EMO’dan çağrı: Enerji Fonu yoksullar için kullanılsın
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Denizli Şubesi, korona virüs salgını nedeniyle zor duruma düşen, elektrik faturalarını ödemekte zorluk çeken yoksullar için Enerji Fonu’nun kullanılması çağrısı yaptı. EMO ayrıca, pandemi döneminde tüketimi düşen işletmelere gelen reaktif cezaların iptal edilmesini istedi, ödenemeyen faturalar için salgın boyunca faiz alınmamasının talep etti.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 19 Mayıs 2020 Salı, 17:43
Koronavirüs`ün (Kovid-19) salgınının tüm Dünya’yı olduğu gibi Türkiye’yi de önemli ölçüde etkilediğini belirten EMO yönetimi, konutlarda tüketim arıtışından kaynaklı elektrik faturalarının yükseldiğini, sanayi kuruluşları ve ticarethanelerde ise düşen tüketim nedeniyle reaktif cezalarla karşı karşıya kalındığını kaydetti.
Son günlerde üyelerden konutlarda artan tüketim, tüketimi düşen sanayi kuruluşlar ve ticarethanelerden ise reaktif tüketim cezalarından kaynaklanan şikayetler geldiğinin belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Motorların, buzdolaplarının ve flüoresan lamba balastlarının işlevlerini yerine getirebilmesi için sargılarında manyetik alan oluşması gereklidir. Bunun için gerekli olan enerjiye reaktif enerji denilmektedir. Elektrik dağıtım şirketleri, reaktif enerjinin, tüketilen aktif enerjinin belli bir oran dahilinde kalmasını şart koşmaktadırlar. Özel trafolu işletmelerde sıklıkla karşı karşıya kalınan bu sorun, normal işletme koşullarına göre tasarımı yapılmış elektrik panolarındaki kondansatörler vasıtasıyla giderilmektedir. Anormal işletme koşullarında ise trafonun manyetik alanı için gereken reaktif enerji, trafodan çekilen çok küçük miktardaki aktif enerji oranı ve/veya büyük kapasiteli kondansatörlerin varlığın nedeniyle işletmeyi reaktif ceza faturasıyla karşı karşıya getirmektedir. Salgın döneminde üretimin büyük ölçüde düştüğü işletmelerde, aktif enerji tüketimindeki aşırı düşüşe karşın, reaktif tüketim aynı oranda düşmemektedir. Özetle üretilmemiş ürün ve hizmetlerin enerji gideri oluşmaktadır. Bu durum, söz konusu sanayi kuruluşları ve ticarethanelerin ürün ve hizmetlerine önümüzdeki dönemde zam olarak yansıyacaktır.”
PANDEMİ MÜCBİR SEBEP SAYILMALI
Mevcut mevzuata göre; kompanzasyon tesisinde arıza sonucu oluşan ihlalin yılda bir kez olması halinde reaktif enerji bedelinin faturalamada dikkate alınmadığının hatırlatıldığı açıklamada, “Enerji tüketmeyeceğini yazılı olarak beyan etmesi halinde işletmenin transformatörün enerjisi mücbir sebepler dışında yıl içinde en fazla 2 fatura dönemi için kesilebilmektedir. Şebekede enerji kalitesini güvence altına almak için gerçekleştirilen uygulama nedeniyle salgın döneminde öngörülemeyen tüketim düşüşü yaşayan işletmeler mevcut muafiyetlerden faydalanamayarak, mağdur olmuşlardır. Çoğu işletme bütünüyle kapatılmadığından enerji kesintisi için başvuramamış, kiminde ise tüketim düşüşünün boyutları ve süresi doğal olarak hesaplanamamıştır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) daha önce elektrik üretim tesislerinin lisanslanmasına yönelik mevzuatta zorunlu tutulan süreleri salgını mücbir sebep kabul ederek, 3 ay süreyle uzatmıştır. Benzer şekilde salgını mücbir sebep kabul edilerek, salgın döneminde faturalara yansıyan reaktif cezalarının iptalini sağlamalıdır. Salgın sebebiyle elektrik tüketimi düşen, normal şartlarda cezaya girmeyecek olan bu işletmelerde fazladan enerji maliyeti oluşmasına engel olunmalıdır” denildi.
ENERJİ FONU YOKSULLAR İÇİN KULLANILSIN
EPDK`ya salgın devam ettiği sürece reaktif bedel alınmamasına yönelik düzenleme yapma çağrısını ileten EMO yönetimi, konutlarda artan tüketimin yansıdığı yurttaşlara yönelik de kolaylık sağlanması talebini de bir kez daha yineledi.
Salgın boyunca faturaların ödenmemesi nedeniyle kesinti yapılmaması çağrısında bulunan EMO yönetimi, “Ödenemeyen faturalar için salgın boyunca faiz alınmamalıdır. Elektrik faturalarında yıllardır tahsil edilen ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı‘na aktarılan yüzde 1 oranındaki enerji fonunun, enerjiye erişim güçlüğü çeken yoksul yurttaşların desteklenmesi için kullanılması amacıyla acil yasal düzenleme yapılmalıdır” dedi.