış içindeyken, bu ürünü bulduk. Uykumatik’ten sonra çocuklarım koca bir kışı hiç hasta olmadan geçirdi” dedi.

Fısıltı gazetesiyle yayıldı ihracata başladı
Bir yıl boyunca ürünü geliştirmeye zaman harcayan Arpacık Ailesi, komşular ve akrabalarına tek tük Uykumatik dikip satmış. Her görenin kendisine de ürün dikmelerini istediğini anlatan Arpacık, “Uykumatik, Denizli yöresinde fısıltı gazetesiyle yayıldı. Farklı illerden de talepler almaya başladık. Baktık ki ilgi büyük patentini aldık. Tekstil krizde zora girince, bez üretimini bırakarak bu işe yoğunlaştık. Daha sonra bazı toptancılara ürün vermeye başladık. İlk başlarda ürünü almakta tereddüt eden veya şaşıranlar oldu. ‘Bu iş tutmaz, git havlu ya da bez üret’ diyen çok kişi oldu. Ama kısa sürede ünümüz her tarafa yayıldı. Siparişlere yetişemez hale geldik. Kısa sürede 15 bin sipariş aldık” dedi.

Türkiye’nin hemen her iline mal satmaya başladıklarını anlatan Arpacık, Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde çalışmalar başlattıklarını söylüyor. Ürünün gördüğü ilgi sonrası, bayilik ve ortaklık teklifleri aldıklarını anlatan Arpacık, 2010 yılında Erzurum’da, Doğu Anadolu bölge müdürlüğü kurmak istediklerini anlatıyor. Soğuk bölgelerin dışında Antalya, Aydın, Muğla ve Adana gibi sıcak illerden de büyük talep aldıklarını kaydeden Arpacık, “Bu illerde kış çok kısa ve hafif geçtiği için soba yakılmıyor. Fakat gecenin ilerleyen saatlerinde, serin hava çocukları hasta ediyor. Uykumatik kullanıp hiç soba yakmayanlar oluyor. Uykumatiği yorgan parasına satıyoruz. Özellikle, dar gelirli ailelerden büyük talep görüyoruz. Yurtlar, yatılı bölge okulları, Kızılay gibi kurumlarla anlaşmak için girişimlerde bulunacağız” dedi.

Doğalgazdan yüzde 50 tasarruf sağlıyor
Uykumatik kullanılan evde, 13-14 derece sıcaklığın yeterli olduğunu anlatan Arpacık, “Bu ürün sayesinde doğalgazdan yüzde 50 tasarruf sağladık. Bir ayda ortalama kombiye 180-200 lira fatura öderken, 60-80 lira ile kış aylarını geçirdik. Günde 4-5 kere, ‘Çocuğun üstü açılmış mı’ diye uyanırken, artık gönül rahatlığıyla uyuyabiliyoruz.” diyor.

Soba zehirlenmelerini önlüyor
Soba zehirlenmelerinde yüzde 90 çocukların etkilendiğini anlatan Arpacık, “Büyükler kendilerini genelde korur ama anne babalar çocuklar üzerini açar da üşür diye sobaları yanar vaziyette bırakıyor. Uykumatikte ise soba yanık kalmasına gerek olmadığı için zehirlenmelerinin tamamen önüne geçilebilir” diyor.

Vücut direncini koruyor
Çocukların savunma sistemleri kış ayları gelince soğuk havalarla birlikte çabuk yıkıldığını anlatan Arpacık, “Sağlıklı bir uyku ve sıcak bir yatak çocukları zararlı bakterilere karşı daha dirençli hale getiriyor. Bu ürün sayesinde, kış aylarında grip, nezle, Domuz Gribi gibi hastalıklardan korunmak mümkün. Çünkü Domuz Gribi direnci zayıf çocuklarda daha riskli. Özellikle soğuk hava ilk çocukların savunma sistemlerini yıpratıyor. Dikkat edin hasta olduğunuzu sabah uyanınca anlarsınız. Çünkü gece üzeriniz açılınca, savunma sisteminiz soğuğa karşı yenilir” ifadelerini kullanıyor.

Yataktan düşmeye son
Denizli’deki hastanelere ürünü test etmeleri için verdiklerini anlatan Arpacık, hastaneden “Çocukların uykuları sırasında üstlerinin açılmadığı ve buna bağlı olarak oluşan hastalıklara engel olduğu, yataktan düşme sonucu oluşan yaralanma ve sakatlanma risklerine karşı koruyucu özelliği tespit edilerek çocuk sağlığı ve gelişimi açısından tavsiye edilmektedir” şeklinde rapor verdiklerini anlatıyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı