REKLAMI GEÇ

Uygunsuzlukları kabul etmediler, görevlerinden oldular

Uygunsuzlukları kabul etmediler, görevlerinden oldular

Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren projesinde görevli Denizlili jeoloji mühendisleri Ersin Kandemir ve Güven Kocabaş’ın görevlerinden alınması tepki çekti. Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Barış Semiz, üyelerinin uygunsuzlukları kabul etmemesi nedeniyle ödül beklerken cezalandırıldıklarını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 27 Şubat 2019 Çarşamba, 14:51

Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin Banaz-Eşme, Eşme-Salihli ve Salihli-Manisa arası etaplarında kontrol mühendisi olarak çalışan Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi üyesi Ersin Kandemir ve Güven Kocabaş’ın görevden alınması, Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi’nin tepkisini çekti.

Ödül beklenirken verilen cezanın kabul edilemez olduğunu belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Barış Semiz, “Meslektaşlarımız görevlerine bağlı, dürüst ve mesleki ilkelere uygun yaptıkları çalışmaları ile emeklerinin karşılığını yönetim tarafından cezalandırılarak ödemişlerdir. Özellikle problemli zemin koşullarında yapılması gereken zemin iyileştirme çalışmalarında öngörülen projenin yerinde uygulanması ve sonrasında kontrol edilerek performansının denetlenmesi çalışmaları Jeoloji Mühendisliği meslek disiplini içerisinde ele alınan özel bir uygulama alanıdır. Akademik çalışmaları da bulunan meslektaşlarımız eksik yapılan işleri kabul etmemiş, durumu üstleri olan idarecilere iletmiş ve yapılması gerekenleri de doğrudan yüklenici firmadan talep etmişlerdir. Projeye uygun zemin iyileştirme çalışmalarının yapılmaması ve yetersiz-kriter dışı yapılan imalatların TCDD tarafından hakkediş ve ödemeleri kabul edilmiş ancak adı geçen kontrol mühendislerinin bu konulardaki itirazları nedeniyle meslektaşlarımızın görev yetkileri ellerinden alınmıştır” dedi.

İlgili kurumun bilim ve teknik yeterlikten uzak, tamamen siyasi amaçlara yönelik çalışarak fayda ve menfaat sağlama üzerine kurulu bir politika gütme görevini yerine getirdiğini öne süren Barış Semiz, “Ülkemizde geçmişte meydana gelen tren kazalarında da büyük acıların yaşanmasına sebep olmuş ancak idareci ve yetkilileri hiçbir bedel ödememiştir. Özellikle adı geçen proje alanının içerisinde bulunduğu 1. derece deprem bölgesi içerisinde yapılacak mühendislik projelerinin bütünü için yetersiz zemin koşullarının deprem etkilerini minimize etmek amacıyla gerçekleştirilen ‘Zemin iyileştirmesi’ genel adıyla bilinen uygulamaların yerinde, projeye uygun ve gerekli doğrulukta yapılmış olmaları çok büyük önem taşımaktadır. Bu tür projeler için Avrupa ülkelerinde sadece işin denetimini yapan yetkilendirilmiş danışmanlık ve müşavirlik firmaları bulunmaktadır. Yapılmayan ancak yapılmış gibi gösterilen, kriterleri sağlamayan ancak sağlamış gibi kabul edilen ve hak edişleri oluşturularak ödemeleri yapılan yüklenici firmaların eksiklik ve yanlışlarına karşı meslektaşlarımız sessiz kalmamış, almış oldukları bilimsel değerleri paraya değişmemiş ve kişilik yoksunu bir duruş sergilememiş olmaları dolayısı ile adeta TCDD tarafından cezalandırılmışlardır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı